Bispekandidat ville sætte fokus på dårligt arbejdsmiljø - nu får hun kritik

Bispekandidat Anna Kluge læste højt fra en mail på et vælgermøde, og det er ikke faldet i god jord hos alle kolleger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Roskilde Stift skal have en ny biskop, og valgkampen er allerede godt i gang.

Onsdag stillede de fire kandidater sig på talerstolen på det sidste vælgermøde forud for bispevalget, hvor særligt arbejdsmiljøet i folkekirken blev aftenens helt store tema.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anna Kluge er kandidat til bispevalget og valgte på det sidste vælgermøde at dele det, hun selv mener, er et konkret eksempel på problemerne med arbejdsmiljøet i folkekirken,
Anna Kluge er kandidat til bispevalget og valgte på det sidste vælgermøde at dele det, hun selv mener, er et konkret eksempel på problemerne med arbejdsmiljøet i folkekirken, Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

En af kandidaterne, Anna Kluge, havde taget en mail med, som for hende dokumenterer et usundt arbejdsmiljø. Den valgte hun at læse højt fra under debatten.

- Vi har talt generelt om arbejdsmiljø, og det fyldte bare mere og mere i mig, at jeg syntes, vi talte overfladisk om det hele tiden. Og jeg stod selv med en oplevelse, som jeg synes var ekstrem ubehagelig, forklarer Anna Kluge.

Kritik efter udtalelse om gæsteprædiken

For nylig kom det frem, at Rasmus Nøjgaard, som også er kandidat til posten som biskop, som den eneste kandidat var blevet inviteret til at gæsteprædike i Roskilde Domkirke.

Læs også
Provst i domkirke beskyldt for at favorisere bispekandidat: - Det er saftsuseme et problem
Læs også
Provst i domkirke beskyldt for at favorisere bispekandidat: - Det er saftsuseme et problem

Det forholdt Anna Kluge sig til i medierne, men de udtalelser faldt ikke i god jord hos alle. 

- Der får jeg så en henvendelse om, at det er et meget dårligt billede, jeg tegner af folkekirken, og at det er dårligt af mig, at jeg kritiserer kolleger på den måde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anna Kluge udtalte sig om en særlig gæsteprædiken og fik på den baggrund en mail med kritik fra en ansat i Roskilde Stift. Hun opfatter mailen som en trussel mod sit kandidatur til bispevalget.
Anna Kluge udtalte sig om en særlig gæsteprædiken og fik på den baggrund en mail med kritik fra en ansat i Roskilde Stift. Hun opfatter mailen som en trussel mod sit kandidatur til bispevalget. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Kluge refererer til mailen, som hun efter sine udtalelser modtog fra en ansat i folkekirken i Roskilde Stift.

Der stod blandt andet:

Det er skadeligt for folkekirken, det er skadeligt for Roskilde stift og i værste fald ødelægger det muligheden for at samle stiftet og for et kollegialt samarbejde efter et valg.

Anna Kluge ser selv mailen som en trussel mod hende som bispekandidat og et fremtidigt samarbejde. 

Ville bryde tavshed

Derfor valgte hun at læse en del af den højt foran præster og menighedsrådsmedlemmer på vælgermødet som et eksempel på, at der er problemer med arbejdsmiljøet i folkekirken.

- Vi har en kultur i folkekirken, der gør, at vi ikke tør komme frem med vores kritik, og vi er bange for at kritisere en ledelse, siger hun

- Det er mit forsøg på at bryde en tavshed. Fortælle konkret, at vi har et problem, og vi kan gøre noget ved det problem. 

quote Det er jo ikke noget, der løser noget

Therese Nielsen, sognepræst i Vordingborg

På trods af mailen fortryder Anna Kluge ikke, at hun udtalte sig om sagen med gæsteprædikenen. 

- Det har været det værd for de præster, som har været glade for det. Også selvom det kommer til at koste mig en bispestol, siger hun. 

Deling deler vandene

På samme måde som udtalelserne i medierne om Rasmus Nøjgaards gæsteprædiken i Roskilde Domkirke medførte kritik, delte også Anna Kluges oplæsning fra mailen vandene blandt vælgerne i salen ved onsdagens møde. 

Sognepræst i Vordingborg Kirke, Therese Nielsen, mener ikke, det var nødvendigt, at Anna Kluge brugte mailen i debatten.

- Det er jo ikke noget, der løser noget. Det, hun ville med den mail, var at sætte fokus på, at der var problemer i folkekirken. Det kan man jo bare gøre ved at sige det, og alle os, der sidder i salen, er jo menighedsrådsmedlemmer og præster. Der er jo ikke nogen af os, der er i tvivl om, at der er problemer i folkekirken, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Therese Nielsen er sognepræst i Vordingborg. Hun mener ikke, Anna Kluge burde have brugt mailen på vælgermødet.
Therese Nielsen er sognepræst i Vordingborg. Hun mener ikke, Anna Kluge burde have brugt mailen på vælgermødet. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Jesper Blomgren, der er sognepræst i Udby Kirke, er dog af en anden opfattelse.

- Hvis det bare bliver varm luft, og hvis man bliver ved med at sige, at der er nogen, der gør det, men vi ved ikke hvem, så sker der måske ikke mere. Så man er nødt til at starte et sted, og jeg synes, hun gjorde det på en pæn og sober måde. Det var ikke fordi, hun ville hænge nogen ud med navns nævnelse, siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Sognepræsten i Udby Kirke, Jesper Blomgren, synes, Anna Kluges deling af mailen var helt i orden.
Sognepræsten i Udby Kirke, Jesper Blomgren, synes, Anna Kluges deling af mailen var helt i orden. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Holder afsender anonym

Anna Kluge har valgt ikke at offentliggøre, hvem i Roskilde Stift, der har sendt mailen til hende. 

For hende handler det om at dokumentere, at der et problem i folkekirkens arbejdsmiljø.

- Nu er vi simpelthen nødt til at tale om det. For det, vi kan se, og det, vi kan tale om, det kan vi også gøre noget ved, og det kan vi også ændre på. Og så kan vi komme videre her fra, siger Anna Kluge. 

Læs også
Fire kandidater klar til forårets valg
Læs også
Fire kandidater klar til forårets valg

Efter kritikken af at Rasmus Nøjgaard som den eneste bispekandidat fik lov at prædike i Roskilde Domkirke, valgte menighedsrådet også at invitere de øvrige tre kandidater til at prædike i domkirken.

Selve afstemningen til bispevalget begyndte den 20. april 2022 klokken 12.00, og første valgrunde afsluttes den 11. maj 2022 klokken 12.00, hvor stemmerne tælles op, og resultatet offentliggøres.

Får én af kandidaterne mere end halvdelen af stemmerne, indstiller kirkeministeren vedkomne til kongelig udnævnelse af bispeembedet.

Får ingen af de opstillede kandidater mere end halvdelen af stemmerne, skal der være et nyt valg. De to kandidater, som i første runde har fået flest stemmer, går videre til anden runde.

Herefter skal medlemmerne stemme om de to spidskandidater i perioden fra 25. maj til den 15. juni. Den kandidat, der får flest stemmer, bliver Roskilde Stifts nye biskop, som efter dette valg tiltræder embedet den 1. september og bispevies i Roskilde Domkirke den 4. september. 


Nyhedsoverblik