Lena spørger om krisen: - Kan det betale sig at time vaskemaskinen til at køre om natten?

De høje elpriser gør, at Lena Mikkelsen overvejer, om det kan betale sig at time vaske- og opvaskemaskine til at starte om natten. Få svaret her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vaskemaskiner og opvaskemaskiner har ofte en funktion, hvor man kan udsætte starten og dermed få sin maskine til at vaske flere timer senere.

Det er en brugbar funktion, især nu hvor elpriserne svinger og ofte er højere i nogle timer af døgnet end i andre.

Men kan det svare sig at sætte sin maskine i udskudt start-tilstand, når maskinen også bruger strøm, når den står i venteposition? Hvor mange watt bruger maskinerne egentlig i udskudt start-tilstand, og hvad koster det?

Det spørgsmål har Lena Mikkelsen stillet i TV2 ØST' brevkasse Spørg Om Krisen

Bruger lidt strøm i venteposition

TV2 ØST har stillet spørgsmålet videre til Gitte Sørensen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk. 

Hun har blandt andet produkttest af hvidevarer som sit fagområde og har tidligere delt sin viden om vaske- og opvaskemaskiners eco-programmer her hos TV2 ØST. 

Spørg om energikrisen

TV2 ØST giver nu dig mulighed for at stille dine spørgsmål om energikrisen direkte til os her i brevkassen

Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt, men vi får mange spørgsmål og kan ikke nå alle.

Måske laver vi en artikel på baggrund af dit spørgsmål, så andre også kan få glæde af svaret.

Vi starter med Lena Mikkelsens første spørgsmål: Kan det svare sig at time vaske- og opvaskemaskinen til at køre senere, for eksempel om natten?

- Ja, det kan godt svare sig, lyder det korte svar fra Gitte Sørensen. 

Hun uddyber: 

- Den bruger lidt strøm, og den bruger selvfølgelig lidt mere strøm, end hvis den bare er slukket. Det er klart. Men det er stadigvæk så lidt, at det kan betale sig, hvis der er en reel besparelse i forhold til, hvad strømmen koster på det tidspunkt, den begynder at køre.

Udskyd og spar

Næste del af Lena Mikkelsens spørgsmål er: Hvor mange watt bruges, og hvad koster det, at have maskinerne stående i ventedisposition?

- Vaskemaskinen må maksimalt bruge 4 watt, når der er valgt udskudt start. Det vil sige, at hvis starten er udskudt i 5 timer, bruger maskinen maksimalt 20 Wh eller 0,02 kWh. Hvis prisen på el i hele perioden er 5 kroner pr. kWh, koster det altså 0,1 kroner, svarer Gitte Sørensen. 

Læs også
Anita spørger om krisen: - Kan jeg skrue ned for varmen i soveværelset?
Læs også
Anita spørger om krisen: - Kan jeg skrue ned for varmen i soveværelset?

Det er dermed begrænset, hvor meget det koster at have sine maskiner stående i udskudt start-tilstand. Og da elprisen ofte er forskellig fra dagtimer til nattetimer, er der penge at spare ved at time sin maskine til at køre om natten.

Gitte Sørensen kommer med et eksempel:

- Hvis du udskyder vasken fra at køre i en periode, hvor prisen er 5 kroner pr. kWh til en periode, hvor prisen er 2,5 kroner pr. kWh, sparer man 2 kroner, hvis maskinen bruger 0,8 kWh på vasken. I dette tilfælde har det kostet 10 øre at spare 2 kroner, og den samlede besparelse er 1,9 kroner. 

Også billigere ved lav prisforskel

Selv hvis forskellen på elpriserne er meget mindre end i det eksempel, vil det ifølge Gitte Sørensen ofte kunne betale sig at udskyde starten til et tidspunkt, hvor strømmen er billigst. 

- Det er klart, at hvis forskellen i strømprisen er mindre, eller hvis maskinen skal stå endnu længere i udsat-start-mode, bliver regnestykket lidt anderledes. Men selv hvis maskinen står i udsat start i 24 timer, som er det maksimale, og prisen i hele perioden er 5 kroner pr. kWh, koster det ikke mere end 50 øre, siger hun. 

Læs også
Mette spørger om krisen: Er det billigst at vaske op i hånden?
Læs også
Mette spørger om krisen: Er det billigst at vaske op i hånden?

Når man vælger at udskyde sin vask til et tidspunkt, hvor elprisen er lavest, kan man ifølge Gitte Sørensen med fordel også vælge maskinens eco-program, som også oftest vil kunne betale sig at bruge.  

- Man skal passe meget på at vælge de korte programmer ud fra tanken om "jo kortere tid jo mindre strøm", for det er sjældent sådan, det hænger sammen, siger hun. 

Hvis du lige som Lena Mikkelsen har et spørgsmål, der handler om inflation, energikrise og spareråd, kan du skrive til brevkassen her



Nyhedsoverblik