Justitsminister erkender sikkerhedsproblem - politi kan skabe mere tryghed i psykiatrien

Efter en brutal fangeflugt fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse vil Justitsministeren nu lave en handlingsplan sammen med regionerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland og Heino Knudsen vil gerne have de hårdkogte kriminelle ud af retspsykiatrien.

Det skrev regionsrådsformanden til justitsminister Nick Hækkerup (S) allerede dagen efter, det lykkedes en 24-årig bandeleder at flygte fra den retspsykiatriske afdeling i Slagelse under en væbnet befrielsesaktion.

quote Den fangeflugt vi har set, er en illustration af, at forholdene ikke er, som de skal være

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Justitsminister Nick Hækkerup afviser at smide de hårdkogte kriminelle ud med det samme, men tilbyder en midlertidig håndsrækning.

- Det er en opgave, som regionerne har efter den lov, der er i øjeblikket. Så længe loven er sådan, så skal de løfte den opgave, siger Justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Men det betyder ikke, at det er en god løsning. Det betyder heller ikke, at vi ikke kan hjælpe dem midlertidigt med, at forholdene bliver bedre. Det kunne være en større tilstedeværelse af vores politifolk, så der er større tryghed.

Heino Knudsen: - Ikke muligt at sikre personalets sikkerhed

Den 19. november lykkedes det et antal ukendte gerningsmænd at befri en 24-årig bandeleder, der var anbragt i varetægtssurrogat i Afdelingen for retspsykiatri i Slagelse. Befrielsen blev gennemført ved anvendelse af trusler og skydevåben, og der blev affyret skud under aktionen. De to våben, der blev brugt under aktionen, var blevet medbragt i en kageæske fra bageren.

Læs også
Voldsom fangeflugt: Skjulte pistoler i kageæske
Læs også
Voldsom fangeflugt: Skjulte pistoler i kageæske

Artiklen fortsætter under grafikken. 

På den baggrund har regionsrådsformand Heino Knudsen (S) skrevet følgende til Justitsminister Nick Hækkerup:

quote Vi har besluttet med regionerne, at vi nu laver en handlingsplan

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Psykiatrien i Region Sjælland har på baggrund af hændelsen vurderet, at det ikke er muligt at opfylde forpligtelserne i arbejdsmiljøloven med hensyn til personalets sikkerhed og sundhed, når bandemedlemmer og andre personer med lignende baggrund ønskes anbragt i varetægtssurogat i psykiatrien.

Sygeplejersker split
Læs også
Sygeplejeråd: Personalet er ikke gearet til hårdkogte kriminelle
Sygeplejersker split
Læs også
Sygeplejeråd: Personalet er ikke gearet til hårdkogte kriminelle

Ifølge Justitsministeren er hændelsen fra Slagelse et symptom på, at der er noget galt:

- Nu har jeg bedt om en undersøgelse af præcis den her enkeltsag, så der får vi at vide, hvad der er gået galt der, siger Nick Hækkerup, som understreger, at han også har sat noget i gang på den lange bane:

- Vi har besluttet med regionerne, at vi nu laver en handlingsplan, siger Justitsminister Nick Hækkerup (S).

Minister foreslår udredning i fængslerne

Hos Dansk Sygeplejeråd er man godt tilfreds med, at regionsrådsformand Heino Knudsen har reageret så hurtigt og kontaktet Justitsministeriet dagen efter den voldsomme fangeflugt.

- Jeg synes, det er rigtig positivt, at de reagerer så hurtigt også med det spørgsmål om, hvorvidt bandemedlemmerne er det rigtige sted. Det er jo også det spørgsmål, som vi har rejst i Dansk Sygeplejeråd. Er det, det rigtige sted at anbringe bandemedlemmer, spørger Ulla Birk Johansen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland.

Det spørgsmål svarer Justitsministeren ikke entydigt på:

- Der er i hvert fald et problem med, at de hårdkogte kriminelle ikke passer ind i de retspsykiatriske afdelinger. Derfor er vi i gang med at se på, om man kunne håndtere det på en anden måde. Fx så udredning kunne foregå i fængslerne, siger Nick Hækkerup.

Dansk Sygeplejeråd: Medarbejderne er under hårdt pres

Ifølge Heino Knudsen har han kontaktet Justitsministeren, fordi han mener, at de hårdkogte kriminelle, der er i retspsykiatrien i øjeblikket, går ud over medarbejdernes sikkerhed og de øvrige patienters sikkerhed.

quote Der er et voldsomt arbejdsmiljø i mange del af psykiatrien og retspsykiatrien

Ulla Birk Johansen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland

- Medarbejderne i psykiatrien er under pres. Der er et voldsomt arbejdsmiljø i mange del af psykiatrien og retspsykiatrien. Når det så er sagt, er de rigtig dygtige til at håndtere det. De er uddannet til at håndtere voldsomme episoder. Men når vi kommer til den her særdeles voldsomme måde at reagere på, er det noget helt andet. Når vi snakker om våben og bandekriminelle, som er parate til at gå rigtig langt. Det er jo noget helt andet, og det er ikke det er psykiatrisk sygehus er indrettet til, siger næstformand fra Dansk Sygeplejeråd, Ulla Birk Johansen.

Hemin Dilshad Saleh efterlyst fangeflugt
Læs også
Ansatte undrer sig - flugtfange var under massiv politibevogtning indtil sidste uge
Hemin Dilshad Saleh efterlyst fangeflugt
Læs også
Ansatte undrer sig - flugtfange var under massiv politibevogtning indtil sidste uge

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge næstformand fra Dansk Sygeplejeråd, Ulla Birk Johansen, er medarbejderne i retspykiatrien under hårdt pres.
Ifølge næstformand fra Dansk Sygeplejeråd, Ulla Birk Johansen, er medarbejderne i retspykiatrien under hårdt pres. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

quote Det er svært ikke, at få den tanke, at vi er nødt til at gøre noget

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Vil du give Region Sjælland lov til at smide de meget kriminelle ud af retspsykiatrien?

- Det er slet ikke noget jeg kan. Der står i loven i øjeblikket.

Du kan bare lave loven om?

- Ja, så er det færdigt i juni eller på et senere tidspunkt. Det vi kan gøre, det er, at vi kan hjælpe med at sikre, at det foregår på en bedre måde, når det er, som det er nu. Så kan vi sammen med regionerne finde en løsning på den lange bane.

Regioner og ministerium vil lave handlingsplan

Ifølge Justitsministeren er de politisk ved at undersøge, hvad man kan gøre for at løse problemerne på den lange bane.

Justitsministeren erkender, at situationen i retspsykiatrien ikke er optimal, sådan som den fungerer i øjeblikket

- Den fangeflugt, vi har set, er en illustration af, at forholdene, som de er nu, ikke er som de skal være. Nu får jeg en redegørelse for, hvordan det i virkeligheden er gået til. Men det er svært ikke, at få den tanke, at vi er nødt til at gøre noget. Det er også derfor, vi nu laver en handlingsplan, hvor vi sætter os ned og finder ud af, hvordan det skal fungere fremadrettet.


Nyhedsoverblik