Sundhedseksperter: Det er forsvarligt at fjerne restriktioner i kirker

Kirkens fortsatte restriktioner har skabt stor undren for præsterne. Nu mener flere sundhedseksperter at det er forsvarligt at fjerne dem uden fare for stor smitterisiko.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis kærligheden skal fejres, en lille nyfødt skal have sit navn, eller en man har kær er gået bort, er kirkerne stadigvæk underlagt restriktioner, der giver besværligheder for kirkegængerne.

Det har vagt stor undren i kirkerne – især mens barer, torve og gader var proppet med mennesker til fodboldfest, når herrelandsholdet spillede EM-kampe.

Nu bakker flere sundhedseksperter ifølge Kristeligt Dagblad op om kirkernes undren.

Blandt andet mener Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, at det er ”overdrevent nidkært” og ”ude af proportioner” at fastholde restriktioner i netop kirkerne.

Læs også
Undren i kirken – skal begrænse begravelser mens tusindvis må holde EM-fest
Læs også
Undren i kirken – skal begrænse begravelser mens tusindvis må holde EM-fest

- Reglerne i kirkerne står i skærende kontrast til de store forsamlinger, vi har set under for eksempel EM i fodbold. Der er nødt til at være en vis proportionalitet i restriktionerne, og det er der ikke her. Desuden er det begrænset, hvor mange mennesker der kommer i kirke i løbet af sommeren, og selv hvis der skulle være et bryllup eller en begravelse med mange gæster, klumper de sig jo alligevel sammen til en fest eller en anden komsammen bagefter, siger Hans Jørn Kolmos til Kristeligt Dagblad.

Flere sundhedseksperter mener, det er forsvarligt at lempe på restriktionerne i kirkerne.

Værst for de små kirker

Det er et arealkrav på to kvadratmeter per siddende person og fire kvadratmeter per stående person, der afgør, hvor mange der må være i kirkerne lige nu.

quote Der er ikke noget, der tyder på, at den smitte der er, har noget med det, der sker i kirken, at gøre. Det er nok snarere relateret til de fester, vi har set under EM i fodbold og måske også sommerens studenterfester.

Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital

Det gør det især besværligt for de mindre kirker. I sidste uge fortalte Jesper Vigant, der er sognepræst i Sankt Nikolai Sogn på Lolland, til TV2 ØST, at der til en bisættelse hos nabokirken blot måtte være 40 personer, hvis der blev sunget og 80 hvis ikke. 

Til sammenligning blev arealkravet på to kvadratmeter per siddende gæst fjernet for restauranter og barer den 1. juli.

Læs også
Venstre vil have fjernet restriktioner for kirkerne
Læs også
Venstre vil have fjernet restriktioner for kirkerne

Til Kristeligt Dagblad udtaler Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, at han er enig i at restriktionerne bør lempes. Også selvom smittetallene lige nu stiger.

- Og så er der heller ikke noget, der tyder på, at den smitte, der så er, har noget med det, der sker i kirken, at gøre. Det er nok snarere relateret til de fester, vi har set under EM i fodbold og måske også sommerens studenterfester. Så hvis man vil begrænse den stigende smitte, er det nok snarere de områder, man skal kigge på, siger han til Kristeligt Dagblad.

Som det ser ud nu, må kirkerne vente indtil 1. august, hvor arealkravet efter planen ændres til to kvadratmeter per person, uanset om folk står op eller sidder ned.


Nyhedsoverblik