Sidste forhandlinger om en trafikaftale er i gang: - Vi skal slås om de sidste detaljer

Infrastrukturforhandlinger kan meget snart være ved vejs ende. Søndag aften mødes partierne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I tre måneder har forhandlingerne været i gang om en ny trafikaftale, efter regeringen præsenterede sit udspil den 8. april.

Søndag fortsætter forhandlingerne, og der kan snart blive sat det sidste punktum.

- Indtil nu har vi kun forhandlet en til en, men klokken 17 mødes vi i den bredde kreds for første gang, siger Anne Valentina Berthelsen, der er transportordfører for SF.

Også Det Konservative Folkeparti bekræfter, at der er forhandlinger i aften, og det kan med stor sandsynlighed blive den sidste fase.

- Forventningen er, at der kommer en afslutning i dag, og at det bliver præsenteret i morgen formiddag, siger transportordfører Niels Flemming Hansen (K).

Læs også
Regeringen præsenterer omfattende trafikplan - få overblikket over regionale projekter her

Han regner med, at regeringen i løbet aftenen vil præsentere trafikplanen, og at det så er den, der skal drøftes.

- Regeringen vil formentlig præsentere deres plan for, hvor og hvornår de forskellige projekter skal gennemføres. Det vil vi så forholde os til, siger Niels Flemming Hansen.

Motorveje, færger og tog

Der har været meget at diskutere i løbet af forhandlingerne.

I vores område har der været diskussioner om blandt andet en motorvej til Kalundborg og en motorvej mellem Rønnede og Næstved. 

Derudover meldte regeringen ud, at den vil have opgraderet og udbygget kapaciteten af udfletningen af jernbanen ved Ringsted, så det skaber plads til flere tog og højere hastighed gennem udfletningen. Og så vil man fremrykke den planlagte opgradering af jernbaneforbindelsen over Lolland til Femern, så den vil være klar tidligere. Alle disse punkter var med i regeringens udspil. 

quote Jeg forventer, at vi skal slås om de sidste detaljer

Anne Valentina Berthelsen (SF), transportordfører

Samtidig vil man fremrykke den planlagte opgradering af jernbaneforbindelsen over Lolland til Femern, så den vil være klar tidligere. Alle disse punkter var med i regeringens udspil. 

Kamp om den sidste detalje

På den anden side blev der i udspillet ikke plads til en udbygning af Rute 9 på Lolland, en fremskudt færgehavn mellem Lolland og Langeland, en opgradering af Gaabensevej fra Sydmotorvejen til Nykøbing Falster, ligesom der heller ikke blev penge til en renovering af den nedslidte togstrækning Østbanen, der kører mellem Faxe, Stevns og Køge kommuner.  

- Jeg forventer, at vi skal slås om de sidste detaljer. Vi fra SF vil forsøge at presse endnu flere penge til kollektiv trafik og cyklisme. Vi synes, at forhandlingerne foreløbig går godt, og vores fornemmelse er, at vi får rigtig mange gode ting igennem. Men vi skal smede, mens jernet er varmt, derfor giver vi ikke op, før der er skrevet under på et stykke aftalepapir, hvor der er givet penge til blandt andet Østbanen og lokalbanerne, som har været et hovedkrav for os. Vi kæmper stadig for en optimal løsning, men det tegner rigtig positivt for Østbanen, siger Anne Valentina Berthelsen.

Læs også
Bredt flertal i Folketinget sikrer plan for Østbanen

Alt i alt har SF været tilfreds med de seneste måneders forhandlinger.

- Overordnet ser det ud til, at der er en fin balance i aftalen, men vi ser, om vi ikke kan få presset det sidste igennem inden fyraften, siger hun.