Politisk harme over lægemangel som følge af lønpres: - Det er en katastrofe

Både Dansk Folkeparti og De Konservative udtrykker kritik af Region Sjællands lønninger til læger efter privat leverandørs beretninger om lægemangel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Historien om, at det private firma Nordic Medicare har opsagt to aftaler med Region Sjælland og drift af lægeklinikker i Horslunde og Rødby på Lolland, vækker skarpe politiske reaktioner.

Som TV2 ØST kunne fortælle tirsdag, så mener Nordic Medicare, at Region Sjælland udkonkurrerer dem på lønninger til lægerne.

- Det er en katastrofe. Vi har kæmpestor mangel på læger i Region Sjælland, og nu ser vi Lolland, hvor der er allermest brug for dem, ikke kan bemande dem, fordi regionen faktisk giver mere i løn. Det er en stor forskelsbehandling, som jeg ikke mener, er i orden, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

- Jeg synes, det er unfair at sige, at så ender det med, at vi har regionsklinikker over det hele. For det er altså læger, der kommer og er et par måneder ad gangen og reservelæger. Det er ikke den vej, vi skal arbejde hen imod.

Hun afviser, at det handler om at uddanne flere læger – men at gøre det attraktivt for lægerne at søge mod kommunerne i vandkanten.

- Vi er et af de lande, der har flest læger per borger, så det er ikke nok bare at uddanne, vi skal også have dem til at flytte ud – det er grunden til, vi også skal kigge på hele vores infrastruktur, skole, uddannelse og bebyggelse og gøre os lækre som tilflytningskommune for læger, siger Liselott Blixt og peger ,på at lægerne ifølge hende efterlyser større lægehuse for kollegial sparring og mulighed for vagter på sygehuse samt forskning.

- Der skal vi altså lytte til, hvad lægerne siger, påpeger hun.

Læs også
Nordic Medicare: Derfor må vi lukke lægeklinikker på Lolland
Læs også
Nordic Medicare: Derfor må vi lukke lægeklinikker på Lolland

Derudover ser DF’eren en mulighed for, st ansættelse af sygeplejersker med en geriatrisk uddannelse kan være med til at lette lægernes arbejde, navnlig når det kommer til at hjælpe ældre patienter med at håndtere og forstå medicin.

Blandt andet er det kommet frem, at Region Sjælland honorerer læger med op til 1.600 kroner i timen - et beløb, som ifølge sundhedsordfører Per Larsen (K), er helt ude af proportioner.

- Det er en forfærdelig situation, man er kommet i, man prøver at lokke med ekstra penge - det er nogle helt exceptionelle lønninger, som, jeg også synes, er kritisable, siger han og tilføjer:

- Det er uhensigtsmæssigt, når lønningerne kommer så højt op – det dræner også regionskassen for penge – og det smitter jo og breder sig som ringe i vandet, så vil de selvfølgelig alle sammen op i det niveau. Så det er ganske uhensigtsmæssigt.

Per Larsen, sundhedsordfører, Det Konservative Folkeparti
Per Larsen, sundhedsordfører, Det Konservative Folkeparti Foto: TV2 ØST

Han mener dog i modsætning til Dansk Folkeparti, at noget af svaret ligger i uddannelse af flere læger:

- Jeg har flere gange stillet forslag om, at vi skal have uddannet flere praktiserende læger, så hurtigt som muligt, så vi kommer lægemangel til livs. Jeg har tænkt mig igen at fremsætte forslag om at uddanne flere praktiserende læger. Fordi vi kan ikke være tjent med, befolkningen ikke har en læge, de kender, i yderområderne – det er vi nødt til at have løst, siger han og tilføjer:

- Det skal også være attraktivt at være i udkantsområder – det er sådan noget med ægtefællejobs og en lang række faciliteter, hvor de kan arbejde – men udgangspunktet er uddannelse (af flere læger, red.).



Nyhedsoverblik