Minimumsnormeringer: Sådan fordeles de første penge her i regionen

Regeringen og dens støttepartier har lavet en aftale om fordelingen af 500 millioner kroner til daginstitutionerne. Her i regionen får Næstved og Slagelse flest penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

6,4 millioner kroner til ansættelse af mere personale i daginstitutionerne. Det er det beløb, både Næstved og Slagelse kommuner snart får udbetalt fra regeringen og dens støttepartier. Dermed er de de to kommuner her i landsdelen, der får det højeste beløb.

- Det gør en stor forskel, siger Betina Vincent Andersen, som er formand for BUPL Sydøst.

En ny aftale mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet fordeler ialt 500 millioner kroner blandt landets 98 kommuner. Pengene bliver udelukkende fordelt efter antallet af børn mellem 0 og 5 år, det vil sige jo flere børn, jo større andel af den halve milliard får kommunen.

- Med den her aftale tager vi de første vigtige skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Der skal være flere pædagoger, pædagogiske assistenter og medhjælpere, så børnene får den opmærksomhed, de har fortjent, siger børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Mor
Læs også
Mor i kommune med dårlig normering: Når finanslovspengene ud til os?
Mor
Læs også
Mor i kommune med dårlig normering: Når finanslovspengene ud til os?

SF: Pengene skal bruges på personale

Pengene er øremærket mere personale i institutionerne, men det er op til den enkelte kommune at fordele pengene.

- Men hvis ikke pengene bliver brugt på personale ude i institutionerne, så tager vi simpelthen pengene tilbage. Det er meget vigtigt, at pengene bliver brugt på mere personale for at børnene kan mærke en forskel, siger Jacob Mark (SF).

SF har været stor fortaler for, at pengene til minimumsnormeringer skal kunne mærkes ude i alle daginstitutioner, men det stiller dagens politiske aftale ikke nogen krav om.

quote Hvis ikke pengene bliver brugt på personale ude i institutionerne, så tager vi simpelthen pengene tilbage.

Jacob Mark (SF), børneordfører

- Lige nu har man ikke en opgørelsesmetode, hvor man kan se normeringerne ned på institutionsniveau, så hvis vi skulle vente på det, så ville vi ikke kunne udbetale pengene allerede nu, siger Jacob Mark (SF).

I Næstved Kommune har pædagoger tidligere beskrevet, hvordan institutionerne i kommunen er meget presset på personale, og at det snart ikke kan hænge sammen.

Læs også
Pædagoger i Næstved siger stop:
Vi har nået bunden, vi kan ikke mere
Læs også
Pædagoger i Næstved siger stop:
Vi har nået bunden, vi kan ikke mere

Med den nye aftale og de 6,4 millioner kroner, vil man kunne oprette lidt mere end 16 fuldtidspædagogstillinger.

- Men derudover har byrådet i Næstved jo også selv sat ekstra penge af til daginstitutionerne i år, og samtidig kan man jo så sætte forældrebetalingen op, så man regner cirka med, at der vil komme 29 ekstra pædagogstillinger, siger Betina Vincent Andersen, formand for BUPL Sydøst.

Dagens aftale tager dog ikke højde for, at normeringerne i nogle kommuner er dårligere end i andre. De 500 millioner kroner uddeles udelukkende efter børnetal i kommunen.

- Det synes vi også er helt fair. Det ville ikke være okay, at de kommuner, der faktisk har valgt ikke at spare på normeringerne gennem årene, skulle straffes økonomisk, siger formanden for pædagogernes fagforbund på Sydsjælland, Betina Vincent Andersen.

Der vil også blive sat penge af til minimumsnormeringer de næste år fra Christiansborg. Planen er, at man øger beløbet hvert år, så man i 2025 fordeler 1,6 milliarder kroner til bedre normeringer.

Målet er, at der maksimalt må være tre børn pr. voksen i vuggestuer og seks børn pr. voksen i børnehaven.

Se hvor mange penge din kommune får her:


Nyhedsoverblik