Folk valfarter til sommerhusområder - går i eksil under coronakrisen

Den massive valfart til sommerhusområderne får de lokale borgere til at bekymre sig om stigende smittefare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Myndighederne opfordrer os til at blive hjemme, og det kan ses i sommerhusområderne.

For i stedet for at blive hjemme i lejligheden eller huset, tager folk nemlig i sommerhus.

quote Det her betyder, at der i en periode vil være 5.000-10.000 flere sommerhusgæster i et område

Hans Jørgen Olsen, direktør i Feriepartner Odsherred

I Odsherred Kommune kan det ifølge udlejningsbureauet Feriepartner Odsherred være op til 10.000 flere end normalt. Men det er ikke noget, der bekymrer Odsherreds socialdemokratiske borgmester, så længe man overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Jeg kan da godt forstå, at hvis man har et sommerhus i stedet for at ville sidde i en lejlighed på Østerbro, tager sine børn med op i sommerhuset og følger reglerne derfra i stedet for at gøre det fra sin faste bopæl, siger Thomas Adelskov (S).

Grænserne er lukket 

Tyskland har lukket sine grænse til Danmark, og Danmark har lukket sine grænser mod tyskerne og svenskerne.

Derfor er der en række udenlandske gæster, især tyskere, der ikke kan komme i sommerhus i Danmark. 

- Samtidig er der er en række danskere, der ikke kan rejse ud til ferier, og der kan vi se på antallet af bookinger, at der er en hel del danskere, der gerne vil benytte sig af at bruge deres sommerhus eller leje et sommerhus, siger Hans Jørgen Olsen, direktør hos Feriepartner Odsherred.

- Vi gætter på, at det her betyder, at der i en periode vil være 5.000-10.000 flere sommerhusgæster i et område, tilføjer han.

Borgmester: - Vi er vant til det

Men Odsherred er en kommune, der er godt rustet til at modtage sommerhusgæsterne. De er nemlige vant til det, lyder det fra byens borgmester.

- Vi er jo vant til, at der kommer endnu flere i sommerhusene i påsken, for der bliver stort set fyldt op i dem alle sammen. Det er også derfor, vi har så mange dagligvarebutikker i Odsherred - det skyldes, at vi er vant til mange flere, som der også er om sommeren, måske 120.000 flere end om vinteren.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det der er nyt er, at det sker før tid på grund af corona. Derfor har vi også været nødt til at sørge for, at vores dagligvarebutikker fik et vink op, så de kan være forberedt på det, siger Thomas Adelskov.

Udenlandske gæster er hoppet fra - danskere er sprunget til

Coronavirussen har ændret de årlige strømninger af sommerhusgæster, der normalt kommer til Odsherred.

- Der kan være nogle, der får at vi vide, at et lejemål måske ikke bliver til noget, og så bruger de selv huset. Andre vil fortsat gerne leje det ud, og der kan vi se, at der står danske kunder klar til at overtage lejemålet, siger direktøren hos Feriepartner Odsherred.

- Det har været nogle meget travle dage. Først at få fat i alle de kunder, der ikke kunne komme, give besked til ejerne om, hvordan man håndterer det her, dernæst at tage fat i alle de danskere, der gerne vil gøre noget plus at få lavet forskrifter til rengøringsfirmaer om at vi skærper nogle krav til afspritning og så videre, tilføjer han.

Borgmester: Ingen grund til bekymring

Den massive valfart til sommerhusområderne har fået flere at de lokale borgere til at bekymre sig om stigende smittefare.

Men den bekymring maner byens borgmester til jorden.

- Jeg tror, at dem der kommer herop er friske og rørige. Man tager jo ikke fra sin lejlighed, hvis man ligger med influenza og tæt på 40 i feber, så bliver man nok liggende under dynen, siger Thomas Adelskov og tilføjer:

- De bør gøre ligesom alle andre forhåbentlig gør, følge anvisningerne og holde afstand, når man er nede at handle. Hvis man er syg og viser tegn på noget som helst, der ligner den her virus, så bliv inden døre. Følger man de råd, så er det sådan set også fint nok, at der er flere i sommerhusene på nuværende tidspunkt, end hvad man lige havde forventet.

 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST