I dag præsenterer regeringen det ventede sundhedsudspil, som statsminister Mette Frederiksen (S) talte om i Folketingets åbningstale den 5. oktober.
Jeg er meget glad.
Udspillet er en del af udspillet 'Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling', der offentliggøres på et pressemøde, hvor indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) deltager.
TV2 ØST erfarer, at regeringen foreslår, at der oprettes nærhospitaler i Nakskov, Kalundborg og Næstved. Der kan også komme andre steder på tale.
- Jeg er meget glad. Det betyder, at vi kan fortsætte - og sætte turbo - på det arbejde, vi har i gang med at skabe nære og trygge sundhedstilbud til alle, uanset hvor man bor i Region Sjælland, siger regionsrådsformand, Heino Knudsen (S).
Vigtigt med nære tilbud
Udspillet vækker også glæde hos Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff, der er valgt i Nordvestsjælland:
- Det er glædeligt, at regeringen vil styrke sundhedstilbuddene i Nordvestsjælland med et nærhospital i Kalundborg. I et område med mange ældre borgere og mange borgere med kroniske lidelser, er det vigtigt, at der er gode sundhedstilbud i nærområdet, siger Rasmus Horn Langhoff.
Regeringens ambition er, at der oprettes op til 20 nærhospitaler fordelt på tværs af landets fem regioner.
På nærhospitalerne skal der både være regionale og kommunale sundhedstilbud, og der kan også være praktiserende læger på de nye nærhospitaler. Det er ikke tanken, at nærhospitalerne kan indlægge patienterne, det skal udelukkende være ambulante tilbud.
HER ER REGERINGENS 13 INITIATIVER:
Pulje på op mod fire milliarder
Tanken er, at nærhospitalerne kan tage sig af patienter med kronisk sygdom som KOL og diabetes, der går regelmæssigt til kontrol. Derudover skal nærhospitalerne også kunne klare ukomplicerede ting som røntgenbilleder og blodprøver. Tilbuddene på de nye nærhospitaler skal lette presset på regionens akutsygehuse i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Køge, og samtidig skal borgerne ikke køre så langt.
Forslaget fra regeringen er, at der afsættes en pulje på op mod fire milliarder, der kan søges af regioner og kommuner i fællesskab. Pengene kan bruges til bygninger, både ombygning og tilbygning eller helt nyt byggeri.
Det er Sundhedsstyrelsen, der kommer til at stå for det endelige oplæg om, hvilke målgrupper, der skal bruge nærhospitalet, og pengene fra puljen kan derfor tidligst bevilges herefter.