Udlændinge tvunget væk fra danske sommerhuse – bureauer afværger krise

Mange københavnere holder påskeferie i sommerhusene i Vestsjælland, Odsherred og på Møn, melder udlejningsfirmaer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Påsken er den første store udlejningsuge i sommerhussæsonen, men coronakrisen har lagt flere sommerhusområder i Danmark øde, fordi udlændinge ikke kan komme hertil.

Feriehusudlejernes Brancheorganisation havde forventet 1,1 millioner overnatninger henover de næste to uger, nu er det tal barberet ned til omkring 200.000.

Det er dog ikke alle steder, der lider.

quote Det var et kæmpe chok

Jesper Blomberg, direktør i Feriepartner Møn-Stevns

DanCenter melder om udsolgt af sommerhuse i Vestsjælland og i Odsherred, mens også Feriepartner Møn-Stevns oplever mange udlejede huse.

Ny kundegruppe

I langt de fleste tilfælde er det familier fra København og Storkøbenhavn, der på grund af hovedstadskuller eller aflyste ferier til udlandet tager i sommerhus.

En aflyst ferie er netop grunden til, at familien Friis fra Lyngby holder påskeferie på dansk jord. De skulle have været til Barcelona, men måtte tænke i andre baner, da coronavirussen lukkede ned for rejser.

Derfor holder de nu ferie i et sommerhus ved Ulvshale på Møn med havudsigt. Et hus, der egentlig var udlejet til en familie fra Hamborg, men som også har måttet ændre deres planer.

- Lyngby Hovedgade eller Møn med havet lige udenfor – der er en kæmpe forskel, siger Kim Friis.

- Vi må gøre det, som vi gør derhjemme: Holde afstand, spritte fingre af, inden vi går nogen steder hen, og spritte igen, når vi kommer hjem, siger han.

Familien Friis skulle have været på ferie i Barcelona, men efter grænserne er blevet lukket, holder de nu ferie på Møn.
Familien Friis skulle have været på ferie i Barcelona, men efter grænserne er blevet lukket, holder de nu ferie på Møn. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Tyskere ombooker

Feriepartner Møn-Stevns står for at udleje 60 procent af sommerhusene i det område. Før grænserne blev lukket, havde udlejningsfirmaet en belægning på 70 procent. 

- Men så blev grænserne i Danmark lukket, og så røg vi helt ned på 20 procent. Det var et kæmpe chok, siger Jesper Blomberg, direktør i Feriepartner Møn-Stevns.

Med den nye københavnske kundegruppe har Feriepartner Møn-Stevns kun mistet 15 ud af 200 bookninger.

- Samtidig er det lykkedes os at få mange tyske familier til at ombooke deres bestillinger, så de i stedet kommet i påsken næste år. Enkelte kommer endda til efteråret i år, siger Jesper Blomberg.