Borgmester vil indføre turistskat - kan ramme besøgende til Møns Klint

Hotelejer på Møn frygter, at turistskatten kan få store konsekvenser. Venstre og SF tager køligt imod idéen, men partierne er klar til at drøfte den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Turisterne strømmer til Vordingborg Kommune for at opleve blandt andet Møns Klint, Gåsetårnet, vandreruten Camønoen og Liselund Slotspark. 

Sidste år stod de for næsten 400.000 overnatninger, og det er knap 27.000 flere end for fire år siden.

Men det stigende antal turister presser ifølge borgmester Mikael Smed (S) kommunens økonomi, fordi kommunen både skal sørge for en velfungerende velfærd til sine borgere og samtidig servicere turisterne.

quote Vi kan ikke holde til flere skatter og momser

Christian Petersen, direktør og indehaver af Hotel Residens Møen

Derfor vil han indføre en turistskat, hvor besøgende i Vordingborg Kommune bliver opkrævet et mindre beløb, når de krydser kommunegrænsen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i forhold til turister har rigtig mange kommunale udgifter, når det drejer sig om toiletter, vores havne og vores veje. Der kunne man godt forestille sig, at det ikke kun var borgerne i kommunen, der bidrog, men også turisterne, siger Mikael Smed.

Læs også
Nyt rådhus og ferieby kan ødelægge valget for borgmester
Læs også
Nyt rådhus og ferieby kan ødelægge valget for borgmester

- Man ser mange andre steder i verden, at man betaler en lille skat for at være turist, og den skat går direkte til stedet, hvor skatten opkræves. Det kunne man godt forestille sig i Vordingborg Kommune, hvis vi får lov til at blive frikommune, at så lægger man lidt i kassen til vores infrastruktur og udvikling af tilbud, når man booker en overnatning eller er endagsturist, tilføjer borgmesteren.

Overnatninger i Vordingborg Kommune

  • 2017: 368.400
  • 2018: 384.154
  • 2019: 399.844
  • 2020: 395.394

Tallene er for overnatningssteder med over 40 sengepladser i Vordingborg Kommune fra 2017 til 2020. Det vil sige, at mindre overnatningssteder ikke tæller med i statistikken. Faldet i overnatningstallene fra 2019 til 2020 skyldes ifølge turistorganisationen Destination Sydkystdanmark coronapandemien.

Kilde: Destination Sydkystdanmark.

Det seneste år har turisterne på Møn frivilligt kunne bidrage økonomisk til at skabe mere natur på øen, og det er den model, som Mikael Smed gerne vil udvide til hele kommunen og gøre obligatorisk.

- Nu er idéen ikke færdigudviklet, så vi ved ikke, om den konkret skal opkræves via overnatningsudbydere eller ved nummerpladebetaling. Beløbsstørrelsen er heller ikke besluttet, siger han.

Otte millioner til kommunekassen 

Mikael Smed pointerer, at den særlige skat skal indføres, så turisterne får en fornemmelse af, at de bidrager til lokalsamfundet og er med til at skabe mere natur. Turistskatten skal dog ikke skræmme turisterne væk, understreger borgmesteren.

- Der skal være en balancegang. Jeg var for to år siden på besøg i en tysk kurby, og der skulle man betale et bidrag, uanset hvor man overnattede i kurbyen. Vi betalte to euro, og de cirka 15 kroner jagede ikke mig væk derfra. Hvis alle overnattende i Vordingborg Kommune lige betaler 20 kroner hver per nat, så er der alligevel nogle penge i det, siger Mikael Smed.

quote Jeg vil hellere have, at turisterne kommer og er hos os lidt længere

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Hvis man laver det regnestykke, kunne det give otte millioner kroner til kommunekassen, hvis der er 400.000 overnatninger om året.

Er 20 kroner det beløb, du overvejer at indføre som turistskat?

- Det kunne det være. Man kan også vende den om og sige, hvis vi i stedet går efter endagsturisterne, så skal vi udvikle en model for, hvordan vi kan lægge en skat på dem. Der kunne jeg til gengæld godt forestille mig, at det beløb blev lidt højere. Fordi jeg vil hellere have, at turisterne kommer og er hos os lidt længere og nyder vores forskellige tilbud, svarer han.

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune.
Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

For at Vordingborg Kommune skal kunne indføre en turistskat, skal det godkendes på nationalt plan af Folketinget. Mikael Smed og byrådskollegaerne skal med andre ord præsentere en model for politikerne på Christiansborg, som de gerne vil afprøve. 

Derefter skal politikerne tygge på idéen og beslutte, om Vordingborg Kommune kan få lov til at blive frikommune og dermed afprøve forsøget med turistskat.

- Måske skal vi snakke med en kommune i Jylland, som vil være med i forsøget, ligesom man har gjort med de andre frikommuner, hvor der foregår forsøg på ældreområder og skoleområdet, og hvor man bagefter sammenligner resultaterne, siger Mikael Smed og understreger, at forsøget med turistskat helst skal afprøves med en enig kommunalbestyrelse i ryggen.

Læs også
Det kan afgøre valget i Vordingborg Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Vordingborg Kommune

Ifølge borgmesteren er kommunens forvaltning på nuværende tidspunkt ikke ved at undersøge mulighederne for, hvordan der kan indføres en turistskat. Men han forventer, at det indledende arbejde snart kan gå i gang.

- Vores forvaltning har rigeligt at se til, men det er nok noget, vi tager fat på, når der kommer lidt mere luft i kalenderen på den anden side af årsskiftet, siger Mikael Smed.

Professor kalder idéen spændende

Men kan det overhovedet lade sig gøre for en kommune at pålægge turisterne en særlig skat, som man kender det fra blandt andet Tyskland, Grækenland, Italien og Spanien?

Ja, lyder svaret fra Ulf Hjelmar, der er professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Vejen dertil kan dog være kringlet, men det kunne ifølge ham være et spændende forsøg at indføre turistskat.

Læs også
Politikere vil ikke have valgplakater hængende i gågader
Læs også
Politikere vil ikke have valgplakater hængende i gågader

- Der er nogle centrale fastsatte regler fra statens side, som forhindrer en kommune som Vordingborg Kommune i at indføre en turistskat. Derfor skal kommunen udfordre staten på området, og det kan de gøre via tre veje, siger Ulf Hjelmar og fortsætter sin forklaring:

- Den ene vej er som frikommune, hvor man blive undtaget fra nogle statslige regler. En anden og ikke så kendt vej er at udfordre staten gennem Udfordringsretten, mens den tredje vej er den traditionelle vej, hvor de får lokale folketingsmedlemmer til at bringe sagen op i Folketinget.

Venstre vil drøfte turistskatten

Da Karina Fromberg, der er borgmesterkandidat for Venstre i Vordingborg Kommune, første gang hørte Mikael Smeds forslag om at indføre en turistskat, troede hun, at han mente det for sjov.

- Socialdemokratiet kan jo godt lide sådan noget med skatter, og Mikael Smed siger det samme som mig med, at vi mangler penge i kommunekassen. Hans forslag til at skaffe flere penge er turistskatten, mens jeg mener, vi skal fokusere mere på at være en mere erhvervsvenlig kommune og få nogle flere virksomheder og bosætning trukket hertil, og så skal vi nok få de penge i kommunekassen, siger Karina Fromberg.

quote Turisterne er en stor del af vores indtægtskilde, så hvis man gerne vil have færre turister, er det selvfølgelig en måde at gøre det på

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), 1. viceborgmester i Vordingborg Kommune

Venstres spidskandidat er med andre ord ikke for idéen om en turistskat, men hvis borgmester Mikael Smed sætter sagen på dagsordnen, er hun klar til at drøfte den.

- Vi vil gerne være forgangskommune, det skal bare ikke være i forhold til at få folk til at betale en ekstraskat, at vi skal være forgangskommune. Men kommer sagen op, hvor vi skal behandle den i kommunalbestyrelsen, så vil vi vende den og prøve at se mere konkret på forslaget, siger Karina Fromberg.

Karina Fromberg (V), borgmesterkandidat.
Karina Fromberg (V), borgmesterkandidat. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Hun ser dog helst, at Vordingborg Kommune udbreder forsøget på Møn, hvor turisterne frivilligt bidrager økonomisk til området, til resten af kommunen.

Forslaget fra borgmesteren om at indføre en særlig turistskat forbavser Else-Marie Langballe Sørensen (SF), der er 1. viceborgmester i Vordingborg Kommune og selv flere gange har forslået at hæve skatten. Dog ikke beskatning af turister.

Læs også
Valgkoks i Venstre - kandidat til kommunalvalg trækker sig
Læs også
Valgkoks i Venstre - kandidat til kommunalvalg trækker sig

Men hvis Vordingborg Kommune som den eneste kommune i landet begynder at opkræve turistskat, kan det ifølge hende afskrække turisterne.

- Turisterne er en stor del af vores indtægtskilde, så hvis man gerne vil have færre turister, er det selvfølgelig en måde at gøre det på. Derfor er turistskatten noget, som skal tænkes meget grundigt igennem, hvis man vælger at gå den vej, siger Else-Marie Langballe Sørensen.

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), 1. viceborgmester i Vordingborg Kommune.
Else-Marie Langballe Sørensen (SF), 1. viceborgmester i Vordingborg Kommune. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Men er du positivt eller negativt stemt over for turistskat?

- Det er svært at sige, for det ville være ærgerligt at være den eneste kommune i Danmark, der indførte turistskat, og det ville ikke være en god idé, svarer Else-Marie Langballe Sørensen og fremhæver ligesom Karina Fromberg, at modellen fra Møn med frivilligt at bidrage til områdets natur i stedet bør udrulles til hele Vordingborg Kommune.

Hotelejer frygter for konsekvenserne

På Hotel Residens Møen, der ligger med udsigt til Stege Bugt, er direktør og indehaver Christian Petersen på ingen måde tilhænger af at indføre en turistskat, som kan blive pålagt områdets hoteller at opkræve de overnattende gæster.

quote Det bliver en spareøvelse for Mikael i hans budgetter

Christian Petersen, direktør og indehaver af Hotel Residens Møen

- Hvis Mikael Smed ønsker at pålægge en procent eller to procent oveni det, som vi har i forvejen, så gør vi vores konkurrenceevne endnu værre, end den vi har i forvejen, og det er jeg dybt modstander af.

- Mit hotelophold vil blive belastet med en ekstraskat, som man ikke har i Næstved eller København. Det vil sige, at jeg ikke vil have mulighed for at tilbyde samme løn til mine medarbejdere, som de ville kunne andre steder, siger Christian Petersen.

Læs også
Møn blev løbet over ende af turister - nu opruster kommunen
Læs også
Møn blev løbet over ende af turister - nu opruster kommunen

Som eksempel beskriver Christian Petersen, hvordan en familie bestående af et par forældre og to børn skal vælge mellem to hoteller, hvor de vil tilbringe deres sommerferie. Det ene hotel ligger i Vordingborg Kommune, mens det andet ligger i Næstved Kommune. 

- Men det på Møn, der koster en overnatning 25 kroner mere gange fire personer. Det vil sige 100 kroner mere for et døgn, og der hopper kæden helt af for mig, siger han.

Hvis den særlige beskatning af turisterne bliver indført, frygter han, at det med tiden kan få store konsekvenser for områdets hoteller.

- Det bliver en spareøvelse for Mikael i hans budgetter. Hvis nu turisterne på Møn det første år genererer halvanden million kroner lige ned i kommunes pengekasse, så regner man med de penge, der vil blive brugt til det nye rådhus eller til at spare på vej og parks budgetter med det resultat, at man over tid udhuler erhvervets konkurrenceevne, siger Christian Petersen og tilføjer: 

- Vi kan ikke holde til flere skatter og momser.


Nyhedsoverblik