Lokale partifæller: Morten Østergaard var nødt til at gå

Kathrine Olldag og Thomas Nicolaisen er enige om, at Morten Østergaard blev nødt til at gå af som leder af Radikale Venstre efter MeToo-sag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Folketingsmedlem Kathrine Olldag, der er valgt i Sjællands Storkreds, har ikke sovet meget de seneste to nætter.

Onsdag sad hun med ved det møde, hvor Morten Østergaard besluttede, at han ikke længere kunne være leder af Det Radikale Venstre. 

- Det falder som en bombe, fortæller Kathrine Olldag om den nu tidligere partileders beslutning.

quote Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det kunne have været anderledes

Kathrine Olldag (R), folketingsmedlem, Sjællands Storkreds

- Vi holder jo ekstremt meget af Morten, og han er fandeme dygtig, han har været en ledestjerne for os igennem mange år, siger hun.

Ifølge Kathrine Olldag forsøgte den radikale folketingsgruppe i omkring en time at overtale Morten Østergaard til at blive.

- Men han holdt fast i, at det er det eneste rigtige, fortæller hun.

- Og det må vi jo også anerkende, at det er det. Hvor ærgerligt det end måtte være.

Det kunne ikke være anderledes

Det er ikke en hånd på et partimedlems lår for 10 år siden, der endte med at fælde Morten Østergaard. Det var håndteringen af sagen, da den dukkede op for en måneds tid siden, mener Katrine Olldag.

Så selvom hun i første omgang forsøgte at få Morten Østergaard til at blive som leder af partiet, så er hun nu overbevist om, at det var den rigtige beslutning, at han valgte at gå af.

- Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det kunne have været anderledes med den måde, han havde håndteret sagen på, siger hun.

- Det er det med, at han har været ude at sige, at sagen er lukket med en påtale, og at han så skulle have givet en påtale til sig selv, det er jo det, der er utroværdigt, siger Kathrine Olldag.

Hun fortæller, at det er den utroværdighed, der gør, at Morten Østergaard ikke kunne blive.

- Han får også sagt på et tidspunkt, at det ikke var ham, der gjorde det, fortæller Kathrine Olldag.

Det rigtige valg

På mødet i den radikale folketingsgruppe blev der også fundet en ny leder af partiet.

Valget faldt på Sofie Carsten Nielsen, og det glæder Kathrine Olldag, der selv stemte på Sofie Carsten Nielsen som ny leder.

quote Sagen er jo ikke død, bare fordi vi har måttet tage vores egen medicin

Kathrine Olldag (R), folketingsmedlem, Sjællands Storkreds

- Jeg synes simpelthen, at hun har et nærvær og en integritet, som er så bundsolid, og hun sætter sig selv til side for partiet, siger Kathrine Olldag, der var meget imponeret af den åbningstale, som Sofie Carsten Nielsen præsterede i Folketingssalen, dagen efter hun pludselig var blevet valgt til formandsposten.

- Hun leverede en kick ass tale, siger Kathine Olldag.

- Det virkede som om, hun havde været leder af Det Radikale Venstre i mange år, siger hun.

Selvom det har været et voldsomt slag for Radikale Venstre, at Morten Østergaard har måttet forlade lederposten på baggrund af en sag om sexisme, så tror Kathrine Olldag ikke, at det skræmmer partimedlemmer væk.

- Det er et 115 år gammelt parti, som har rejst sig igen og igen og igen. Det er jo et parti, der har overlevet Scavenius, siger hun.

- Når der er modgang, så har vi det bare med at rykke lidt tættere sammen i bussen og lige nu, der rykker vi sammen i bussen, siger Kathrine Olldag.

Hun fortæller, at partiet fortsat vil have ligestilling og kønspolitik som mærkesager.

- Sagen er jo ikke død, bare fordi vi har måttet tage vores egen medicin, siger hun.

En chokerende dag

Viceborgmester i Odsherred Kommune Thomas Nicolaisen blev meget overrasket, da Morten Østergaard efter mødet onsdag fortalte, at han havde valgt at gå af som politisk leder for partiet.  

- Det var en chokerende dag, fortæller han.

Men Thomas Nicolaisen mener ikke, at der var nogen vej uden om beslutningen om et lederskifte, da det viste sig, at det var Morten Østergaard selv, der var den ene af hovedpersonerne i en sag om krænkelse i partiets enge rækker.

- Når man siger A, så siger man også B, siger Thomas Nicolaisen.

- Når man som parti kører en kamp mod sexisme, og man så ikke får håndteret det ordentligt internt, så er man også nødt til at drage konsekvensen af det. Det har Morten (Østergaard, red.) så gjort.

Burde have stået offentligt frem

Thomas Nicolaisen mener som Kathrine Olldag, at det er spørgsmålet om håndteringen af sexismesagen, der har været afgørende for formandsskiftet, ikke selve den omkring 10 år gamle episode.

quote Hele håndteringen, fra debatten startede og til nu, der skulle man have været meget mere åben

Thomas Nicolaisen (R), viceborgmester, Odsherred Kommune

- Det er simpelthen et problem, at der er gået så lang tid. Hele håndteringen, fra debatten startede og til nu, der skulle man have været meget mere åben, siger Thomas Nicolaisen.

Han ville ønske, at sexismesagen havde været håndteret anderledes, så Morten Østergaards aftrædelse kunne have været forhindret.

Thomas Nicolaisen mener, at hvis den tidligere partileder havde stået offentligt frem og sagt, at det var ham, sagen drejede sig om, så kunne det havde været forhindret.

- Så tror jeg, at vi havde haft et andet forløb, siger viceborgmesteren, der gerne vil understrege, at han fortsat har stor respekt for Morten Østergaards arbejde.

- Jeg har dyb respekt for hans politiske arbejde og den måde, han har flyttet Det Radikale Venstre på i sin tid som formand, siger Thomas Nicolaisen.

Selvom onsdag var en chokerende dag at være radikal politiker, så er han glad for, at det gik så hurtigt med at få fundet en ny formand.

- Gruppen har valgt Sofie (Carsten Nielsen, red.) som formand, og det bakker jeg fuldstændig op om, siger Thomas Nicolaisen.

Han fortæller, at der også i Odsherred Kommune bliver der talt om sexisme.

- Det er faktisk noget, vi har drøftet.

Og det er vigtigt at tale om, mener viceborgmesteren.

- Både på politiker- og på medarbejderniveau.