¨

For første gang i årevis - færre fattige beder om julehjælp

Efter flere års vækst i ansøgninger til julehjælp beder færre fattige familier i år om hjælp til julen.

Færre beder i år om julehjælp. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Et fald fra 14.833 ansøgninger til nu 14.676.

Sådan lyder den midlertidige opgørelse af ansøgninger fra fattige familier fra Dansk Folkehjælps julehjælp. Mandag klokken 12.00 lukkede for ansøgningerne til hjælpen.

- Efter flere års vækst er antallet i år stagneret, og vi kan se et meget lille fald i antallet af ansøgere, siger generalsekretær Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp, der holder til i Nykøbing Falster.

Han understreger dog, at årets fald er udtryk for status quo – der er tale om et meget lille fald.

- Det er vigtigt at sige, at det lille fald, vi ser i opgørelsen af ansøgningerne, ikke står i forhold til de seneste års store vækst. Der er fortsat mange familier i vores samfund, der er fanget i fattigdom, og statistikkerne kan ikke forklare, hvorfor vi ikke også i år ser en stigning i ansøgningstallet, siger Klaus Nørlem.

Julehjælpen består af et gavekort til indkøb af gaver til familiens børn – og derudover julemad og kolonialvarer. Samlet set har julehjælpen en værdi på 1.500 kroner.

Julehjælpen uddeles af Dansk Folkehjælps lokalafdelinger og frivillige.

Et år uden stramninger giver stagnation

Klaus Nørlem peger på, at de seneste års store stigninger i ansøgertallet måske kan forklares ved den voldsomme opstramning af reglerne med kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen, der ramte op mod 37.000 familier.

- De nye regler var først fuldt indfaset sidste år i oktober måned, og det var muligvis forklaringen på væksten sidste år. Nu har der været ro på området i et års tid – og jeg tror, at det er præcis det, som tallene afspejler, siger han.

Han mener dog også, at it-problemer i forbindelse med ansøgningerne også kan have skræmt enkelte ansøgere væk.

Han understreger, at de 14.676 kun dækker over antallet af ansøgere. Nu skal sagsbehandlere i kommunerne i de kommende dage undersøge, om ansøgerne faktisk også er berettiget til julehjælp.

- Vi er meget omhyggelige med at gøre opmærksom på reglerne, når folk ansøger. Derfor er det også meget få, der får afslag i den endelige afgørelse. Samtidig må vi jo sige, at der er rigtig mange gengangere blandt ansøgerne i forhold til de tidligere år.

- Vi har en stor gruppe mennesker blandt ansøgerne, nok omkring to ud af tre, som er det, som vi kalder langtidsfattige. De har i årevis været på offentlige forsørgelse, og er økonomisk set meget pressede, siger Klaus Nørlem.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App