Kassen er tom: Slut med gratis behandling til kronisk syge

Der er næsten ingen penge tilbage i den pulje, der skal give kronisk syge gratis fysioterapi - så nu sætter klinikker behandlinger på pause.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hvis jeg fik medicin på en recept, ville de jo ikke tage den fra os. For os er motionen vores medicin. Hvis de tager den fra os, er det som at tage medicinen fra os.

Sådan lyder det fra Dorthe Nakskov Ilsfort Ugerløse. Hun lider af den kroniske sygdom parkinson, og ligesom mange andre borgere med kroniske sygdomme som gigt, cerebral parese og sklerose får hun regelmæssig behandling hos en fysioterapeut. 

En behandling, som er nødvendig for at holde sygdommen nede, og som de får gratis, fordi det offentlige betaler regningen.

quote Det er et kæmpe problem, hvis økonomien skal være en bestemmende faktor for, om man kan kæmpe mod sin sygdom

Dorthe Nakskov Ilsfort, parinsonpatient

Behandlingen risikerer dog at blive sat på pause for mange syge. For den pulje penge, der skal sikre gratis behandling hos fysioterapeuter til kronisk syge, er nemlig så godt som opbrugt.

Nadia Buchard, Scleroseforeningen
Læs også
Scleroseforening advarer: - Det er livsnødvendig behandling, der er stoppet for
Nadia Buchard, Scleroseforeningen
Læs også
Scleroseforening advarer: - Det er livsnødvendig behandling, der er stoppet for

Derfor ser foreningen Danske Fysioterapeuter sig nødsaget til at bede deres medlemmer om helt at stoppe med at yde gratis behandling fra 1. december.

- Alle klinikker opfordres kraftigt til at sætte alle vederlagsfri patienter på pause fra behandling med tilskud i to uger sidst på året ud over normal ferielukning, lyder det i et brev til medlemmerne, som TV2 ØST er i besiddelse af.

Dorthe Nakskov Ilsfort træner dagligt i sit hjem for at holde sygdommen nede. Men hun har brug for fysioterapi for at sikre, at hun træner rigtigt.
Dorthe Nakskov Ilsfort træner dagligt i sit hjem for at holde sygdommen nede. Men hun har brug for fysioterapi for at sikre, at hun træner rigtigt. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Ifølge foreningen er de forpligtet til at overholde den økonomiske ramme med det offentlige, og derfor føler de sig nødsaget til at lukke for behandlingerne.

Syge har svært ved at betale selv

De kronisk syge kan vælge fortsat at få behandling, men de vil i så fald skulle betale hele behandlingen selv. Det kan være en stor udgift for kronisk syge som Dorthe Nakskov Ilsfort, der er på førtidspension.

- Det er et kæmpe problem, hvis økonomien skal være en bestemmende faktor for, om man kan kæmpe mod sin sygdom, siger Dorthe Nakskov Ilsfort, der også er formand for Parkinsonforeningen Vestsjælland.

René Christensen
Læs også
Chef i kommune gav ulovlig instruks: Spar 100.000 på udsatte børn
René Christensen
Læs også
Chef i kommune gav ulovlig instruks: Spar 100.000 på udsatte børn

Mange andre kronisk syge er også på for eksempel førtidspension, ledighedsydelse eller sygedagpenge. Derfor kan midlerne til fuldt egenbetalt træning være tæt på umuligt at finde i en en dyr julemåned, der også bærer præg af energikrise og inflation.

Dorthe Nakskov Ilsfort skal træne hårdt og rigtigt, hvis ikke hendes sygdom skal blive voldsommere.
Dorthe Nakskov Ilsfort skal træne hårdt og rigtigt, hvis ikke hendes sygdom skal blive voldsommere. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

For Dorthe Nakskov Ilsfort kan det have alvorlige konsekvenser, hvis hun ikke får sin behandling. Den er nemlig vigtig for, at hun kan holde sygdommen i ave - og hvis ikke hun træner helt korrekt, kan det give problemer.

- Hvis ikke jeg havde "fyssen", ville der vær stor sandsynlighed for, at jeg røg ud af mine rutiner. Jeg ville måske også træne forkert, siger Dorthe Nakskov Ilsfort.

Gør hun det, risikerer hun, at hendes krop svækkes, og at sygdommens symptomer bliver kraftigere.

Langt flere patienter

Hvis de privatpraktiserende fysioterapeuter var fortsat som hidtil, ville den økonomiske ramme med det offentlige ifølge Danske Fysioterapeuter være overskredet med 3,7 procent.

Det ville betyde, at puljen ville blive tilsvarende lavere næste år, og at der altså ville værre endnu færre penge næste år til at finansiere kronisk syges fysioterapi.

Fysioterapeut Marjanne den Hollander er ked af, at hendes patienter må undvære behandlingen. Ansvaret er dog ikke fysioterapeuterens, mener hun.
Fysioterapeut Marjanne den Hollander er ked af, at hendes patienter må undvære behandlingen. Ansvaret er dog ikke fysioterapeuterens, mener hun. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST


Marjanne den Hollander fra Næstved er en af de fysioterapeuter, som må sige nej til at yde gratis behandling til kronisk syge fra 1. december. Hun arbejder som fysioterapeut og er også næstformand for samarbejdsudvalget for fysioterapi i Region Sjælland.

Læs også
Kristoffer fik en gren igennem kroppen: - Det er et mirakel, han ikke er død af det her
Læs også
Kristoffer fik en gren igennem kroppen: - Det er et mirakel, han ikke er død af det her

Ifølge hende er der en simpel forklaring på, at puljen er tæt på opbrugt: Der er ganske enkelt kommet langt flere patienter til.

- Vi har kun den samme pulje penge, men skal behandle mange flere patienter. Derfor er det penge, der er afsat til et helt år, også brugt hurtigere, forklarer Marjanne den Hollander.

Hun erkender, at det vil have negative konsekvenser for hendes patienter.

- De kan miste noget af deres funktion og få yderligere smerter. Mange vil formentlig falde til et lavere niveau i perioden, hvorefter de skal trænes op igen, siger hun.

Det kan ifølge Marjanne den Hollander betyde, at nogle vil få sværere ved at blive på arbejdsmarkedet eller ved at klare sig selv i hjemmet. Ansvaret ligger dog ikke hos fysioterapeuterne, mener hun.

- Vi er rigtige kede af, at der ikke er penge nok i ordningen, siger hun.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.


Nyhedsoverblik