Forvirring om muteret virus på Sjælland - nu kaldes minister i hastesamråd

Jacob Jensen (V), har indkaldt sundhedsministeren til hastesamråd efter forvirring om minksmitte på Midtsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den seneste uges forvirring omkring muteret coronasmitte på Midtsjælland har fået Venstre til at indkalde regeringens sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), til et hastesamråd.

Det oplyser Jacob Jensen, der er miljøordfører for Venstre og regionsrådsmedlem i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

quote I en krise som denne er der behov for klare informationer og gennemsigtighed.

Jacob Jensen (V), Miljøordfører for Venstre

I torsdags fortalte regeringen på et pressemøde, at der foruden de 11 personer, der er smittet med den muterede coronavirus cluster 5 fra mink i Nordjylland, også var et tilfælde på Midtsjælland. Helt specifikt hos en mandlig plejehjemsbeboer.

Noget, der både skabte bekymring blandt borgere på Sjælland og hos minkavlere, lokale - og regionalpolitikere, der ikke var blevet briefet om smittetilfældet inden. 

- Det er jo en ret alvorlig melding at komme med i en situation, hvor vi er ved at lukke dele af landet fuldstændig ned, at man stiller i udsigt, at det også kan risikere at ramme store dele af Sjælland, siger Jacob Jensen (V) til TV2 ØST.

Jacob Jensen mener, Regeringens udmeldinger om muteret minksmitte på Midtsjælland har været dybt problematisk.
Jacob Jensen mener, Regeringens udmeldinger om muteret minksmitte på Midtsjælland har været dybt problematisk. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Smittetilfældet på Midtsjælland viste sig at være en fejl. Det oplyste Statens Serum Institut på et pressemøde dagen efter.

- Vi bliver simpelthen nødt til at få styr på, hvad der er gået forud for den melding.  Hvad er det for nogle oplysninger, ministeren har fået, og hvad er det, der er gået galt, siger Jacob Jensen.

Kritik af manglende krisekommunikation

På regeringens pressemøde den 5. november blev nordjyderne varslet med en række skærpede coronarestriktioner på grund af den nye mutation af coronavirus, Cluster 5. 

På trods af meldingen om det sjællandske smittetilfælde, blev der ikke varslet nogen restriktioner eller tiltag på Sjælland. 

Derudover blev hverken myndigheder, minkavlere eller lokal- og regionalpolitikere briefet inden pressemødet. 

Jacob Jensen er også 2. næstformand i regionsrådet i Region Sjælland. På samrådet vil han have svar på, hvorfor Region Sjælland ikke fik besked forud for pressemødet om muteret minkssmitte.

-  Nu sidder jeg blandt andet i Region Sjælland, og vi havde ikke fået noget at vide overhovedet, og det er jo regionen, der har den nærmeste opgave som sundhedsmyndighed til at håndtere den slags ting, siger han og fortsætter:

- Det undrer mig, at man som sundhedsminister går ud med den slags meldinger i offentligheden uden at have orienteret hverken Region Sjælland eller den pågældende kommune, siger han. 

Her er samrådsspørgsmålene

Datoen for samrådet er i øjeblikket under forhandling.