Minister i samråd om fejlagtig melding om muteret corona på Midtsjælland

Venstre forsøgte først med et hastesamråd, men har pænt måttet vente på at få svar fra Heunicke om ukorrekte meldinger om muteret corona på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I godt et døgn nåede borgere på Sjælland at have nervøse trækninger, efter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde 5. november kunne oplyse, at den muterede variant af coronavirus, det såkaldte cluster 5, også var blevet fundet hos en person på Sjælland.

Det var netop cluster 5, der førte til omfattende nedlukninger i Nordjylland, men godt et døgn senere viste det sig at være falsk alarm, og det har rejst en række spørgsmål, som Venstres Jacob Jensen kræver besvaret af Sundhedsministeren i et samråd.

Venstre-manden, der også sidder i Regionsrådet på Sjælland, vil have ministeren til at forklare sig omkring, at det i starten af november fejlagtigt blev meddelt, at en person var smittet med den såkaldte cluster 5-variant af coronavirusset på Midtsjælland.

Cluster 5-varianten har vist sig ikke at lade sig kue af de antistoffer, som ellers gør en ende på normalt coronavirus. Derfor kan varianten i værste fald være en kæp i hjulet på en kommende vaccine.

Skabte frygt for nedlukning

Det er ikke første gang, Jacob Jensen annoncerer, at ministeren kaldes i samråd i sagen, men det først indkaldte hastesamråd tidligere på måneden blev henvist til et almindeligt samråd, som der nu er sat dato for.

- Ministeren mente åbenart ikke, at det hastede mere end højst nødvendigt, skriver Jacob Jensen i en sms til TV2 ØST.

Meldingen om cluster 5-corona på Sjælland blev givet af ministeren 5. november på et pressemøde, uden at det nærmere blev beskrevet, hvor denne smittede person befandt sig, eller uden at hverken Region Sjælland eller den pågældende kommune var orienteret forud for den offentlige melding – og det finder Jacob Jensen problematisk:

- Det er jo en ret alvorlig melding at komme med i en situation, hvor vi er ved at lukke dele af landet fuldstændig ned, at man stiller i udsigt, at det også kan risikere at ramme store dele af Sjælland, sagde Jacob Jensen (V) tidligere på måneden til TV2 ØST.

Det var på et pressemøde 6. november, at afdelingschef i Statens Serum Institut, Thyra Grove Krause, kunne fortælle, at når man tidligere har troet, at en person på Midtsjælland har været smittet, så skyldes det en fejl i håndteringen af de prøver, man har undersøgt, fortæller Krause.

Samrådet er åbent og finder sted den 3. december klokken 15.