Politiet har narkokøbere i kikkerten: - Er der ikke en efterspørgsel, er der heller ikke bagmænd

Loven er klar. Det er ulovligt at besidde narkotika. Derfor retter politiet fokus mod køberne i narkomiljøet i håb om at kunne holde unge væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ofte narkosælgerne, de såkaldte bagmænd, der er genstand for den største opmærksomhed i offentligheden og i politiets arbejde. 
 
Men det er altså også forbudt at købe og besidde hash, kokain, amfetamin og andre stoftyper, det siger loven sort på hvidt. Og når dokumentationen er der, slår politiet til mod den del af fødekæden - endda i stor stil.

Det er Midt- og Vestsjællands Politis store aktion i Kalundborg et eksempel på.

quote Hvis ikke der er en efterspørgsel, er der heller ikke nogen bagmænd

Kim Kliver, politiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Her bliver 48 unge fra kommunen sigtet for at have købt hash og kokain i enten små eller store portioner af tre sælgere, der sidste år fik deres domme.

Også på landsplan har der de seneste måneder været eksempler på massesigtelser af personer, der har købt narko. 

I august sigtede Nordjyllands Politi 123 personer, som havde købt hash og kokain på et social medie, og i november meldte Midt- og Vestjyllands Politi ud, at hele 275 købere vil blive sigtet efter en omfattende efterforskning i Skive. Derudover er Københavns Politi nærmest dagligt til stede på Christiania for at slå ned på køberne. 

Loven er klar

Sigtelserne mod de 48 unge fra Kalundborg skal være med til at sende et præventivt signal, siger Kim Lech, leder af operativ efterforskning hos Midt- og Vestsjællands Politi.

- Det her skal være med til at sende et signal - måske endda primært til dem, som ikke har taget narko før, men har lyst til det: At midlet er farligt i sig selv, og at det heller ikke er risikofrit at købe narko, siger han.

Midt- og Vestsjællands Politi vil sende et prævensivt signal med massesigtelserne i Kalundborg, siger Kim Lech.
Midt- og Vestsjællands Politi vil sende et prævensivt signal med massesigtelserne i Kalundborg, siger Kim Lech.

Også hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi slår man hårdt ned på salg af narkotika. 

Det er blandt andet sket efter afsløringerne af, hvordan salg af hårde stoffer foregik på en parkeringsplads i Vordingborg. Narkosalget fra Vordingborg er en del af en større sag fra Sydsjælland, som også indbefatter Nykøbing. 

Politi
Læs også
Politiet vil skræmme unge - 48 bliver sigtet for at købe narko i Kalundborg
Politi
Læs også
Politiet vil skræmme unge - 48 bliver sigtet for at købe narko i Kalundborg

- Vi har i alt 17 personer, som er henholdsvis varetægsfængslet, domfældt og nogle enkelte, som er blevet løsladt igen. Udover det er der et antal købere, der er blevet sigtet. Så det er blevet et stort sagskompleks, siger Kim Kliver.

- Hvis ikke der er en efterspørgsel, er der heller ikke nogle bagmænd. Man skal huske på, at lovgivningen på de her områder er klar: Når lovgivningen siger, at det er ulovligt at besidde de her ting, så efterlever vi det naturligvis, siger politiinspektør Kim Kliver.

Urutinerede vil blive påvirket 

At politiet går efter køberne, er en udvikling, der er sket i løbet af de senere år mod i en historisk kontekst i langt højere grad at have fokuseret på sælgerne. 

quote Man kan sagtens forestille sig, at det vil påvirke de urutinerede købere

Thomas Friis Søgaard, lektor på center for rusmiddelforskning, Aarhus Universitet 

Det siger lektor på center for rusmiddelforskning på Aarhus Universitet Thomas Friis Søgaard. 

Han mener, at bødestraffen måske kan have en effekt, og at der er størst sandsynlighed for, at det vil have det på de uerfarne købere og dem, der slet ikke har prøvet at købe og tage stoffer.

- Man kan sagtens forestille sig, at det vil påvirke de urutinerede købere og kan have en vis effekt på de unge, der har overvejet at bruge illegale rusmidler, men ikke har gjort det endnu. 

narkohandel i vordingborg, videoovervågning
Læs også
Vordingborg er ikke unik - narkohandel er spredt ud på Sjælland
narkohandel i vordingborg, videoovervågning
Læs også
Vordingborg er ikke unik - narkohandel er spredt ud på Sjælland

- Jeg er noget mere skeptisk, når man kigger på de mere erfarne stofbrugere. Jeg tror, det er utopisk at tænke, at det vil føre til, at de stopper med at bruge rusmidler, siger han. 

Fokus på sælgerne

Blandt de unge er der delte meninger om, hvor det største fokus skal ligge. Tobias (efternavn udeladt, red.) fra Høng mener, det er godt at rette kikkertsigtet mod køberne.

- Det er en god idé, for så bliver folk mere vaks og tænker over, hvad de laver, i stedet for at tro, at det kun er sælgeren, der kommer i fængsel, siger han

- Jeg synes stadig, de skal sætte fokus på sælgerne, for det er dem, der er skyld i, at der er nogle købere. Hvis der ikke var nogle, der solgte, ville der ikke være nogle, der købte, siger Nicki Lillund Larsen fra Asnæs.

Læs også
Narkosag på Sydsjælland vokser - straksdomme til to mænd
Læs også
Narkosag på Sydsjælland vokser - straksdomme til to mænd

De fleste af personerne i Kalundborg kan forvente bødestraf. I samarbejde med anklagemyndigheden vil politiet dog vurdere, om de hyppigste købere skal i retten.


Nyhedsoverblik