Corona gør sommerhusmarkedet usikkert

Sommerhusmarkedet går en usikker fremtid i møde på grund af den nuværende coronakrise. Det vurderer Dansk Byggeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommerhusene har været i høj kurs de seneste år, og siden 2011 er handlerne stort set kun gået opad. Nu er der risiko for, at den positive udvikling bliver spoleret af coronakrisen.

quote Salget af sommerhuse risikerer faktisk at blive ramt hårdere end det øvrige boligmarked

Jacob Hangaard, Dansk Byggeri

Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Foreningen vurderer nemlig, at fremtidsudsigterne for sommerhusmarkedet er blevet mere usikre på grund af den nye situation i Danmark.

- På den ene side gør udbruddet af coronavirus, som har lukket grænserne og stoppet rejseaktiviteten, nu sommerhusferien i Danmark endnu mere tillokkende for danskerne selv. Og danskernes stigende klimabevidsthed kombineret med en række varme danske somre de senere år kan gøre sommerhusene mere eftertragtede, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

På den anden side får krisen danskerne til at holde mere på pengepungen og blive mere tilbageholdene med at investere i sommerhuse, vurderer han.  

Læs også
Udlændinge tvunget væk fra danske sommerhuse – bureauer afværger krise
Læs også
Udlændinge tvunget væk fra danske sommerhuse – bureauer afværger krise

- Når det gælder salg af sommerhuse, kan coronapandemien betyde, at der bliver lagt en dæmper på handelsaktiviteten, ligesom vi ser på det ordinære boligmarked. Salget af sommerhuse risikerer faktisk at blive ramt hårdere end det øvrige boligmarked, fordi sommerhuse er et luksusgode, som man typisk sparer på, hvis privatøkonomien bliver ramt.

Hvad der i sidste ende kommer til at veje tungest, afhænger blandt andet af, hvor lang tid nedlukningen af dele af samfundet varer, og i det hele taget hvor hårdt arbejdsmarkedet og økonomien bliver ramt, vurderer Jacob Hangaard.

Varmt marked i vores landsdel

Inden coronakrisen ramte, var sommerhussalget ellers inde i en særdeles god stime. Med mere end 8.500 handler blev 2019 det år, hvor der blev solgt flest sommerhuse i perioden 2004-2019.

quote Nu må vi se, hvordan priserne bliver påvirket af den nuværende coronakrise

Jacob Hangaard, Dansk Byggeri

Især i TV2 ØST’s sendeområde var der godt gang i handlen. Med lidt over 2.500 handler var Vest- og Sydsjælland den landsdel, hvor flest sommerhuse skiftede hænder i 2019.  

Det viser en analyse fra Dansk Byggeri, der bygger på de seneste tal fra Finans Danmark.

- Bedre vilkår for at låne penge, stigende friværdier i egen bolig og en samfundsøkonomi i god form frem til starten af 2020 er noget af det, der har været med til at skubbe sommerhussalget i vejret, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

Stigende priser

Sommerhusenes stigende popularitet har fået kvadratmeterpriserne til at stige i stort set alle landsdele.

På Vest- og Sydsjælland er priserne steget med fem procent. Til sammenligning er priserne i Nordsjælland steget med cirka tre procent, priserne i Sydjylland er steget med cirka fire procent, og Fyn topper med prisstigninger på cirka 10 procent. Kun på Østsjælland og i Vestjylland er priserne faldet sammenlignet med 2018.

Læs også
Folk valfarter til sommerhusområder - går i eksil under coronakrisen
Læs også
Folk valfarter til sommerhusområder - går i eksil under coronakrisen

- Den stigende efterspørgsel på sommerhuse har sendt priserne yderligere i vejret det seneste år. Nu må vi se, hvordan priserne bliver påvirket af den nuværende coronakrise, siger Jacob Hangaard.


Nyhedsoverblik