Mand hængt ud som sigtet i forsvindingssag: - Jeg kan ikke forsvare mig

En mand fra Sjælland bliver fejlagtigt hængt ud som den sigtede i forsvindingssagen fra Kirkerup. Også hans kone og to børn bliver udstillet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Folk skrev navnet på den anholdte, og i tråden begyndte der både at komme dødstrusler og opfordringer til vold. Og ind imellem poppede der så billeder af mig og min familie op, ligesom de delte mange informationer fra mit liv.

Sådan fortæller en mand fra Sjælland, der siden søndag igen og igen er blevet hængt ud som den mand, politiet har anholdt og sigtet for at frihedsberøve og krænke en pige i Kirkerup syd for Slagelse.

Manden taler på betingelse af anonymitet, da han ikke vil have, at nogen tænker, at han misbruger situationen, og da navneforbuddet i sagen samtidig forhindrer ham i at stå frem med navn. TV2 ØST kender dog mandens fulde identitet.

quote Det var meget voldsomt. Der var mange opfordringer til selvtægt, og der blev delt informationer om mig, min kone og mine børn

Sjællandsk mand

Selvom det er let at gennemskue, at der er tale om en forveksling, så ser han sig selv gentagende gange blive sat i forbindelse med den ubehagelige sag fra Vestsjælland.

- Jeg blev første gang ringet op af en kammerat, et kvarter efter politiet havde offentliggjort, at pigen var i live. Og her fik jeg at vide, at der var et navnesammenfald. Det tænkte jeg egentlig ikke mere over. Men et par timer senere ringede telefonen igen, og jeg fik at vide, at folk nu satte mig i forbindelse med kidnapningen, fortæller han.

Manden blev efterfølgende hængt ud på sociale fora som Reddit og i Facebook-grupper.

Læs også
32-årig sigtet for frihedsberøvelse, vold, trusler og krænkelser
Læs også
32-årig sigtet for frihedsberøvelse, vold, trusler og krænkelser

- Det var meget voldsomt. Der var mange opfordringer til selvtægt, og der blev delt informationer om mig, min kone og mine børn. Det gik rigtig stærkt, fortæller han.

Kan ikke rense sig selv

En dommer valgte mandag at nedlægge et navneforbud i sagen om den anholdte i kidnapningssagen.

Det kan gøres, hvis en offentliggørelse af identiteten kan bringe nogens sikkerhed i fare, eller at en offentlig gengivelse af navnet kan udsætte nogen for en unødig krænkelse. 

Forbuddet gør, at ingen må dele informationer om den anholdte, hvor han arbejder eller andet, der kan bruges til at identificere vedkommende. 

Læs også
Advarer mod at dele informationer om sigtet 32-årig
Læs også
Advarer mod at dele informationer om sigtet 32-årig

Forbuddet er ikke med tilbagevirkende kraft - men det fik stor betydning for den sjællandske mand, at navnet stadig kan findes så mange steder online.

- Navneforbuddet betød, at jeg ikke kan sige noget, der kan rense mig selv. Og det er en kæmpe problematik, for det betyder, at jeg ikke må tage til genmæle, når nogen hænger mig ud. Jeg kan ikke forsvare mig, heller ikke selvom sagen er så grov, siger han.

Brudt navneforbud gav problemer

Tidligere har det haft store konsekvenser, når folk afslørede anholdtes ellers hemmelige identitet i store krimisager. Den mest kendte sag stammer fra Herning, hvor en mand blev anholdt for at stå bag et drab i byen. 

Her valgte Ekstra Bladet at offentliggøre hans billede. Få uger senere blev manden imidlertid totalt renset af en DNA-prøve og blev løsladt.

quote Besøgstallene på de sociale medier stak helt af. Folk kommenterede på mine billeder, og kom både med trusler og opfordringer til at skifte navn.

Sjællandsk mand

Lokalt har vi dog også haft flere sager, hvor borgeres lyst til at dele navne gav problemer. 

Den mest kendte lokale sag handler om et overvågningsbillede, som blev delt af en mor, hvis barn var blevet udsat for et overgreb af en blotter. Hendes opslag blev delt mere end 1.000 gange, og det førte til, at blotteren blev fundet og anholdt. 

Inden da var en uskyldig mand uden relation til sagen imidlertid blevet udpeget som blotteren i grupper på Facebook - og borgere havde nået at henvende sig til politiet med bekymring for risikoen for selvtægt.

Og det er lidt det samme mønster, der ser ud til at ske for den sjællandske mand.

Læs også
Bekymrede børn kontakter BørneTelefonen om bortført pige
Læs også
Bekymrede børn kontakter BørneTelefonen om bortført pige

- Besøgstallene på de sociale medier stak helt af. Folk kommenterede på mine billeder, og kom både med trusler og opfordringer til at skifte navn. Og så var der også folk, der virkelig bare svinede mig til, fortæller han.

Bekymret for familiens sikkerhed

Han fortæller, hvordan han har været utryg og bekymret for familiens sikkerhed.

- Jeg har været i tvivl om, om det var sikkert at sende mine børn i institution. Folk har virkelig ikke lagt fingrene imellem, siger han og fortæller, at han har oplevet det som et kæmpestort personligt pres.

- Selvom man er nødt til at grine lidt af det hele, så må du ikke tage fejl. Jeg er virkelig ked af det her og opfatter det virkelig som alvorligt. Jeg ringede selv til politiet søndag aften, da truslerne begyndte at komme. Jeg ville gerne vide, hvordan jeg skulle forholde mig. Men der var ikke så meget, de kunne gøre, siger han.

Manden valgte næste morgen at dele et billede med sig selv på et socialt medie med teksten: "Det er ikke mig".

- Det gjorde jeg for at tage noget af presset. Og det var som om, at det lettede lidt - lige indtil den anholdtes profil på Facebook blev slettet. Så var jeg den eneste profil med en variation af navnet igen, og så steg antallet af trusler, siger han.

Forsvarsadvokater vil ændre loven

Han understreger, at han virkelig ikke ønsker denne situation rammer andre. Derfor synes han også, at reglerne for navneforbud skal ændres. 

Det samme mener Landsforeningen af Forsvarsadvokater, der foreslår, at de nuværende regler bliver revideret.

- De nuværende regler er lavet i en tid, der ligger langt forud for de sociale medier. Det regelsæt, der stadig gælder, giver ikke tilstrækkelig beskyttelse, siger Kåre Pihlmann, der er formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, til TV 2.

- Det er derfor, at vi foreslår en ændring, hvor man i udgangspunktet automatisk er beskyttet af et navneforbud, indtil en dommer måtte ophæve det, siger Kåre Pihlmann. 

Fakta om navneforbud

En dommer kan nedlægge et navneforbud, hvis det kan bringe nogens sikkerhed i fare, eller at en offentlig gengivelse af navnet kan udsætte nogen for en unødig krænkelse.

Forbuddet gælder ikke kun navnet på den, det handler om. Også vedkommendes arbejde, adresse og andet, der kan identificere vedkommende er omfattet af forbuddet.

Navneforbuddet kan godt nedlægges, selvom navnet har været spredt i en sag. Man kan ikke straffes for at have offentliggjort navnet inden kendelsen om navneforbud falder - og der er ikke pligt til at slette det efter dette tidspunkt.

Hvis nogen dog skriver det derefter, så er det en overtrædelse af reglerne - og det samme gælder en deling af tidligere opslåede navne. Reglerne gælder også på udenlandske sider som Facebook og Reddit.

Typisk straffes overtrædelser med store bøder.

- Det er det eneste, som er vigtigt lige nu. Man skal ikke kunne nævne navnene på dem, man tror, er forbrydere på sociale medier. Man kan ramme uskyldige, og det skal man lade være med. Jeg har reelt været i tvivl om min families tryghed på grund af det her. Det har virkelig været skræmmende, siger han.

Straffes med bøder

Bryder man reglerne for et navneforbud, så er det strafbart. Det straffes typisk med bøder i størrelsen mellem 15.000 og 20.000 kroner.

TV2 ØST har spurgt både Rigspolitiet og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, om der har været anmeldelser om brud på navneforbuddet i den aktuelle sag om bortførelsen i weekenden.

Myndighederne oplyser, at det endnu er for tidligt at gøre antallet af sager op, da sagerne ikke er akutte, og derfor ikke nødvendigvis behandles i landets politikredse med det samme.

Der er dog konkrete sager om overtrædelser under behandling, bekræftes det. Disse sager behandles i de enkelte politikredse.


Nyhedsoverblik