Voldsom fangeflugt: Skjulte pistoler i kageæske

Da Hemin Dilshad Saleh tirsdag flygtede fra psykiatrisk afdeling i Slagelse ved en væbnet aktion, kom gerningsmændene ind med pistoler i en kageæske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der blev både truet med pistoler og affyret skud, da den 24-årige bandeleder Hemin Dilshad Saleh fik hjælp til at flygte fra psykiatrisygehuset i Slagelse tirsdag aften.

Nu erfarer Sjællandske Medier, at de brugte våben - helt præcis to pistoler - blev medbragt i en kageæske fra en bager.

quote Vi tjekker den jo simpelthen ikke, fordi det ikke er noget, vi skal

Helle Brink, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Psykiatrien Vest

- Personalet havde faktisk lige dækket op og lavet kaffe, og så skete det, da de satte sig for at skulle spise kagen. Som jo så viste sig at være pistoler, fortæller fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Psykiatrien Vest Helle Brink til avisen.

Skød ned i gulvet

Fra kageæsken blev der nemlig hevet to pistoler op, hvorefter både 24-årige Hemin Dilshad Saleh og gerningsmændene truede sig ud af afdelingen. Det skete blandt andet ved at sigte på to ansatte og skyde ned i gulvet, fortæller Helle Brink.

Ifølge Sjællandske Mediers oplysninger skulle det være én af gerningsmændene og Hemin Dilshad Saleh selv, der hver havde en pistol under flugten.

quote For at komme ud, skal man igennem en dobbeltsikret sluse

Helle Brink, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Psykiatrien Vest

- For at komme ud skal man igennem en dobbeltsikret sluse. Og her bliver personalet jo truet til at lukke dem ud. De handler helt efter bogen, men det har jo været en voldsom oplevelse, fortæller fællestillidsrepræsentanten.

Ingen brev- eller besøgskontrol

Den 24-årige bandeleder var ikke underlagt brev- eller besøgskontrol, hvorfor han frit kunne modtage breve og få besøg. Dette er også forklaringen på, hvorfor det var muligt for gerningsmændene at smugle pistolerne ind i kageæsken.

- Vi tjekker den jo simpelthen ikke, fordi det ikke er noget, vi skal, forklarer Helle Brink, som selv undrer sig over, at der ikke var hverken brev- eller besøgskontrol.

Det er domstolen, der har vurderet, at den 24-årige skulle placeres på det lukkede intensivt retspsykiatrisk sengeafsnit SL10 og ikke være underlagt kontrol.

Han havde været der en uges tid og kom med henblik på at blive mentalundersøgt, oplyser Helle Brink til TV2 Øst.

 
  Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Hemin Dilshad Saleh sad ifølge Ritzau varetægtsfængslet i surrogat en sag, der omhandler et groft overfald i en frisørsalon på Nørrebro 16. september sidste år. Saleh er sigtet for grov vold.

Er sikkerheden god nok, når sådan noget sker, Helle Brink?
Vi synes, at sikkerheden er, som den skal være. Det her ligger ud over det, vi normalt oplever.

Men når det så alligevel sker, er der så noget i dig, der tænker, at noget kan forbedres?
Det vil efterfølgende blive vurderet. Lige nu handler det om at tage hånd om medarbejderne og patienterne i hele huset, og så vil man gennemgå, om de procedurer, vi har, er tilstrækkelige. Ellers må man se, om der er noget, vi kan ændre, eller noget, der skal ændres lovmæssigt, siger Helle Brink til TV2 Øst.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til fra politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Clock20. nov 2019, kl. 14:40
Opdateret: Artiklen er opdateret med citater fra Helle Brink til TV2 Øst.