Provst i domkirke beskyldt for at favorisere bispekandidat: - Det er saftsuseme et problem

En invitation til en gæsteprædiken i Roskilde Domkirke skaber vrede forud for bispevalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Roskilde Stift skal have en ny biskop, og valgkampen er allerede godt i gang.

Fra den 20. april kan menighedsrådsmedlemmerne og præster stemme om, hvem de synes, der skal stå spidsen for de 312 sogne, der dækker langt det meste af Sjælland.

Men nu er der opstået debat efter en særlig invitation til Roskilde Domkirke. Der er nemlig fire kandidater til posten som biskop, men kun én enkelt kandidat er inviteret til at gæsteprædike i domkirken til en aftengudstjeneste den 10. april.

- Der er et etisk problem i det her, og det er en skævvridning. Det er en favorisering af én af parterne, og det er med til at gøre det mindre demokratisk. Jeg siger ikke, det er udemokratisk – men mindre demokratisk. Og det synes jeg saftsuseme er et problem, når det er folkekirken i Danmark, det handler om, siger Tom Thygesen, præst i Herlufsholm Kirke og stiller for bispekandidaten Anna Kluge. 

Præsten, der er inviteret til at holde en gæsteprædiken, er Rasmus Nøjgaard, der er sognepræst på Østerbro i København. Da det kom frem, at han skulle prædike i domkirken, skrev Tom Thygesen til kandidaten Anna Kluge fra Næstved Provsti, at hun som kandidat også gerne deltog i en prædiken i domkirken. 

quote Det vil svare til, at man har en partilederrunde med kun én af de store kandidater til stede ved partilederrunden

Rasmus Dreyer, adjunkt i kirkehistorie, Københavns Universitet

Men det blev afvist af domprovsten, og det undrer Tom Thygesen.

- Domkirken er jo ikke bare en tilfældig kirke her i stiftet. Det er jo hovedkirken, det er biskoppens kirke, det er stiftets kirke. Og det betyder, at det i en eller anden forstand også er systemets kirke, og det dur simpelthen ikke, at hovedkirken for hele stiftet og biskoppen lægger sine vægtlodder på en bestemt kandidat, siger Tom Thygesen.

Det samme mener Annette Kruhøffer, der er sognepræst Glumsø-Bavelse-Næsby Sogne.

- Der står ikke i nogen lov, at de ikke må have en mening i domprovstiet, men domkirken er jo biskoppens kirke. Så det vil sige, når Anna (Kluge, red.) bliver nægtet adgang til at prædike i biskoppens kirke, så bliver hun samtidig også nægtet adgang til at vise, at hun kan håndtere den store kirke. Og det føles meget uretfærdigt. Var det en almindelig præsteansættelse, så ville alle ansøgere få mulighed for at prøveprædike, hvis menighedsrådet havde godkendt, at de stillede op som ansøgere, siger Annette Kruhøffer.

Sognepræst Annette Kruhøffer mener, det er uretfærdigt, at ikke alle kandidater får lov at holde prædiken i domkirken.
Sognepræst Annette Kruhøffer mener, det er uretfærdigt, at ikke alle kandidater får lov at holde prædiken i domkirken. Foto: TV2 ØST

Kirkehistoriker: - Det svarer til en partilederrunde med kun én kandidat

Når Rasmus Nøjgaard den 10. april skal holde sin gæsteprædiken, er flere af de stemmeberettigede inviteret til at komme og overvære prædikenen, og det gør invitationen spektakulær, lyder det fra adjunkt i kirkehistorie på Københavns Universitet, Rasmus Dreyer.

- Domkirken er et specielt sted, fordi det er en sognekirke i Roskilde Domsogn, men det også domkirken, hvor biskoppen har siddet, derfor får Rasmus Nøjgaard en særlig fordel ved, at han får lov til at præsentere sig selv i domkirken som den eneste af fire kandidater, siger Rasmus Dreyer og fortsætter:   

- Det er ret usædvanligt. Jeg kender ikke til noget kirkehistorisk fortilfælde for, at man har givet en kandidat en så prominent prædikemulighed under en bispevalgkamp. 

Læs også
Snart skal der vælges ny biskop: - Det er en meget stor ting
Læs også
Snart skal der vælges ny biskop: - Det er en meget stor ting

Som en del af bispevalget inviterer sognepræster kandidaterne ud i sognene for at gæsteprædike. I sidste ende er det blandt andre menighedsrådsmedlemmer og præster, der kan stemme til bispevalget. Flere har fået en invitation til at overvære prædikenen og den efterfølgende samtale om valget, og netop muligheden for at tale om valget gør arrangementet usædvanligt, mener Rasmus Dreyer.

quote Altså nu er det jo den kandidat, jeg mener, der er den rigtige, som jeg inviterer

Anne-Sophie Olander, domprovst, Roskilde Domkirke

- Det vil svare til, at man har en partilederrunde med kun én af de store kandidater til stede ved partilederrunden. Sådan gør man jo ikke. Man sætter heller ikke borgmesterkandidat i borgmestersædet i byrådssalen bare for at prøve, hvordan han ser ud der. Der inviterer man til en bred debat mellem borgmesterkandidaterne, siger Rasmus Dreyer.

Det er den 10. april, at Rasmus Nøjgaard, der er kandidat til bispevalget, skal gæsteprædike i domkirken.
Det er den 10. april, at Rasmus Nøjgaard, der er kandidat til bispevalget, skal gæsteprædike i domkirken. Foto: TV2 ØST

Domprovst kan ikke se problemet

I Roskilde Domkirke er det domprovst Anne-Sophie Olander, der har inviteret Rasmus Nøjgaard til at prædike fra domkirkens prædikestol, og hun ser ikke noget problem i at give en enkelt kandidat taletid.

- Jeg træder ind i den tradition, vi har i vores folkekirke. Den tradition, der byder, at alle præster har lov til at invitere folk ind på prædikestolen, som de mener, er interessante at lytte til, har noget vigtigt at sige. Det er en mulighed, vi præster har til hverdag og også i en bispevalgkamp, og det er sådan set slet og ret det, jeg benytter mig af, siger Anne-Sophie Olander.

Anne-Sophie Olander mener ikke, det er problematisk, at hun kun inviterer én bispekandidat til at prædike i domkirken.
Anne-Sophie Olander mener ikke, det er problematisk, at hun kun inviterer én bispekandidat til at prædike i domkirken. Foto: TV2 ØST

Men nu er det her jo domkirken? Det er jo den, de bliver bedømt på, om de kan tage det rum.

- Det er, fordi det er min sognekirke, og jeg er sognepræst her. Det er den vej rundt, jeg stiller min kirke til rådighed. 

Anne-Sophie Olander lægger ikke skjul på, at hun mener, at Rasmus Nøjgaard er den rette til jobbet som biskop. Derfor har hun ikke planer om at invitere de øvrige kandidater op på domkirkens prædikestol.

- De har mulighed for at høre dem i andre sammenhænge, er jeg helt sikker på.

Men ikke i domkirken?

- Nej, det er rigtigt. Det kan man sige.

Kunne du overveje at invitere andre kandidater også?

- Altså nu er det jo den kandidat, jeg mener, der er den rigtige, som jeg inviterer. Og det er jo det, vi har lov til som præster – det er at låne prædikestolen ud til de mennesker, som vi synes, der er interessante at høre på, siger Anne-Sophie Olander.

TV2 ØST har været i kontakt med Rasmus Nøjgaard og spurgt ham til, hvad han selv synes om, at han som den eneste kandidat skal prædike i domkirken, men han ønsker ikke at kommentere sagen. Det samme gør Anna Kluge heller ikke.


Nyhedsoverblik