Overblik: Sådan åbner landet efter den store åbningsplan

Den plan for genåbning, som et flertal på Christiansborg aftalte sent mandag aften, sætter dato på, hvornår en række aktiviteter kan genåbne.

Går tingene som de skal, så vil Danmark snart kunne slå dørene op igen som tidligere.

Det er hovedpointen i den langsigtede genåbningsplan, der sent mandag aften blev aftalt mellem regeringen og alle partier på Christiansborg, bortset fra Nye Borgerlige.

Planen sætter dato på genåbningens faser, og herunder kan du se, hvornår politikerne mener, at lukkede aktiviteter må genåbne.

6. april:

5.til 8. klasse kan vende tilbage til skolerne med 50 procent fysisk fremmøde - det vil sige hver anden uge. Det samme gælder på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser.

På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praktiske fag vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde, det vil sige hver anden uge. Alle øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde - det vil sige en dag om ugen.

De liberale serviceerhverv kan genåbne. Der vil gælde krav om anvendelse af mundbind eller visir samt retningslinjer for smitteforebyggelse, som aftales nærmere i sektorpartnerskabet. Der vil endvidere være krav om anvendelse af coronapas.

13. april:

Almindelig handel i indkøbscentre, stormagasiner, arkader med videre med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder kan genåbne. Det gælder dog ikke for biografer, restauranter og caféer med videre, som er lokaliseret i indkøbscentret. 

Der vil gælde arealkrav og krav om mundbind eller visir samt retningslinjer vedrørende afstand.

21. april:

De store indkøbscentre og stormagasiner åbner for almindelig handel med videre.

Der åbnes - med coronapas - for udendørsservering på blandt andet restauranter og cafeer.

Museer, kunsthaller samt biblioteker genåbner med krav om coronapas.

Desuden åbnes uden coronapas for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år. Det er dog endnu ikke klart, præcis hvilke konkrete sportsgrene der er omfattet.

6. maj:

Indendørs servering på restauranter og cafeer med videre åbnes med krav om coronapas.

Konferencer, spillesteder, teatre, biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter, genåbnes også med krav om coronapas.

Desuden åbnes – med coronapas – for indendørs idræt for voksne over 18 år.

21. maj:

De resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, genåbner nu - dog med krav om coronapas.

Indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo, legelande med videre genåbnes også.

Daghøjskoler og aftenskoler genåbner også.