Nye Borgerlige får kanonvalg - tre kommuner i vores område er deres nye højborge

Nye Borgerlige brager ind i regionens kommuner og får et gennembrud som lokalt parti i vores region.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Normalt er nye partier en række valg om at etablere sig i lokalpolitik - men sådan var skæbnen ikke for Nye Borgerlige, der nu stormer ind i byråd og kommunalbestyrelser i hele vores sendeområde.

Faktisk er tre kommuner på Vest- og Sydsjælland blevet partiets nye højborge: Både i vores region og på landsplan var det nemlig her, at Nye Borgerlige fik procentvist flest stemmer til kommunalvalget.

I Kalundborg får partiet 8,4 procent af stemmerne, i Slagelse på 7,0 og i Næstved 6,8 procent af stemmerne. Det svarer til to mandater i hver af de tre kommuner.

Tryk på hver kommune og se, hvor mange mandater Nye Borgerlige fik:

I alle tre kommuner modsvares fremgangen af en voldsom tilbagegang hos Dansk Folkeparti.

I det hele taget har partiet haft et rigtig godt valg i vores område. Kun i Stevns og Lolland Kommuner er partiet ikke blevet repræsenteret i kommunalbestyrelser og byråd.

KommuneNye Borgerlige mandattal
Holbæk1
Kalundborg2
Slagelse2
Næstved2
Sorø1
Ringsted1
Faxe1
Stevns0
Vordingborg1
Guldborgsund1
Lolland0
Odsherred1

Stærkt valg i regionen

Det har tidligere været forudset, at partiet nok ville få flere stemmer til regionsrådsvalget end til kommunalvalget.

Selvom partiet har fået et godt valg, så holder dette dog ikke helt stik. Selvom partiet med en stemmeandel på 5,3 procent og to medlemmer af regionsrådet. Alt i alt stemte 22.656 personer på partiet til valget i Region Sjælland.

Også til regionsrådsvalget har flest stemt på partiet i Kalundborg Kommune. Hele otte procent af stemmerne til regionsrådsvalget i kommunen var således på Nye Borgerlige.

VIDEO: Hør Nye Borgerliges Githa Nelander reagere på valget i Næstved Kommune:


Næstflest stemmer fik partiet i Næstved med 7,2 procent af stemmerne - mens de fik 6,6 procent af stemmerne i Odsherred Kommune, der dermed kommer ind på en tredjeplads over de kommuner, hvor de fil flest stemmer til Regionsrådet.

Læs også
Den store borgmesterkabale er faldet på plads - se listen her
Læs også
Den store borgmesterkabale er faldet på plads - se listen her

Spidskandidat Githa Nelander - som også er valgt ind i byrådet i Næstved - er meget tilfreds med de mange stemmer og to mandater, det er blevet til i regionsrådet.

- Jeg er så glad og stolt i dag. Vi kommer fra ingenting og får nu indflydelse i regionsrådet, sagde hun til TV2 ØST tidligere på aftenen.

Nye Borgerlige er faktisk årsagen til, at De Radikale ikke ville konstituere sig med den blå fløj og i stedet gav deres mandater til at hjælpe Socialdemokratiet og Heino Knudsen til et flertal. 

- Det forstår jeg ikke, og det synes jeg er smadderærgerligt. De ser os som et indvandrerfjendtligt parti, men vi kan så meget andet, sagde Githa Nelander om det faktum, før den nye konstituering lå fast i Region Sjælland.


Nyhedsoverblik