Sjælland og øerne

Politisk redaktør kalder udspil for en gave til socialdemokrater midt i valgkampen

Regeringens udspil om nærhospitaler er en klassik manøvre midt i en valgkamp. Det kan flytte stemmer, vurderer TV2 ØSTs politiske redaktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På en regnvåd morgen under et pressemøde på Nordsjællands Hospital i Frederikssund landede der onsdag den 27. oktober ifølge TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen, en politisk gave til de socialdemokratiske kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget.

quote Hele iscenesættelsen viser, at det er ikke tilfældigt. Det er nøje planlagt

Ivan Nielsen, politisk redaktør hos TV2 ØST

Her præsenterede indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) regeringens udspil om at afsætte fire milliarder kroner til at bygge flere nærhospitaler, så afstanden til sundhedsvæsenet bliver kortere.

Regionalt vil regeringen i udspillet blandt andet etablere nærhospitaler i Nakskov, Næstved og Kalundborg.

naerhospitaler-kort
Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

- Det er supergodt timet her små tre uger før, vi skal sætte krydser, at Socialdemokratiet kommer med sådan et udspil, som skal styrke nærheden ude hos os ude i provinsen. Det er en gave til socialdemokraterne, og det er der slet ikke nogen tvivl om. Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede i sin tale ved Folketingets åbning, at regeringen ville komme med det her udspil, men hun kom ikke meget noget konkret, siger Ivan Nielsen og fortsætter:

Her vil regeringen placere 13 nye nærhospitaler

- Hvis man følger med på Facebook, var der flere socialdemokratiske folketingspolitikere og borgmestre, som sent i aftes begyndte at varme op til udspillet ved at skrive, at der kommer noget godt i morgen. Hele iscenesættelsen viser, at det er ikke tilfældigt. Det er nøje planlagt.

Kan udspillet ændre noget i valgkampen?

- Det er svært at sige. Det giver selvfølgelig noget momentum, at de lokale kandidater kan gå ud at sige: Se, nationalt vil Socialdemokratiet også det lokale og nærheden. Her i området er det to socialdemokratiske borgmestre i Lolland og Næstved Kommuner, der får en gave. 

- Men det er også borgmesteren i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), der får i pose og sæk af regeringen. Han fik også en motorvej (et bredt flertal i Folketinget blev i juni enige om at anlægge motorvej fra Regstrup til Kalundborg, red.). Så man kan ikke sige, at regeringen har skåret den partipolitisk, men det giver nok noget medvind på cykelstien til de socialdemokratiske kandidater, svarer Ivan Nielsen.

Socialdemokratiet er glad for ordet nær

Det er ifølge Ivan Nielsen en almindelig kendt og brugt teknik, at eksempelvis en siddende regering kommer med et udspil op til et valg.

- Jeg husker tydeligst det udspil ved det seneste folketingsvalg, hvor blå blok sammen med Dansk Folkeparti kom med et stort transportudspil på 110 milliarder kroner, der blandt andet rummede en motorvej til Rønnede, en motorvej til Kalundborg og omfartsveje strøet ud over hele området. Det kom nogle få måneder, før vi skulle til valg, så at komme med gavmilde udspil på til et valg er ikke noget nyt, siger han.

HER ER REGERINGENS 13 INITIATIVER:

Hvad tænker du om regeringens valg af navnet nærhospital?

- Ordet nær kan Socialdemokratiet rigtig godt kan lide at sætte foran noget andet. Det gjorde regeringen også, da vi fik politiet ud i nogle af provinsbyerne igen, hvor de blev døbt nærpolitistationer. Det fungerer godt og signalerer, at Socialdemokratiet gerne vil provinsen. Men lige nu er det for mig uklart, hvad de nye nærhospitaler egentlig skal kunne i forhold til de sundhedscentre, som vi allerede har.

Mickael Bech, forsknings- og analysechef i det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, Vive, har også svært ved at se det nye i nærhospitalerne.

- Flere af de steder, man vil placere nærhospitaler, er der allerede sundhedshuse, så hvad er det nærhospitaler skal kunne, som sundhedshuse ikke kan, spørger analysechefen til TV 2.

Spin- og valgkampsstunt

Politisk kommentator Lars Trier Mogensen er kritisk over for regeringens udspil og kalder det for langt mere indpakning end indhold.

- Det er eksisterende sundhedshuse, der bliver omdøbt til nærhospitaler, så man skal hverken forvente en stille revolution eller nogen revolution overhovedet. Det er et spin- og valgkampsstunt, siger Lars Trier Mogensen til TV 2.

Trier Mogensen vurderer, at regeringen alligevel kan vinde politisk på udspillet.

- Taktisk er det en styrke, at det ikke er konkret. Heunicke kunne ikke engang sige, om der kommer sengepladser på nærhospitalerne. Men når det er elastisk, så kan alle vælgere projicere deres drømme og håb ind i det her udspil, og det er en fordel for regeringen. Samtidig kan oppositionen ikke pande forslaget ned, fordi det er så uklart, siger han.

Er et nærhospital bare et sundhedshus?

Sundhedsminister Magnus Heunicke forklarede på pressemødet, at regeringen reelt ikke opretter nærhospitaler, men sundhedshuse uden senge til indlæggelse:

- Sundhedshuse findes allerede i kommunerne. Det er en ny ting, som vi indfører, så det skal have et nyt navn.

- Det, at man er på et hospital ambulant (uden sengeindlæggelse, red.) er blevet meget mere normalt, end det var tidligere. Så på den måde passer nærhospital godt, sagde Magnus Heunicke.

Hvad er et nærhospital?

Regeringen vil overlade det til Sundhedsstyrelsen at beskrive de konkrete opgaver, der fremover skal og kan løses på et nærhospital, og hvilke patientgrupper de retter sig mod.

Ud over regeringsudspillet om nærhospitaler fremlagde regeringen også ved onsdagens pressemøde sit udspil om unge, der i hele landet skal have mulighed for at tage en ungdomsuddannelse tæt på deres hjem.

I den forbindelse vil regeringen give mulighed for op til 18 nye udbud af erhvervsuddannelser, hhx, htx, stx eller hf. Det skal åbne for uddannelser i alle mellemstore byer, og her er Korsør blandt andet i spil. 

DEL: