¨

Dennis bygger stråtækt shelter i sin have

01:15

Dennis Jørgensen, der bor i Vig i Odsherred Kommune har bygget sin egen shelter af strå. Video: Privat foto

Foto: Privat foto

Foto: Privat foto

Foto: Privat foto

Foto: Privat foto

1 af 5

Det er blevet drønpopulært at sove udendørs i shelters. Så hvis man er til den slags, er det smart med én i sin egen baghave.

En shelter lavet af strå, der mest af alt minder om en tipi, som indianerne sov i eller de pyramider, som egypterne byggede i tidernes morgen.

Sådan én står i haven hos Dennis Jørgensen, der bor i Vig i Odsherred Kommune.

- Det er en gammel idé jeg har haft. Jeg så en udsendelse om pyramiderne – det blev så til en shelter. Det passede lige med at jeg havde nogle spær stående, siger han.

Byggeriet har været to måneder undervejs og er endnu ikke helt færdig.

- Min datter har snakket om en shelter i et par år. Men det går ikke så hurtigt, når man er selvstændig. Den har taget lidt lang tid, siger Dennis Jørgensen.

Glæden ved shelters er ikke noget, Dennis Jørgensen er alene om. Som TV2 ØST i dag kan fortælle er der nemlig en stor stigning i antallet af personer, som snupper en overnatning i Naturstyrelsens shelters på Sjælland og øerne.

- Det er en dejlig ting at sove udenfor

Til daglig er Dennis Jørgensen nemlig han tækkemand. Derfor har han rigelig erfaring i at lægge tag af tækkerør eller halm på huse.

- Alle de andre shelters, man ser i træ, synes jeg er rigtig flotte. Jeg gik bare en anden vej, fordi jeg kan det med strå, siger tækkemanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dennis Jørgensen har taget cirka to måneder om at bygge sin egen shelter. Foto: Privat foto

Det er en dejlig ting at sove udenfor

Dennis Jørgensen, tækkemand og selvstændig erhvervsdrivende

Shelteren er bygget på nogle spær, så den svæver over jorden. På den måde kan de pindsvin, han har i haven, også søge i læ, når det regner.

Shelteren gør, at familien komme helt tæt på naturen, for det kan de nemlig godt lide.

- Det er en dejlig ting at sove udenfor. Jeg kan godt lide at flere mennesker gør det i stedet for bare at hænge indenfor. Naturen er fantastisk, siger Dennis Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Når det er varm udenfor, er der køligt i shelteren, og når det er koldt, varmer den. Foto: Privat foto

Havde datter med i shelter, da hun var to måneder

Shelteren har Dennis Jørgensen primært bygget til sin datter, men der er plads til cirka seks personer i den i alt. Så både mor, far og datter kan overnatte udenfor.

- Min datter var ikke andet end to måneder, første gang vi overnattede i shelter. Vi har altid haft hende med ud, siger Dennis Jørgensen.

Vi har altid været meget udendørs mennesker

Dennis Jørgensen, tækkemand og selvstændig erhvervsdrivende

Konen og datteren har flere gange overnattede udenfor i shelters og Dennis Jørgensen har også overnattede i shelters mange gange med sine venner.

- Vi har altid været meget udendørs mennesker. Da vi købte hus, skulle der også være en god, stor have.

Shelteren er bygget på nogle spær, så den svæver over jorden. På den måde kan de pindsvin, han har i haven også søge i læ, når det regner. Foto: Privat foto

I haven er der både plads til shelter og bålsted. Og sidstnævnte bruger familien ofte, når der skal laves mad.

- Vi laver meget forskellig mad. For nogle dage siden havde min kone en idé om, at vi skulle have nogle skrubber over bål, der blev pakket ind i noget stanniol med krydderurter og smør. Min kone laver også gerne mad over bål, siger Dennis Jørgensen.

- Jeg elsker at få saltindbagt kød, der har ligget i gløderne nogle timer.

Familien laver ofte mad over bål ude i haven. Foto: Privat foto

Campingplads er interesseret i shelters

I disse tider med fokus på tørke og markbrande, kan nogle måske få øje på en brandfarlig cocktail med en shelter af strå og et bålsted halvanden meter derfra. Men der er ingen grund til bekymring, understreger Dennis Jørgensen.

- Den er brandhæmmet, og der kan også sprøjtes noget ovenpå, så den ikke er brandfarlig. Den er teoretisk ikke mere brandfarlig end en shelter, der er lavet af træ, siger han.

Men for en sikkerhedsskyld har tækkemanden en brandslukker i nærheden.

Der er faktisk en campingplads, der har spurgt, om jeg vil lave den her type shelters til dem

Dennis Jørgensen, tækkemand og selvstændig erhvervsdrivende

- Uanset hvilken type shelter, jeg ville have bygget, vil jeg have brandslukker i nærheden. Selvfølgelig kan den godt brænde – alt kan brænde.

Men shelteren, der er bygget af strå, har god isolering. Og det gør, at når der er varmt udenfor, så er den kølig at krybe ind i, og når der er koldt udenfor, så varmer den. Derudover har den ifølge Dennis Jørgensen mest CO2-neutrale tagtype, der kan bruges.

Rygterne om den innovative, smarte shelter, har da også bredt sig steppebrand.

- Der er faktisk en campingplads, der har spurgt, om jeg vil lave den her type shelters til dem. Jeg kunne godt forestille mig at lave flere af den type rundt omkring.

Vil man prøve shelterlivet, har Naturstyrelsen masser af shelters, der kan benyttes gratis. Se en af dem her:

01:15 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App