Nyuddannede sygeplejersker tvivler på fremtid i faget - uddannelse vil indføre turnusordning

Flere end hver fjerde nyuddannede sygeplejersker tvivler på, de arbejder i faget om fem år. Professionshøjskolen Absalon foreslår en turnusordning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter 3½ år på skolebænken skulle man tro, at nyuddannede sygeplejersker så frem til mange år på arbejdsmarkedet som netop sygeplejerske.

Men 28 % af de nyuddannede sygeplejersker tvivler på, at de stadig arbejder i faget om fem år. Det viser en undersøgelse fra VIA University College. Ifølge direktør for Professionshøjskolen Absalons sundhedsuddannelser, Daniel Schwartz Bojsen, kan det skyldes, at overgangen fra at være studerende til at arbejde som sygeplejerske kan være overvældende.

quote Det er ikke alle, der føler, de kan sige nej til en arbejdsopgave, når de kommer ud i arbejde

Mette Gaard, sygeplejerskestuderende, Absalon i Holbæk

- Nogle af de første gange, hvor du måske er alene på arbejde en aften eller nat, og du kan mærke, at nu er det mit ansvar, at det går godt for de her patienter, det er den følelse, vi kalder et ”ansvarschok”, siger han.

Mette Gaard, der er sygeplejerskestuderende på Absalon i Holbæk og færdiguddannet om cirka et år, kan godt forstå, at der kan være usikkerhed forbundet med overgangen fra studie til arbejdsmarkedet.

- Det er ikke alle, der føler, de kan sige nej til en arbejdsopgave, når de kommer ud i arbejde. For så står du i nogle pressede situationer, og hvem skal jeg lige gribe fat i? Og bliver min kollega nu presset over, at jeg kommer og spørger om tingene?, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er ikke alle, der føler, de kan sige nej til en arbejdsopgave, når de kommer ud i arbejde. For så står du i nogle pressede situationer, og hvem skal jeg lige gribe fat i? Og bliver min kollega nu presset over, at jeg kommer og spørger om tingene?, siger Mette Gaard.
- Det er ikke alle, der føler, de kan sige nej til en arbejdsopgave, når de kommer ud i arbejde. For så står du i nogle pressede situationer, og hvem skal jeg lige gribe fat i? Og bliver min kollega nu presset over, at jeg kommer og spørger om tingene?, siger Mette Gaard. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Vil indføre turnusordning

For at gøre mødet med arbejdsmarkedet nemmere for de nyuddannede, foreslår Daniel Schwartz Bojsen, at der indføres en slags turnusordning på sygeplejerskeuddannelsen, som man kender det fra lægeuddannelsen.

Det vil sige, at den nyuddannede i højere grad sluses ind i jobbet og ikke ”står på egne ben” med det samme.

- Hvis vi gjorde noget mere ud af at sige, at du er selvfølgelig færdig med at læse, men du er stadig under uddannelse, der er stadig ting, du skal lære. Så tror jeg vi kan undgå, at nogle føler, det er for stort et pres. Og det er jo desværre det, vi ser i dag, siger direktøren for sundhedsuddannelser på Absalon.

Det forslag bakker De Sygeplejestuderendes Landsorganisation op om.

- At man bliver lært op og har et introduktionsforløb efterfølgende, uden at man indgår i normering og derved har mulighed for at få noget oplæring i det speciale, man nu har valgt at arbejde inden for, det giver rigtig god mening. Fordi vi jo bliver uddannet meget generelt som sygeplejersker, siger Julie Bjerg Jakobsen, der er formand for organisationen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Daniel Schwartz Bojsen, direktør for sundhedsuddannelserne på Professionshøjskolen Absalon, foreslår en turnusordning for sygeplejerskeuddannelserne.
Daniel Schwartz Bojsen, direktør for sundhedsuddannelserne på Professionshøjskolen Absalon, foreslår en turnusordning for sygeplejerskeuddannelserne. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Udover forslag om en turnusordning vil Professionshøjskolen Absalon også kigge på uddannelsen i det hele taget for gøre den mere praksisorienteret.

- Vi skal endnu tættere på praksis. Vi skal øve noget mere på de svære processer. Så det er noget af det, vi er i gang med at arbejde med på vores sygeplejerskeuddannelser.

Professionshøjskolen Absalon tilbyder sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk, Slagelse, Næstved, Nykøbing Falster og Roskilde.