Kommunalvalget afslører nyt politisk landkort over de gamle amter

Kommunalvalget afslører et nyt politisk kort over de gamle Vestsjællands og Storstrøms amter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad er rødt foroven og blåt på midten - og let foranderligt, når der er valg?

Svaret er vores område, hvor fordelingen mellem kommuner med blåt og rødt flertal igen har forskubbet sig flere steder.

Hvor der tidligere var en overvægt af kommuner med blåt flertal, så har fordelingen af den politiske magt igen ændret sig med valget tirsdag.

Læs også
Nye Borgerlige får kanonvalg - tre kommuner i vores område er deres nye højborge
Læs også
Nye Borgerlige får kanonvalg - tre kommuner i vores område er deres nye højborge

Lige nu svarer det dog til, at de 12 kommuner i vores sendeområde, de gamle Vestsjællands og Storstrøms amter, fordeler sig lige - seks kommuner har rødt flertal, mens seks har blåt. Populært sagt ligger de røde kommuner mod syd og nord - mens der på Midtsjælland er et bælte fra øst til vest, der deler de to røde oceaner.

Seks kommuner i vores område er blå - seks er røde. Formen kan minde om et blåt bælte tværs over regionen.
Seks kommuner i vores område er blå - seks er røde. Formen kan minde om et blåt bælte tværs over regionen. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Radikale betalte for konservativ fremgang

Lige siden valgaftenen har det været kendt, at Det Konservative Folkeparti fik et kanongodt valg - men tallene dækker over mere end som så. For den konservative fremgang blev i vidt omfang betalt af stemmer fra Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre. 

Læs også
Dansk Folkeparti får katastrofevalg - her er nederlaget størst
Læs også
Dansk Folkeparti får katastrofevalg - her er nederlaget størst

De Radikale endte med at gå stemmemæssigt tilbage i Kalundborg, Holbæk, Ringsted, Næstved, Faxe og på Stevns. Mandatmæssigt betyder det i vores region, at billedet generelt viser et lille skred i rød retning. Det har helt konkret resulteret i, at SF og Socialdemokratiet har fået flere nye mandater - også i de kommuner, der ellers stadig er blå.

Blå kommuner blev røde

Valget i år dækker samtidig over jordskredsvalget i Holbæk, hvor Christina Krzyrosiak Hansens (S) store valgsejr for alvor maler en ellers blå kommune helt rød. Også Vordingborg har de seneste valg skiftet til at have et rødt flertal.

Læs også
Forhandlingerne om borgmesterpost trækker ud i Odsherred
Læs også
Forhandlingerne om borgmesterpost trækker ud i Odsherred

Kortet tager hensyn til de klassiske røde og blå partier - men forholder sig ikke til lokallisternes placering i det politiske spektrum. Samtidig er de lokale alliancer og modsætningsforhold internt og på tværs af blokkene til at ændre billedet.

Det ser man eksempelvis i Odsherred, der står til at få en borgerlig borgmester trods et på papiret rødt flertal - mens Sorø omvendt står til at få en socialdemokratisk borgmester trods en blå baggrund. 


Nyhedsoverblik