Lokale folketingsmedlemmer forfærdede efter overfald på Mette F.

Der er bestyrtelse blandt en række af de lokale folketingsmedlemmer, efter statsminister Mette Frederiksen fredag aften blev overfaldet på åben gade midt i København.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Overfald på statsministeren er et overfald på vores demokrati. Vi må fælles stå op i mod vold, der aldrig må blive et svar på en politisk uenighed.

Sådan skriver det lokale folketingsmedlem Jacob Jensen (V) på Facebook, efter statsminister Mette Frederiksen fredag aften blev udsat for et voldligt overfald nær Kultorvet i København.

Her kastede en 39-årig mand sig ifølge politiet over statsministeren, der blev ramt af et knytnæveslag. Den 39-årige mand er siden blevet anholdt, og  blev fremstillet i grundlovsforhør lørdag klokken 13.35 med henblik på varetægtsfængsling.

En dommer fængslede den 39-årige, polske mand frem til 20. juni.

Læs også
Lokal slutspurt før valgdag foregår især på internettet
Læs også
Lokal slutspurt før valgdag foregår især på internettet

Og der er generel forargelse blandt folketingsmedlemmer fra hele det politiske spektrum.

- I 175-året for det danske demokrati går det simpelthen ikke, at landets statsminister mødes med knytnæveslag frem for argumenter! Lad os tage os sammen. De varmeste følelser til Mette og hendes familie, skriver udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på X.

Overblik over hændelsen

  • Ifølge Statsministeriet blev Mette Frederiksen slået af en mand. Øjenvidner har ifølge B.T. fortalt, at en mand gav statsministeren et kraftigt skub.

  • Ifølge Statsministeriet og Københavns Politi skete hændelsen på Kultorvet i København. Øjenvidner fortæller til B.T., at statsministeren kom gående fra Nørreport i retning mod Strøget, mens den formodede gerningsmand gik i modsat retning.

  • Ifølge øjenvidnerne væltede statsministeren ved hændelsen til siden, men hun faldt ikke til jorden.

  • Både Statsministeriet og Københavns Politi oplyste fredag aften, at en mand efter hændelsen var blevet anholdt.

  • Ifølge B.T. var det de PET-folk, der døgnet rundt bevogter statsministeren, der anholdt manden.

  • Et øjenvidne fortæller ifølge B.T., at Mette Frederiksen efter episoden satte sig på en café, hvor hun skulle mødes med en veninde. Efter 30-40 sekunder kom, hvad vidnet vurderer var tre til fire PET-folk, der fjernede statsministeren fra stedet.

  • PET vil lørdag formiddag ikke kommentere, hvorvidt de havde livvagter på Kultorvet, og om det var PET-folk, der foretog anholdelsen af den formodede gerningsmand.

  • Den formodede gerningsmand er 39 år. Han er sigtet for at have slået statsministeren med en knyttet hånd på højre overarm.

  • Den sigtede blev lørdag eftermiddag stillet for en dommer ved Retten på Frederiksberg. Her havde en polsk tolk med. Manden fængsles frem til den 20. juni. Han nægter sig skyldig.

  • Statsministeriet oplyste fredag aften, at Mette Frederiksen var chokeret over hændelsen. Lørdag formiddag oplyste ministeriet desuden, at slaget har forårsaget et lettere piskesmæld. Mette Frederiksen er herudover i god behold, men er fortsat rystet.

  • Statsministerens planlagte deltagelse i arrangementer lørdag i byerne Herlev, Rødovre, Roskilde, Holbæk og Slagelse er blevet aflyst, oplyser Statsministeriet.

  • Mette Frederiksen har den seneste tid været på kampagne med Socialdemokratiets spidskandidat til EU-parlamentsvalget, Christel Schaldemose. Spidskandidaten oplyste fredag aften til Ritzau, at det ikke var i forbindelse med hendes kampagne, at statsministeren var på Kultorvet.

Kilder: Ritzau, Statsministeriet, BT, Københavns Politi, PET.

Brugere griner af overfald

Forargelsen kommer både fra Socialdemokratiet og fra andre partier. 

- Sådan noget må ikke ske i vores smukke, sikre og frie land. Vi har alle et ansvar for at passe på hinanden og de værdier, vores land er bygget på, skriver Magnus Heunicke (S) på både Facebook og X.

Også modstandere, der til daglig står hårdt overfor Mette Frederiksen kritiserer overfaldet. 

- Man slår bare ikke. Punktum, skriver Trine Pertou Mach (EL) på Facebook, og støttes af sin politiske modstander fra Danmarksdemokraterne.

Læs også
Mette Frederiksen overfaldet af mand på åben gade
Læs også
Mette Frederiksen overfaldet af mand på åben gade

- Man kan være uenig om politik, men vold er og bliver fuldkommen uacceptabelt, skriver Peter Skaarup (DD).

Generelt er der mange, der reagerer på opslagene. Hovedparten er opadvendte tommelfingre - men der er også både vrede og gråd at finde. På mange opslag er der dog også grinende ansigter. På Peter Skaarups opslag er der lørdag eftermiddag mere end 500 reaktioner. Af dem er mere end 100 grinende ansigter. En lignende tendens ses hos flere andre partier.

Og at nogen synes det er sjovt, at Mette Frederiksen overfaldes falder det socialdemokratiske folketingsmedlem fra Vestsjælland, Frederik Vad, tungt.

Læs også
Pige talte i telefon under overfald: - Mor, mor, mor, hjælp mig
Læs også
Pige talte i telefon under overfald: - Mor, mor, mor, hjælp mig

- Det er så grusomt. I en dybt tragisk situation for Mette Frederiksen og familien bliver der grinet og klappet i dele af den digitale kloak. Fra brændende dukker, til “barnemorder” og overfald. Uagtet hvad motivet har været for at overfalde statsministeren her til aften, så bør vi sammen simpelthen stoppe den forråelse, der foregår, skriver han.

Også flere lokale borgmestre har kritiseret overfaldet.

- Jeg er dybt bekymret for udviklingen i vores demokratiske samfund. 

- Demokratiske samtaler bliver afbrudt af demonstranter, politiske partier laver falske videoer, forskellen mellem virkeligheden og det opdigtede bliver svære og svære at skelne i mellem, tonen bliver hårdere og hårdere, og nu kan landets statsminister ikke længere gå på gaden uden at blive overfaldet. Vi må og skal være bedre end dette, skriver Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune.

Også Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune stemmer i:

- Det er en katastrofe, at vores øverste politiske leder bliver overfaldet. Vi er på vej hen mod, at hvis man ikke får sin politiske vilje, kan man gå til angreb på de politiske ledere, siger han til Folketidende.


Nyhedsoverblik