Pædagoger i Næstved siger stop: Vi har nået bunden, vi kan ikke mere

To pædagoger fra daginstitutioner i Næstved Kommune fortæller om en presset hverdag, hvor der ikke er voksne nok til at tage sig af børnene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi har nået bunden, vi kan ikke mere. Man kan ikke skære i mere.

Ordene er Jeanette Hviid Rosenbergs. Hun er pædagog og tillidsmand og arbejder til daglig i børnehaven i Mælkebøtten i Fensmark. På hendes stue er der 21 børn. 

- Vi er to pædagoger og en pædagogmedhjælper, som er "flyver". Dvs. hun skal deles mellem to stuer, fortæller hun.

quote Jeg ved udemærket godt, hvad barnet har brug for (...) og det føler jeg langt fra, at jeg kan opnå

Jeanette Hviid Rosenberg, pædagog

Rent praktisk betyder det, at pædagogmedhjælperen nogle dage er på Jeanette Hviid Rosenbergs stue og andre dage på en anden stue. De dage, hun ikke er der, er de altså kun to pædagoger til 21 børn.

- Det er hårdt at være i. Vi er pressede, fortæller Jeanette Hviid Rosenberg.

Kan ikke drage omsorg for alle børn

Konsekvenserne er mangel på tid til fordybelse med børnene, og Jeanette Hviid Rosenberg oplever, at hun ikke kan give dem tilstrækkelig omsorg og opmærksomhed.

- Jeg oplever det der med ikke at kunne nå de børn, der er låst fast i en situation, hvor de har brug for en voksen. Så får man sagt "jeg kommer lige om lidt", og så vender man aldrig nogensinde tilbage til barnet. 

Hvordan har du det med det?

quote Det kan i nogle tilfælde godt være uforsvarligt

Jeanette Hviid Rosenberg, pædagog

- Det har jeg det da rigtig dårligt med. Jeg ved udemærket godt, hvad barnet har brug for. Han har brug for mit nærvær, min omsorg til at kunne blive mødt i den følelse, han nu er i, og det føler jeg langt fra, at jeg kan opnå, siger Jeanette Hviid Rosenberg.

Hun fortæller, at hun i ydertimerne af åbninsgtide godt kan stå alene med 18-20 børn. Skal én hjælpes på toilettet, kan det give problemer.

- Så forlader man en stor gruppe børn, og ja, det kan i nogle tilfælde godt være uforsvarligt.

Artiklen fortsætter under billedet

Jeanette Hviid Rosenberg og Sanne Nielsen mener ikke, Næstved kommune kan skære mere på børneområdet.
Jeanette Hviid Rosenberg og Sanne Nielsen mener ikke, Næstved kommune kan skære mere på børneområdet. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det går ud over alle børn

Sanne Nielsen kan tydeligt genkende det pres, Jeanette Hviid Rosenberg beskriver.

Hun er pædagog i en vuggestue i Næstved, Eventyrgården, og har arbejdet der siden 1999. Først som vikar og medhjælper, pædagogstuderende og siden som uddannet pædagog.

I løbet af de tyve år, er der sket meget i institutionen.

quote Det rammer også de ressourcestærke børn, for dem har man det jo lidt med at sige til "jamen, du klarer det", og så er spørgsmålet jo, om de også gør det på lang sigt.

Sanne Nielsen. pædagog, Eventyrgården, Næstved.

- Vidensmæsigt, der er vi kun blevet klogere på, hvordan vi skal passe de små pus. Men personalemæssigt og tidsmæssigt er det kun blevet værre, fortæller hun.

Sanne Nielsen frygter, det får konsekvenser for børnene.

- Det her rammer både de ressourcesvage børn, som kommer til at mangle den ekstra hjælp, men det rammer også de ressourcestærke børn. For dem har man det jo lidt med at sige til "jamen, du klarer det", og så er spørgsmålet jo, om de også gør det på lang sigt, siger Sanne Nielsen.

Borgmester: Vi har skåret meget, nok også for meget

Sammenligner man Næstved Kommune med resten af landet, så ligger kommunen under landsgennemsnittet, når det gælder udgifter til dagtilbud for 0-5-årige børn.

quote Vi er godt klar over, at vi har sparet, nok også sparet for meget. Men det var jo nødvendigt.

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

Kommunen brugte sidste år 66.400 kr. pr. barn i alderen 0 – 5 år, hvor landsgennemsnittet lå på ca. kr. 71.400 pr. barn.

- Vi er godt klar over, at vi har sparet, nok også sparet for meget. Men det var jo nødvendigt, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

Han henviser til det underskud, kommunen havde for fem år siden. Her fik kommunen et brev fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, fordi kassebeholdningen i kommunen var for lav.

- Der var byrådet nødt til at kigge på alle områder. Alle skulle holde for, for at vi fik styr på vores økonomi, og det har været meget, meget hårdt, siger Carsten Rasmussen (S).

Artiklen fortsætter under grafikken

Minimumsnormeringer vil kræve støtte fra Folketinget

I den igangværende valgkamp er både Enhedslisten og SF gået til valg på minimumsnormeringer, der følger BUPL's anbefalinger: Mindst 1 voksen til 3 vuggestuebørn og mindst 1 voksen til 6 børnehavebørn.

Men det må børnene nok se langt efter i Næstved Kommune, mener borgmesteren. For antallet af små børn forventes at stige med 10 procent de næste ti år, og det koster.

- Hvis vi skal have minimumsnormeringer kræver det noget ekstra hjælp, enten i form af en udligningsreform eller bloktilskud, sådan så vi får de penge, der er nødvendige til at ansætte de pædagoger, siger borgmesteren.

Han understreger, at det nuværende flertal i byrådet i Næstved har bedre forhold for daginstitutionerne som fokusområde.

I løbet af de sidste par år er der også blevet tilført små ni millioner til området, men da kommunen har 44 daginstitutioner, svarer det kun til lidt over 200.000 kr. pr. institution. 

Artiklen fortsætter under billedet

Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S) medgiver, at dagtilbudene i kommunen er blevet skåret kraftigt over en årrække.
Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S) medgiver, at dagtilbudene i kommunen er blevet skåret kraftigt over en årrække. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Jeanette Hviid Rosenberg mener faktisk, at Næstved Kommune har skåret så meget på dagtilbudene, at det ikke er muligt at fjerne flere penge fra området.

- Vi er helt derude, hvor hvis man skar mere, så ville vi ikke kunne dække en åbningstid ind fra 6 til 17. Det er umuligt, siger hun.

En anonym forælder delte for nylig sin opevelse af en morgen i en institution i Næstved kommune: