Seruminstitut erkender fejl - ingen på Midtsjælland smittet med muteret virus

En fejl i håndteringen af coronaprøver førte til fejlagtig cluster 5-mistanke på Midtsjælland.

Tema: Slagsmålet om minken
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den såkaldte cluster 5-variant af coronavirusset er kun fundet hos personer i Nordjylland. Der har altså ikke været et smittetilfælde på Midtsjælland, som myndighederne ellers tidligere har fortalt.

Det fortæller afdelingschef Thyra Grove Krause fredag eftermiddag på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.

Når man tidligere har troet, at en person på Midtsjælland har været smittet, så skyldes det en fejl i håndteringen af de prøver, man har undersøgt, fortæller Krause.

quote Der er ikke fundet cluster 5 på andre end de fem farme

Thyra Grove Krause, afdelingschef, Statens Serum Institut

Cluster 5-varianten har vist sig ikke at lade sig kue af de antistoffer, som ellers gør en ende på normale coronavirusser. Og derfor kan varianten i værste fald være en kæp i hjulet på en kommende vaccine.

Varianten, som er et resultat af den mutation, virus undergår med tiden - er alene fundet blandt mennesker og mink i Nordjylland. Den er fundet på fem minkfarme.

- Der er ikke fundet cluster 5 på andre end de fem farme, lyder det fredag fra Thyra Grove Krause.

Sundhedsmyndighederne frygter dels en spredning af cluster 5-varianten. Men man frygter også, at nye varianter med samme uheldige egenskaber som cluster 5 vil kunne dukke op.

Derfor har man besluttet, at alle mink i Danmark skal dø.

Knap en million mink slået ihjel

På fredagens pressemøde fortæller rigspolitichef Thorkild Fogde, at aflivningen af mink i de syv nordjyske kommuner, som er blevet underlagt særligt skærpede restriktioner, forventes afsluttet ved udgangen af den kommende uge.

Foreløbig er knap en million mink fordelt på 97 nordjyske minkfarme blevet slået ihjel. Det svarer til en tredjedel af alle nordjyske mink, som er fordelt ud over i alt 288 farme.

De nordjyske mink udgør omkring en femtedel af alle mink i Danmark. Man anslår, at der er mellem 15 og 17 millioner. Og de skal altså aflives hver og en.

I alt fem muterede varianter af coronavirusset er opstået på landets minkfarme. Thyra Grove Krause fortæller, at der i øjeblikket foregår undersøgelser af de øvrige andre varianter.

En af undersøgelserne har vist, at den variant har vist sig, at reagere på antistoffer, og dermed altså efter alt at dømme ikke er en trussel mod effekten af en kommende vaccine.

play
trelleborg

Vikingeborg vil på verdensarvsliste – kan fordoble besøgstallet

play
Louise Hvitfeldt Hansen Nykøbing Falster

Corona får flere unge til at føle sig ensomme: - Hele ungdomsårgangen er presset

play
dtu.1

Opsendelse af rumsonder gik som planlagt – landede uden for Stenlille

playliveblog
Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus: Regeringen vil indføre krav om isolation efter rejser

Se flere