Pligt skal sikre flere læger i udkantsområder

For at sikre læger i udkantsområder vil regeringen indføre praksispligt for lægestuderende, viser nyt udspil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over en halv million danskere bor i områder, hvor adgangen til en praktiserende læge er under pres. Det gælder blandt andet flere steder på Sjælland, Lolland og Falser.

Det problem vil regeringen løse ved blandt andet at give unge læger længere tid i en lægepraksis, når de uddanner sig til speciallæger i almen medicin, det skriver Ritzau.

quote Samlet set, er det slet ikke nok til at afhjælpe den alvorlige mangel på praktiserende læge

Jørgen Skadborg, formand, Praktiserende Lægers Organisation

Det viser regeringens udspil til en sundhedsreform. Det indeholder også en række initiativer til at fastholde ansatte i sundhedsvæsnet.

- Den praktiserende læge har en vigtig opgave i at sikre, at borgerne får og bliver henvist til rette behandling eller tilbud for eksempel i det specialiserede sundhedsvæsen. Derfor er det helt afgørende, at der er læger nok i hele landet, skriver regeringen i sit udspil.

- Vi foreslår en praksispligt på hoveduddannelsen i almen medicin, hvor man frem for at være på sygehuset skal man være ude i selve praksis, således at man kan bistå den enkelte praktiserende læge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Læs også
Politisk harme over lægemangel som følge af lønpres: - Det er en katastrofe
Læs også
Politisk harme over lægemangel som følge af lønpres: - Det er en katastrofe

Hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er man glad for, at uddannelseslægerne får længere tid i den almene praksis. Det siger formand Jørgen Skadborg, som selv er praktiserende læge.

- Det er simpelt hen en åben dør. Alle lægefaglige organisationer synes, at det er en god idé, at vi skal have længere tid i vores eget speciale, siger han.

Læs også
Lægemangel tvinger patienter ud på lang køretur
Læs også
Lægemangel tvinger patienter ud på lang køretur

Overordnet set, ser han dog flere mangler ved regeringens udspil, og at han håber, at forhandlingerne om en sundhedsreform vil føre til mere.

- Der er en buket af egentlig hver for sig meget fine mindre tiltag, som vi bakker op om, men samlet set, er det slet ikke nok til at afhjælpe den alvorlige mangel på praktiserende læger, vi har, siger han.

Mere efteruddannelse og nedbringe sygefraværet

Det er ikke kun praktiserende læger, der er mangel på, påpeger Hjerteforeningen. Kvaliteten af behandlingstilbud på hjerteafdelingerne afhænger af ens postnummer, skriver foreningen i en kommentar.

Mindre hospitaler langt fra de større byer har svært ved at rekruttere læger, men modtager mange kroniske hjertepatienter.

Regeringen vil samtidig "styrke fordelingen af uddannelsesstillinger" til "lægedækningstruede områder".

Læs også
Rapport fastslår: Der er stor mangel på både læger og sygeplejersker
Læs også
Rapport fastslår: Der er stor mangel på både læger og sygeplejersker

På hospitalerne vil regeringen desuden lade sygeplejersker løse flere opgaver, der i dag varetages af læger, samt efteruddanne social- og sundhedsassistenter til at løse flere opgaver inden for eksempelvis psykiatrien.

- Initiativet skal ses som et skridt mod at sikre personale nok og mere tid til patienten gennem mere fleksibel brug af kompetencer, skriver regeringen.

Som led i udspillet vil regeringen også forsøge at nedbringe sygefraværet hos ansatte i sundhedssektoren, mindske andelen af deltidsansatte og reducere antallet, der forlader faget.


Nyhedsoverblik