Fire kandidater klar til forårets valg

Der er nu sat endeligt navn på de kandidater, der stiller op til bispevalget i Roskilde Stift. Fire præster og provster er godkendt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det står nu klart, hvem man kan stemme på til det kommende bispevalg i Roskilde Stift.

Det skriver stiftet i en pressemeddelelse. 

Fire kandidater har anmeldt og fået godkendt deres kandidatur. 

Oprindeligt havde fem kandidater meldt sig klar til at stille op til valget, men Jakob Vincens Grandjean, der er sognepræst i Karrebæk og Fodby Kirker, er altså ikke endt blandt de endelige navne på stemmesedlen.

Læs også
Biskop i Roskilde Stift stopper i august 2022
Læs også
Biskop i Roskilde Stift stopper i august 2022

Dermed bliver det Anna Helleberg Kluge, Per Vibskov Nielsen, Rasmus Nøjgaard og Ulla Thorbjørn Hansen, der skal kæmpe om stemmerne. 

- Vi glæder os over at kunne bekendtgøre, at der afholdes bispevalg i Roskilde Stift, og at fire kandidater er fundet valgbare, siger formand for valgbestyrelsen, Kirsten Vej Petersen i pressemeddelelsen. 

- Nu ser vi frem til debatter flere steder i stiftet, og opfordrer alle stemmeberettigede til at bruge deres stemme. Det er vigtigt, at man bruger muligheden for at være med til at vælge den nye biskop i Roskilde Stift, fortsætter hun.

Fra Odden til Møn

Det er menighedsrådsmedlemmer, præster, valgmenighedsrepræsentanter og  valgmenighedspræster i Roskilde Stift, der vælger den nye biskop, og valget finder sted, fordi den nuværende biskop 66-årige Peter Fischer-Møller går på pension.

Den 25. januar i år udskrev Kirkeministeriet derfor bispevalg for stiftet, der dækker 312 sogne i et område fra Sjællands Odde til Møn.

Oversigt, Roskilde Stift, kilde - roskildestift.dk
Foto: Roskilde Stift

Hvor der er faste intervaller for, hvornår der eksempelvis skal afholdes kommunal- og folketingsvalg, er valget til bispeembedet ikke bundet op på samme regler.

Tidligere har man diskuteret, om der skulle være et fast interval for, hvornår valgene skulle afholdes, men det har der ikke været et flertal for.

Derfor er det eneste krav i forhold til den siddende periode, at biskoppen skal forlade posten, inden vedkommende fylder 70 år.

De fire kandidater

Her fra området er Anna Kluge, der er provst i Næstved og Ulla Thorbjørn Hansen, der er provst i Slagelse, med i kampen om at blive Roskilde Stifts næste biskop.

Anna Kluge er 47 år. Siden 2004 har hun været sognepræst i en lang række kirker på Sjælland, og siden maj 2018 har hun været provst i Næstved Provsti.

Anna Kluge har været sognepræst i en lang række kirker på Sjælland, og siden maj 2018 har hun været provst i Næstved Provsti.
Anna Kluge har været sognepræst i en lang række kirker på Sjælland, og siden maj 2018 har hun været provst i Næstved Provsti. Foto: TV2 ØST

Ulla Thorbjørn Hansen er 56 år og har været sognepræst i 26 år. For fem år siden blev hun indsat som provst i Slagelse Provsti. Tidligere har hun arbejdet som feltpræst og har blandt andet været udsendt til Afghanistan og Kosovo.

Ulla Thorbjørn Hansen er 56 år og har været sognepræst i 26 år. For fem år siden blev hun indsat som provst i Slagelse Provsti.
Ulla Thorbjørn Hansen er 56 år og har været sognepræst i 26 år. For fem år siden blev hun indsat som provst i Slagelse Provsti. Foto: TV2 ØST

Derudover stiller provst Per Vibskov Nielsen fra Nørrebro i København op til bispevalget. Han er 59 år og har de seneste syv år været provst på Nørrebro. Han har tidligere været sognepræst i Roskilde Domkirke og i Store Heddinge på Stevns. Den sidste kandidat er Rasmus Nøjgaard. Han er 53 år og sognepræst på Østerbro i København. 

Jobbet som biskop

Når den nye biskop tiltræder embedet i september, ligger der en lang række opgaver, som skal overtages fra den nu siddende biskop, Peter Fischer-Møller, der har siddet på pinden siden 2008.

- Det er et helt ufatteligt tidskrævende arbejde, men det er også helt ufatteligt spændende, har Anita Hansen Engdahl, der har været teologisk konsulent for den nuværende biskop i de seneste 3,5 år, tidligere sagt til TV2 ØST.

Bispevalg GRAFIK
Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

På grund af både sin teoretiske og praktiske indsigt i bispejobbet, kender hun biskoppens arbejdsopgaver indgående.

- Udadtil handler det jo om, at man blandt andet er i dialog med ministeriet for at træffe de overordnede beslutninger for folkekirken og stifterne. Så er man også i dialog med de andre biskopper i Danmark, og så er der en stor del, der handler om forholdet til andre protestanter ude i verden og dialogen på tværs af religioner både herhjemme og i udlandet, siger hun.

Biskoppens arbejde består også i at være ansvarlig for provsterne og præsterne og i at føre tilsyn med, at de udfører deres embede korrekt. Derfor har biskoppen også en del arbejdsdage rundt om i stiftets kirker.

- Peter Fischer-Møller har i sin tid som biskop ikke nået at besøge alle kirker, selvom han til tider har besøgt mellem to og tre kirker på søndage. Det siger lidt om, hvor stort embedet er, siger Anita Hansen Engdahl.

Læs også
Snart skal der vælges ny biskop: - Det er en meget stor ting
Læs også
Snart skal der vælges ny biskop: - Det er en meget stor ting

En del af biskoppens jobbeskrivelse er også at være en aktiv spiller i ansættelsen af præster rundt om i stiftet.

- Biskoppen tager stilling til, hvordan stillingen skal se ud, og så skal han vejlede menighedsrådene i forhold til præsteansøgninger. Men biskoppen kan ikke beslutte, hvem der i sidste ende skal ansættes, fortæller Anita Hansen Engdahl.

Tiltræder 1. september

Selve afstemningen til bispevalget indledes den 20. april 2022 klokken 12.00, og første valgrunde afsluttes den 11. maj 2022 klokken 12.00, hvor stemmerne tælles op, og resultatet offentliggøres.

Får én af kandidaterne mere end halvdelen af stemmerne, indstiller kirkeministeren vedkomne til kongelig udnævnelse af bispeembedet.

Læs også
Kongelig kunstmaler truer kirke med sagsanlæg: - Det er helt forkert
Læs også
Kongelig kunstmaler truer kirke med sagsanlæg: - Det er helt forkert

Får ingen af de opstillede kandidater mere end halvdelen af stemmerne, skal der være et nyt valg. De to kandidater, som i første runde har fået flest stemmer, går videre til anden runde.

Herefter skal medlemmerne stemme om de to spidskandidater i perioden fra 25. maj til den 15. juni. Den kandidat, der får flest stemmer, bliver Roskilde Stifts nye biskop, som efter dette valg tiltræder embedet den 1. september og bispevies i Roskilde Domkirke den 4. september. 


Nyhedsoverblik