Scleroseforening advarer: - Det er livsnødvendig behandling, der er stoppet for

En lang række kronisk syge står i december helt uden behandling hos fysioterapeuter. Nu kræver patientforening en løsning på problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det kan betyde, at der er mennesker, der ikke er i stand til at gå ud af sengen og gå på arbejde. Nu hører vi, at det er livsnødvendig behandling, der er stoppet for.

Sådan lyder det fra Nadia Buchard, rådgivningschef i Scleroseforeningen, efter at TV2 ØST lørdag kunne fortælle, at adskillige borgere med alvorlige, kroniske sygdomme får sat deres behandling hos fysioterapeuter på pause.

quote Vores medlemmer bliver taget som gidsler

Nadia Buchard, Scleroseforeningen

Borgere med alvorlige sygdomme som sklerose, cerebral parese, cystisk fibrose og parkinson har egentlig ret til at få gratis - eller såkaldt vederlagsfri - behandling hos fysioterapeuter. 

Læs også
Kassen er tom: Slut med gratis behandling til kronisk syge
Læs også
Kassen er tom: Slut med gratis behandling til kronisk syge

Danske Fysioterapeuter har dog bedt de praktiserende fysioterapeuter om at stoppe med at behandle de vederlagsfri patienter fra 1. december, fordi den pulje med offentlige penge, der finansierer behandlingen, stort set er opbrugt.

Den situation er Scleroseforeningen med egne ord "pænt trætte" af.

- Vores medlemmer bliver taget som gidsler og ved ikke, om de er købt eller solgt - selvom de rent faktisk har ret til at få deres behandling og er visiteret til at få den, siger Nadia Buchard fra Scleroseforeningen.

Parkinsonpatient: Motion er vores medicin

Danske Fysioterapeuter føler sig dog tvunget til at bede de praktiserende fysioterapeuter om at sætte behandlingerne på pause året ud. Gør de ikke det, vil de ifølge foreningen overskride den årlige økonomiske ramme med 3,7 procent.

Det ville ifølge foreningen betyde, at puljen ville blive tilsvarende lavere næste år, og at der altså ville værre endnu færre penge næste år til at finansiere kronisk syges fysioterapi.

VIDEO: Hør parkinsonpatient Dorthe Nakskov Ilsfort fortælle om konsekvenserne af den manglende behandling:

Dorthe Nakskov Ilsfort er parkinsonpatient. Hun har brug for regelmæssig fysioterapi, hvis hendes sygdom skal holdes nede.

En af de patienter, det rammer, er Dorthe Nakskov Ilsfort fra Ugerløse i Holbæk Kommune. Hun lider af sygdommen parkinson og er dybt afhængig af regelmæssig fysioterapi, hvis hun skal holde symptomerne nede.

- For os er motionen vores medicin. Hvis de tager den fra os, er det som at tage medicinen fra os, forklarede hun lørdag til TV2 ØST.

Læs også
Familie fanget i kommunal spareøvelse: - Vi føler os som en kastebold
Læs også
Familie fanget i kommunal spareøvelse: - Vi føler os som en kastebold

De kronisk syge kan i princippet fortsat komme til fysioterapeut, men de vil i så fald skulle betale hele behandlingen selv. Noget, der kan være svært, fordi mange ligesom Dorthe Nakskov Ilsfort er på førtidspension.

- Det er et kæmpe problem, hvis økonomien skal være en bestemmende faktor for, om man kan kæmpe mod sin sygdom, siger Dorthe Nakskov Ilsfort, der også er formand for Parkinsonforeningen Vestsjælland.

Regionsformand i Danske Fysioterapeuter Stine Bøgh Pedersen mener ikke, at problemet er fysioterapeuternes skyld.
Regionsformand i Danske Fysioterapeuter Stine Bøgh Pedersen mener ikke, at problemet er fysioterapeuternes skyld. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Penge følger ikke antallet af patienter

Tidligere var det sådan, at mængden af penge til behandling af kronisk syge fulgte antallet af patienter. Ved forhandlingerne i 2018 blev der dog lavet en helt fast økonomisk ramme. Det betyder, at der ikke kommer flere penge, selvom der bliver flere patienter, der har brug for behandling.

quote Vi synes jo ikke, at vi tager patienterne som gidsler

Stine Bøgh Pedersen, Danske Fysioterapeuter


I Danske Fysioteraputers afdeling i Region Sjælland er formand Stine Bøgh Pedersen ked af, at de økonomiske problemer rammer patienterne.

- Vi synes jo ikke, at vi tager patienterne som gidsler. Men det er uheldigvis dem, det går ud over. Som fysioterapeut er det svært at stå med, at det skal gå ud over patienten, siger Stine Bøgh Pedersen.

Hun mener i sidste ende ikke, at den nuværende situation er fysioterapeuternes ansvar. I stedet appellerer hun til, at der i næste års overenskomst mellem Kommunernes Landsforening og de praktiserende fysioterapeuter kan laves en ordning, så økonomien vokser med antallet af patienter.

- Vi håber, at det på et tidspunkt går op for KL (Kommunernes Landsforening, red.), at det her ikke er en holdbar løsning, siger Stine Bøgh Pedersen.

Læs også
Er du dum eller hvad? Skolebuschauffør truer og råber af elever med autisme
Læs også
Er du dum eller hvad? Skolebuschauffør truer og råber af elever med autisme

TV2 ØST ville gerne have spurgt Kommunernes Landsforening, hvorfor den økonomiske ramme ikke følger antallet af patienter. Vi ville også gerne vide, hvad Kommunernes Landsforening mener, patienter med alvorlige, kroniske sygdomme skal gøre, når de ikke kan få den behandling, de formelt har ret til. 

Kommunernes Landsforening har dog afvist at stille op til et interview. De har i stedet sendt et skriftligt svar, der dog ikke besvarer de ovenstående spørgsmål:

- Den økonomiske ramme skal forhandles ved de kommende overenskomstforhandlinger. Vi har derudover en forventning om, at fysioterapeuterne løbende tilrettelægger og udvikler behandlingen, så patienterne får den rette behandling, lyder det i et skriftligt svar fra Kommunernes Landsforening (KL).


Nyhedsoverblik