¨

Langt flere vil sove i telt i naturen

For knap en måned siden blev antallet af skove i Danmark, hvor man må slå telt op for en nat, udvidet med 77.

Interessen for at overnatte i det fri er stærkt stigende. Arkivfoto. Foto: Pixabay

Sommerferien skal for manges vedkommende holdes i Danmark i år. Og flere og flere overvejer, om det skal ske i et telt i en af landets skove.

Jo mere vi kender og bruger naturen, jo bedre er vi til at passe på den, siger

Lea Wermelin (S), miljøminister

Antallet af danskere, der viser interesse for at slå telt op i det fri, er således steget markant den seneste måned.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Den stigende interesse er kommet, efter at antallet af skove med såkaldt fri teltning for knap en måned siden blev udvidet med 77 skove. Det betyder, at det nu er muligt at slå sit telt op for en nat i over 275 danske statsskove.

Fri teltning

Naturstyrelsen har over 200 skove, hvor du må slå dit telt op for natten overalt - uden at spørge om lov først. For at det ikke skal udvikle sig til campingpladser, må du dog højst anvende 3-mandstelte, slå to telte op samme sted - og du må kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted. 

 

Sov i skovbunden - uden telt

Du må gerne overnatte i skovbunden på Naturstyrelsens arealer - i en sovepose, med et tæppe eller et regnslag eller i en hængekøje i et træ eller lignende - dog uden at beskadige træer, f.eks. deres bark, som især er sårbar om foråret. Hvis du ønsker at sætte et regnslag eller en tarp op, så den får samme funktion som et telt, må det kun ske i skovene med fri teltning eller på en af lejrpladserne.

 

Kilde: Naturstyrelsen

Alternative sommerferieplaner

Den seneste måned har over 30.000 undersøgt muligheden for overnatning i telt på Naturstyrelsens hjemmeside. Til sammenligning var der i samme periode omkring 2000 besøgende på hjemmesiden.

Samme tendens gør sig gældende på Danmarks guide til oplevelser i det fri, udinaturen.dk, der har oplevet markant flere søgninger på fri teltning.

- Vi er mange, der har måtte tænke i alternative sommerferieplaner, og jeg er glad for, at danskerne har vist så stor interesse for fri teltning. Jo mere vi kender og bruger naturen, jo bedre er vi til at passe på den, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Også overnatning i shelters er blevet populært. Her er det shelterpladsen ved Avnø på Sydsjælland. Foto: Mathias Svane Kraft - TV2 ØST

Svenske inspiration

Fri teltning er inspireret af allemandsretten i vores naboland Sverige og giver mulighed for at slå sit telt op i en række af statens skovområder uden at spørge om lov eller booke på forhånd.

Det kan dog være en god idé at pakke grundigt på forhånd. For man skal have alt med hjemmefra - lige fra mad og vand til soveudstyr og forsvarligt grej til madlavning, så man ikke starter en skovbrand.

Det er nemlig kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser i statens skove.

I de skove, hvor fri teltning er tilladt, er det desuden kun tilladt at overnatte én nat samme sted. Man må på det samme sted højst slå to telte op, og der må maksimalt være tale om tremandstelte.

Kom med på rundvisning på shelterpladsen ved Hyllinge nordvest for Næstved:

01:15 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App