Kathrine Olldag: - Hvis man vil have en ven i politik, skal man skaffe sig en hund

De er nybegyndere på Danmarks mest magtfulde arbejdsplads. Vi har talt med fire politikere om deres første år i Folketinget - om deres sejre, ambitioner og personlige oplevelser. Alt sammen som optakt til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober.

Suk. 

Hun er vegetar. Hun har el-bil. Hun er er cand.mag. i kunsthistorie. Det kan næsten ikke blive mere radikalt. 

Og dog. 

Kathrine Olldag drikker ikke caffe latte. Hun fortrækker sin kaffe sort. Og så er hun fra provinsen. Endda med stort P. Hun kan godt lide at små-prale med, at hun kommer fra Herning-kanten, hvor alle jo er driftige og er vant til at klare sig selv. 

Den røde Tesla står parkeret et par hundrede meter fra hoveddøren i hendes hjem midt i Præstø. Den er rød, nyvasket og lækker. Jeg parkerer lige ved siden af i min lille diesel Toyota. Drønmisundelig. 

quote Vi skal tænke anderledes, fordi den grønne omstilling er noget, vi alle sammen skal hjælpe med

Kathrine Olldag (R)

Elbilkommissionen kom i begyndelsen af september med sine bud på, hvordan vi får en million elbiler på vejene senest i 2030. Det bliver dyrere at køre i diesel- og benzinbiler. Nye afgifter kan få især de ældre dieselbiler til at falde dramatisk i værdi. Dårligt nyt, hvis man har en gammel, solid VW Passat stående i carporten. Katrine Olldag ved godt, at hun har et problem, når hun som skatteordfører valgt i vores område skal forhandle en afgiftsreform på biler. 

- Vi skal have lavet en reform, som gør, at jeg stadigvæk kan vise mig på gaden i Præstø, Vordingborg og andre steder, hvor jeg kommer til dagligt, siger hun med et lille grin. 

- Det handler om at finde balancen mellem de grønne ambitioner, og så det forhold, at der er rigtig mange familier her i området, hvor husholdningsøkonomien ikke lige kan bære sådan en investering, som en elbil trods alt er. Og det er selvfølgelig et problem, hvis ældre dieselbiler med et slag mister deres værdi. Det tager jeg med ind til forhandlingsbordet, lover Kathrine Olldag. 

 
  Foto: Privatfoto

Men hun understreger, at den grønne omstilling ikke bliver gratis. Den kommer til at koste – også for bilisterne. Hun er langt fra imponeret over regeringens nylige udspil til en grønnere transport. Og Kathrine Olldag abonnerer slet ikke på statsminister Mette Frederiksen (S) klimamelding på Dansk Erhvervs årsdag i begyndelsen af september. Statsministeren sagde, at det er ny teknologi og ikke afgifter, der skal bringe os op på 70 procents reduktion af CO2-udslippet. 

- Det handler altså også om, at vi skal tænke anderledes, fordi den grønne omstilling er noget, vi alle sammen skal hjælpe med. Men Mette Frederiksen tager fejl, når hun tror, vi kan fikse problemet med forskning og teknologi alene. Altså at vi ikke kommer til at mærke det. Det gør vi, fastslår Kathrine Olldag. 

Det handler også om personlige valg, understreger hun. 

- Nu kommer jeg oprindeligt fra Vestjylland, og der er vi jo vant til, at der ikke kommer nogen og hjælper os. Dér gør vi tingene selv. Så jeg har den tilgang, hvad kan jeg selv gøre for at ændre min hverdag, hvordan kan jeg hjælpe til?  Hvordan kan jeg hakke ton af min C02-udledning, spørger hun, og understreger, at det faktisk også er ret sjovt at køre el-bil.  

Tilbage i 2016 medvirkede Kathrine Olldag i TV2 ØSTs daværende program Hvem er du? Dengang var hun leder af Talentskolen i Næstved. Hun er fraskilt, buddhist og drevet af at udfolde unge menneskers talent. Vært Rasmus Birkerod.

Kathrine Olldag har selvfølgelig en fortid som elevrådsformand. Men ellers har hun ikke fulgt den slagne vej ind i politik gennem ungdomsorganisation og partiforening og et halvfærdigt studie i statskundskab. Faktisk blev hun først medlem af Radikale Venstre i 2015 – længe efter partiets caffe latte-æra. Og så er hun typen, der ikke har lært tie stille og holde hænderne i lommen ved en generalforsamling. 

- Jeg tog til generalforsamling i Vordingborg i 2017 få måneder før kommunalvalget og kom hjem med fuld plade. Jeg var blevet medlem i både den lokale og i storkredsens bestyrelse, og så var jeg også lige blevet stillet op til kommunalvalget. Derfra har jeg ikke kigget mig tilbage, fortæller Kathrine Olldag. 

I 2019 blev hun valgt ind i Folketinget med 1.595 personlige stemmer. Der var langt op til stemmeslugeren Zenia Stampe, men andenpladsen var sikker med et par hundrede stemmer ned til nummer tre på den radikale liste. Partiet fik et godt valg i kredsen. Ligesom det også fik på landsplan med en fordobling af antallet af mandater. Kathrine Olldag fejrede sejren i valgcafeen på TV2 ØST, der tydeligvis foregik, før corona lagde afstand mellem os. Der var proppet. 

- Jeg skal lige forstå det. Det er jo kulminationen på to års hårdt arbejde. Det har været en spændende valgkamp, som jeg har bygget op som en forholdsvis ukendt kandidat. Og nu ser det ud, som om jeg tager det andet sjællandske mandat for partiet. Jeg skal lige sove på det. Jeg har kriller i maven og glæder mig helt vildt til at komme i gang, sagde hun dengang. 

Kom lidt tættere på Kathrine Olldag, da Mads Gudiksen tog på tur med folketingsmedlemmet. 

Hun glæder sig stadig meget over at køre på arbejde. Men livet som fuldtidspolitiker er specielt. Det kræver tilvænning. 

- Der var vist engang en anden folkevalgt, der sagde, at hvis man vil have en ven i politik, så skal man skaffe sig en hund. Det er meget rigtigt, siger Kathrine Olldag. 

- Som noget af det allerførste skulle jeg til møde i forligsgruppen omkring boligbeskatning. Og dér sad der så en hel flok bitre højrefløjspolitikere, som lige havde afgivet magten til Morten Bødskov, som sad ovre på den anden side af bordet.  Der var simpelthen så meget intenst had og bitterhed i det rum. Jeg har aldrig oplevet noget, det var så giftigt, husker hun. 

Christiansborg er en arbejdsplads som ingen anden. Der ligger ingen nullermænd i krogene, alt er nypoleret, og servicen er tårnhøj. 

- Du går jo på arbejde i danmarkshistorien. Vi er ansat af vælgerne. Du planlægger selv din arbejdstid. Hvis du vil sætte en dagsorden, skal du knokle. Nogle gange for meget. Jeg har stadig svært ved at huske, hvad jeg lavede i december sidste år. Jeg kan se det i min kalender, men kan ikke rigtig placere det. Dér skulle jeg også lige en tur til lægen og have målt noget blodtryk og sådan noget.  Som ny skal man lige lære at navigere herinde, fastslår Kathrine Olldag. 

Den 5. maj var der spænding rundt omkring i rådhusene i vores region. TV2 News kørte på tv-skærmene. Et bredt flertal i folketinget præsenterede en ny udligningsreform. Efter et meget langt tilløb var politikerne blevet enige om, hvor mange penge de velhavende kommuner skulle sende videre til trængte kommuner. Som kommunalordfører kunne Kathrine Olldag sætte flueben ved et af sine valgløfter: 

- Det var en af mine mærkesager at få ændret tilskudssystemet. Det gamle var helt skævt. Det er en umulig opgave at imødekomme alles ønsker. Det er jo nok sådan, at alle kommuner nok havde en forventning om at få mere, end de fik. Men når man for eksempel ser på den budgetlægning, som kommunerne netop nu er i gang med, så er det blevet lettere for de fleste. Der skal ikke spares så mange steder. Men jeg kan da ærgre mig gul og grøn over, at indfasningen af reformen i min egen kommune, Vordingborg, først ser sjov ud om to-tre år, siger hun. 

quote I et storbyparti som de radikale er jeg nok blevet hende, der konsekvent holder provinsen frem

Kathrine Olldag (R)

I kommuner som Stevns og Lolland var begejstringen begrænset, da borgmestre og kommunaldirektører læste tallene igennem den 5. maj. De sparsommelige kommuner manglede forsat millioner for at kunne give deres borgere bedre service. Det kan Kathrine Olldag sagtens forstå. 

- Langt hen ad vejen minder udligningen om at sætte plaster på et åbent benbrud. Det bliver ved med at bløde. Uligheden og skævheden i Danmark er så grundstrukturel, at en udligningsordning ikke kan være andet end et forsøg på at kompensere for nogle af ulighederne. Vi har jo ghettodannelser nord for København, der trækker nogle indkomstniveauer, der ligger tre-fire gange over vores. 

Læs også
Ny udligningsreform deler vandene i kommunerne: - Det var ikke det, vi havde en forhåbning om
Læs også
Ny udligningsreform deler vandene i kommunerne: - Det var ikke det, vi havde en forhåbning om

Tryk på knappen ”centralisering”, så bliver Kathrine Olldag for alvor tændt.  

- I et storbyparti som de radikale er jeg nok blevet hende, der konsekvent holder provinsen frem. Jeg synes egentlig, at vores formand Morten Østergaard er god til at have det med i baghovedet. Men det kan hurtigt blive en boble herinde med dagsordner, som borgerne herude slet ikke går op i, siger Kathrine Olldag. 

Kathrine Olldag flytter snart fra sit grønne byhus i Præstø med den blomstrende baggård. Men hun bliver i provinsen. Hun flytter bare små 20 kilometer til Vordingborg i et hus med udsigt ud over Masnedsund. På vestjysk: Det er ikke det værste sted. 

Jeg kan ikke lade være: Vi slutter med den labre, røde Tesla. Den skal nemlig udskiftes med et togkort, når Kathrine Olldag flytter til Vordingborg. 

- Den kommer snart til salg, siger hun lokkende til mig. 

Desværre ved jeg godt, hvad min private stats- og finansminister vil sige til det tilbud: - Selvfølgelig, når du vinder den store gevinst i Lotto. 

Suk.