Coronapasset er på vej - det skal du vide

Genåbningen af Danmark er på vej, og med genåbningen følger også coronapasset. Her er, hvad du skal vide om det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sent mandag aften blev regeringen og flere partier enige om en ny genåbningsaftale. En helt central del af genåbningsplanen bliver det såkaldte coronapas, der skal sikre, at der stadig er kontrol over epidemien. 

Coronapasset skal først og fremmest vise, om man er fuldt vaccineret, om man har været smittet med corona og dermed har antistoffer, eller om man har en negativ coronatest, der maksimalt er 72 timer gammel. Testen kan både være en PCR-test, det vil sige testen, der bliver taget i halsen, eller en kviktest.

Hvordan passet skal implementeres skal drøftes med de relevante parter.

Læs også
Overblik:
Sådan åbner landet efter den store åbningsplan
Læs også
Overblik:
Sådan åbner landet efter den store åbningsplan

Her skal coronapasset bruges

Coronapasset vil blive implementeret, så det sikrer en hurtigere og mere kontrolleret genåbning. 

Når restauranterne må begynde med udendørsservering den 21. april, skal man kunne fremvise sit coronapas og dermed, at man allerede er vaccineret, eller at man har en negativ test. Dette vil også gælde museer, kunsthaller, biblioteker og liberale erhverv som frisører og tatovører. Når restauranterne må åbne for indendørsservering den 6. maj kræver dette også et coronapas.

Derudover vil der også være et krav om coronapas ved konferencer, spillesteder, teatre og biografer, når de åbner den 6. maj. Ligeledes gælder det for indendørs idræt for voksne over 18 år. Der skal dog forhandles om, hvilke konkrete sportsgrene der er omfattet, og hvilke smitteforebyggende tiltag, der skal tages.

I den sidste fase, den 21. maj, er det tiltænkt, at de resterende idræts-, forenings- og fritidstilbud skal åbne. Her er et coronapas også påkrævet. Det vil det også være, når indendørsfaciliteter i zoo, legelande og forlystelsesparker åbner. Ligeledes gælder coronapasset for daghøjskoler og aftenskoler.

Coronapasset vil dog ikke være gældende for organiseret indendørs idræt for børn under 18 år.

Børn under 15 år bliver desuden undtaget fra reglerne om coronapasset. 

Man må dog forvente yderligere restriktioner som for eksempel mundbind og afstand ud over coronapasset. Derudover kan der komme lokale nedlukninger alt afhængig af smittetryk.

Sådan henter og bruger du coronapasset

Coronapasset bliver først og fremmest digitalt og bliver tilgængeligt i appen "MinSundhed" fra slutningen af marts. Det forventes dog, at der bliver udviklet en mere avanceret og brugervenlig app. Den forventes af være klar i slutningen af maj.

I starten af marts blev det offentliggjort, at Netcompany og Trifork skal stå bag den nye app.

Der vil også være en løsning for dem, der ikke har en smartphone. Man kan nemlig få tilsendt bevis for vaccination og negativ coronatest med posten.

Coronapasset vil være midlertidig

Coronapasset er ikke tiltænkt at skulle vare for evigt. Aftalepartierne vil derfor i løbet af maj og juni drøfte erfaringerne med passet og efterfølgende beslutte, hvad der skal ske. Derudover skal de i august tage stilling til, hvad der ske med passet, når alle, der ønsker det, er vaccineret. 

Aftalepartierne mener derfor ikke, at passet vil blive brugt i fremtiden for andre aktiviteter end turisme og rejser.

Coronapasset møder modstand

Coronapasset har dagen igennem mødt modstand fra blandt andet brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet.

De er bange for, at det bliver logistisk svært at tjekke gæsternes coronapas. 

- Vi kommer til at få en kontrolfunktion, der er så væsentlig anderledes end den servicefunktion, vi normalt repræsenterer, siger Katia Østergaard til Ritzau. 

Efter genåbningsplanen kan restauranterne starte udendørs servering den 21. april, mens de kan åbne for indendørsservering den 6. maj. I begge tilfælde vil coronanpasset være den adgangsgivende billet til restauranten.

Men direktøren er bange for, at restriktionerne kommer til at betyde, at der kommer færre gæster, da mange ikke vil kunne planlægge de spontane restaurantbesøg. Derudover har hun svært ved at se logikken i coronapasset. 

- Det er ødelæggende for erhvervet og ude af proportioner at stille krav om brug af coronapas for at gå på restaurant, når det ikke gælder for for eksempel detailhandlen. Og vi forstår slet ikke, at kravet også gælder udendørs servering, når vi som samfund netop har åbnet op for udendørs idræt med op til 50 personer uden test, siger Katia Østergaard i en pressemeddelelse.

Roser til genåbningsplan 

Hos SMVdanmark, der varetager små og mellemstore virksomheders interesser, glæder man sig over, at der er kommet en langsigtet plan.

- Det er glædeligt, at vi nu har en køreplan, og at erhvervslivet dermed får nogenlunde klarhed over, hvad de kan planlægge efter. Desuden er det rigtig godt, at de liberale erhverv endeligt får lov at genåbne. De er meget hårdt økonomisk ramt og står på spring for at slå dørene op for kunderne igen, siger Jakob Brandt, adm. direktør I SMVdanmark, i en pressemeddelelse. 

Læs også
Frisører om snarlig genåbning: - Det er hækkesaksen, vi skal have frem
Læs også
Frisører om snarlig genåbning: - Det er hækkesaksen, vi skal have frem

Han har dog et stærkt kritikpunkt.

- Det er helt skævt at forlange coronapas for at få adgang til for eksempel frisører. Mange kunder - især i yderområder, hvor mulighederne for at blive testet ikke er så gode som i de større byer - vil sandsynligvis holde sig væk. Og testkravet harmonerer ikke med de nyeste beregninger fra SSI, der viser, at smitterisikoen i de liberale erhverv er lille. Erfaringerne fra genåbningen i foråret var også, at smitten faldt, da frisørerne åbnede. Desuden har frisørerne navn og telefonnummer på alle kunder, og i stedet for pas, kunne man have etableret en solid smitteopsporing, hvis uheldet mod forventning skulle være ude, siger Jakob Brandt.


Nyhedsoverblik