Godt 70 borgere tilkendegiver støtte til genåbning af skole på Vestmøn

Folkeskolen i Fanefjord på Møn skal lukke. Men står det til godt 70 borgere fra lokalområdet skal der skabes et alternativ for skolens 88 elever.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beslutningen om at lukke Møn Skole afdeling Fanefjord på Vestmøn har, som TV2 ØST kunne fortælle lørdag, vakt røre lokalt.

De lokale mener, at beslutningen om at lukke skolen vil skabe affolkning. Derfor har de nu taget sagen i egen hånd.

Mandag aften var der indkaldt til møde i cafeteriet i Fanefjordhallen. Et møde hvor punkterne dagsordenen kredsede om de alternativer, der er tilbage, efter at 15 ud af 29 byrådsmedlemmer i Vordingborg Kommune sendte fire kommunale folkeskoler til tælling med udgangen af dette skoleår.

quote Jeg tror, der både er kræfter og penge i lokalsamfundet til at sætte det i gang

Jon Fuglsang, talsmand for bevarelse af Fanefjord Skole

- Vi er en stor gruppe borgere, som ser et behov for en skole på Vestmøn. Allerhelst en folkeskole, og næstbedst en friskole eller noget privat.

Sådan siger Jon Fuglsang, der er talsmand for den lokale modstand mod lukningen af skolen på Vestmøn.

Møn Skole afdeling Fanefjord har i dag 88 elever, som altså efter sommerferien får i omegnen af 15 kilometer længere til skolen i Stege.

Jon Fuglsang, talsmand for bevarelse af Fanefjord Skole, håber, at Vordingborg Kommune vil bakke op, hvis der skal vise sig opbakning til en ny friskole på Vestmøn.
Jon Fuglsang, talsmand for bevarelse af Fanefjord Skole, håber, at Vordingborg Kommune vil bakke op, hvis der skal vise sig opbakning til en ny friskole på Vestmøn. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Både forældre til elever på den nuværende skole – men også lokale repræsentanter, der ifølge Jon Fuglsang "forstår alvoren af et lokalsamfund uden en folkeskole" – var mødt frem mandag aften.

- Jeg talte til lige knap 75 stykker, siger han og tilføjer:

- Det var godt for lokalsamfundet at mødes efter beslutningen og se, vi stadig har et lokalsamfund.

Støtte til skole

Den udtalte opbakning mandag aften glæder også her dagen derpå Jon Fuglsang.

- Jeg tror, der både er kræfter og penge i lokalsamfundet til at sætte det i gang, siger han.

Godt 70 var mødt frem til mødet mandag.
Godt 70 var mødt frem til mødet mandag. Foto: Jon Fuglsang

I løbet af mødet blev en seddel sendt rundt, hvorpå de fremmødte kunne tilkendegive, hvorvidt man er interesseret i arbejdet om en privatskole.

- Stort set alle skrev sig på listen – måske lige med undtagelse af borgmesteren, siger Jon Fuglsang, som henviser til, at også en lille håndfuld politikere var mødt frem for at lytte på de lokale synspunkter.

- Jeg håber, det har gjort indtryk.

quote Bygningerne skal afhændes på en måde, og står der en forældregruppe, som vil købe bygningerne, så bakker vi op

Michael Seiding (V), gruppeformand

Foruden borgmester Mikael Smed (S) deltog også formanden for Børne- og Familieudvalget, Else-Marie Langballe Sørensen (SF) samt Venstres gruppeformand, Michael Seiding Larsen.

Der blev dog også plads til et par spørgsmål fra salen:

- Der blev stillet nogle spørgsmål til Fanefjord Skole, og ifølge politikerne er planen, at der ikke er nogen plan for skolebygningerne endnu, siger Jon Fuglsang, som lader forstå, at det er godt nyt.

- For det er vores forhåbning, at hvis vi har projektet, så vil kommunen se mening i det, siger han videre og tilføjer:

- For det er bosætning og dermed skatteindtægter.

Politisk støtte til skoleprojekt

Og det har de lokale ifølge Michael Seiding Larsen en pointe i. Han stemte imod beslutningen om at lukke skolen, blandt andet fordi han også mener, at skoler er afgørende for et lokalområdes udvikling.

Læs også
Fire skoler skal lukke: - Man lukker de små byer
Læs også
Fire skoler skal lukke: - Man lukker de små byer

Derfor er han også positivt indstillet over for borgernes interesse i skolebygningerne.

- Bygningerne skal afhændes på en måde, og står der en forældregruppe, som vil købe bygningerne, så bakker vi op. Men det er en politisk beslutning, om de bygninger skal sælges, og det vil vi lægge op til, siger han.

Borgmester Mikael Smed (S) bakker op om den lokale interesse for at styrke lokalsamfundet, men han fastholder, der ikke er grundlag for en kommunal drevet skole på Vestmøn.
Borgmester Mikael Smed (S) bakker op om den lokale interesse for at styrke lokalsamfundet, men han fastholder, der ikke er grundlag for en kommunal drevet skole på Vestmøn. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Borgmester Mikael Smed (S) mener derimod, at det er for tidligt at tale om skolebygninger.

- Det er en lidt ensidig tankegang, at det er bygningsmassen, de kigger på. For det første er der ikke nogen, som ved, hvor mange der har tænkt sig at bruge det tilbud. Det er noget, de nu skal afdække, siger han og tilføjer:

- Noget af det, jeg sagde i går, er, at i den lovgivningsmæssige proces om at drive en skole er bygninger ikke det første. Der er mange andre ting, man skal have styr på først.

Manglende opbakning

Derudover benyttede borgmesteren ifølge eget udsagn også lejligheden til at fastslå årsagen til, at kommunen nu opgiver folkeskolen i Fanefjord:

- Der er for mange børn til så mange skoletilbud i Vordingborg Kommune. Og det er meget tydeligt på Møn. For hele Møn er tallet for skolestarter i år lidt over 80 for både folkeskoler og private skoler. For et år siden var det lidt over 100, siger han og tilføjer:

- Og det er ikke det seneste halve års snak om lukning af skoler, der gør, at børnetallet falder. Det følger derimod de prognoser, vi har haft de seneste år.

quote Man har ikke bakket op om folkeskolen i tide

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), formand, Børne- og Familieudvalget

SF's Else-Marie Langballe Sørensen fortæller i dag til TV2 ØST, at hun egentlig er glad for at se det initiativ, som blev vist mandag aften. Men hun peger også på, at lokalbefolkningen selv har været med til at drive den udvikling, som har ført til faldende elevtal på Fanefjord Skole:

- Man har ikke bakket op om folkeskolen i tide. Mange af de tilstedeværende har ganske vist børn, men ikke længere på Fanefjord Skole. Flere begrundede det med, at de syntes, der havde været uro og andre grunde til, de havde valgt en anden skole til deres børn.

- Og det har i mine øjne været med til at vi skulle træffe den her svære beslutning. Der har ikke været opbakning til Fanefjord Skole, siger hun.

Læs også
Forældre flygter fra folkeskolen: - Jeg får helt ondt i maven over at tænke på det
Læs også
Forældre flygter fra folkeskolen: - Jeg får helt ondt i maven over at tænke på det

Ifølge flertallet af kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Vordingborg Kommune, der stemte for at lukke Marienberg, Mern, Fanefjord og Bårse Skoler, er lukningen nødvendig, fordi årgangene er blevet for små og skolerne dermed for dyre i drift.

Flertallet bestod af Socialdemokratiet, SF samt løsgængeren Heino Hahn og løsgængeren Mette Gerdøe-Frederiksen.


Nyhedsoverblik