Landmand raser over rød blok: - De vil tage vores ret til at dyrke vores marker

Et forslag om at forbyde brug af sprøjtegifte på særligt udsatte områder skaber frygt hos landmand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være slut med at bruge sprøjtegifte på et område af Danmark, der i areal svarer til fire gange Falsters størrelse.

Det mener de røde partier i Folketinget - Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale - der i et fælles udspil foreslår at forbyde brug af sprøjtegifte på et område på op mod 200.000 hektar landbrugsjord, hvor der er særlige grundvandsinteresser. Forslaget skal beskytte grundvandet overfor fremtidens generationer.

Selvom landmændene ifølge forslaget vil blive kompenseret for eventuelle tab, så er Peter Kiær, landmand fra Terslev nær Haslev og formand for interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, alligevel meget ked af forslaget.

- Jeg bryder mig ikke om, at man begynder at tage ejendomsretten fra landmændene. De vil tage vores ret til at dyrke vores marker, og det her er jo sådan set ret grænseoverskridende, siger han.

20081014-152732-6-1920x1277we
Læs også
Røde partier vil frede en tyvendedel af Danmark for sprøjtemiddel
20081014-152732-6-1920x1277we
Læs også
Røde partier vil frede en tyvendedel af Danmark for sprøjtemiddel

Bag forslaget står Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet. Det er samtidig det første samlede udspil fra partierne i valgkampen. Planen er, at det skal gennemføres indenfor de kommende otte år.

Ingen anledning

Peter Kiær mener ikke, at der er nogen anledning til at gennemføre sådan et forslag.

- Vi har dyrket vores jord, som det er blevet anbefalet, med de metoder, som vi har. Forslaget vil komme til at koste samfundet rigtig dyrt. Det vil koste i omegnen af tre milliarder i omsætning. Dertil vil komme tab af arbejdspladser i landbrugsområderne, siger Peter Kiær.

Han mener, at de røde partier i Folketinget har set sig lidt for glade for at begrænse landbrugets muligheder.

- Vi er ikke interesseret i at ødelægge naturen - og det gør vi heller ikke. Det her er bare endnu en omgang valgflæsk, der kommer fra de røde partier. Der skal være en årsagssammenhæng. Og der er ingen anledning til, at man skulle tage 200.000 hektar ud af den dyrkningsmetode, man har i dag, siger han.

Store Heddinge Vandværk
Læs også
Se listen: Fire ud af ti vandværker har fundet pesticid i vandet
Store Heddinge Vandværk
Læs også
Se listen: Fire ud af ti vandværker har fundet pesticid i vandet

Vil sikre fremtidens drikkevand

Her er man dog helt uenige hos Alternativet, hvor folketingskandidaten Michael Monberg synes, at forslaget er rigtig godt.

- For 30 år siden hældte vi sprøjtemidler ud, som vi dengang troede var ok at bruge. Nu kan vi se, at de alligevel er at finde i grundvandet, og det ærgrer vi os over. Så lad os nu være progressive og fremadsynede og stoppe brugen af sprøjtemidlerne nu, mens vi stadig kan nå det, siger folketingskandidaten.

Alternativets Michael Monberg mener ikke, at der i dag gøres nok for at beskytte drikkevandet.
Alternativets Michael Monberg mener ikke, at der i dag gøres nok for at beskytte drikkevandet. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Han mener, at størrelsen på forslaget er afgørende.

20220512-113503-L-1920x1279we
Læs også
Regeringen vil have strategi mod skadelige fluorstoffer
20220512-113503-L-1920x1279we
Læs også
Regeringen vil have strategi mod skadelige fluorstoffer

- Det er nødvendigt at vi sætter et stort areal af, fordi sprøjtemidlerne netop hældes ud over store dele af landbrugsjorden. Vi er nødt til at redde jorden fra alle de gifte, så vi ikke igen står om 30 år og ærgrer os over at vi ikke stoppede udledningen af sprøjtegifte, siger han.

Bør ikke ødelægge grundvandet

Michael Monberg understreger, at forslaget også indebærer, at landmændene bliver kompenseret for deres udgifter - også selvom han grundlæggende ikke mener, at det skal være sådan.

- Det vil koste penge, at redde grundvandet. Desværre. Det burde være standarten, at man ikke forgifter grundvandet. Men vi vil tage penge fra det grønne råderum for at sikre rent drikkevand i fremtiden, siger han, og understreger, at der er tale om hjerteblod.

- Jeg synes det er en rigtig vigtig opgave, det her. Vi skal kunne være trygge, når vi åbner for vandhanen. Det skal være så rent, at det kan drikkes direkte fra hanen, uden pesticider og giftstoffer, siger han. 


Nyhedsoverblik