¨

Debat om Dannebrog splittede byråd - nu skal flaget op at hænge

Et dannebrogsflag skal fremover hænge i den 80 år gamle byrådssal i Rinsted. Foto: TV ØST

Byrådspolitikerne i Ringsted Kommune diskuterer for tiden, hvordan et dannebrogsflag skal hænge i byrådssalen.

Bølgerne gik højt, da byrådspolitikerne i Ringsted Kommune den 10. september besluttede, at et dannebrogsflag fremover skal hænge i den 80 år gamle byrådssal.

Tirsdag mødtes økonomiudvalget blandt andet for at kigge nærmere på de muligheder, der er for at ophænge flaget i rød-hvide farver.

Der har været en kedelig tendens til, at nogen har forsøgt at tage patent på Dannebrog og det at være dansk

Henrik Kjær (EL), byrådsmedlem i Ringsted Kommune

En leverandør har fremlagt fire løsninger for politikerne. En af løsningerne er en fane på fod med en højde på cirka 2,5 meter, der vil koste minimum 10.000 kroner i indkøb og montering.

Inspireret af Pia Kjærsgaard

Det var Andreas Karlsen fra Det Konservative Folkeparti, som foreslog, der skulle hænge et flag i byrådssalen. Han var blevet inspireret af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der sidste efterår fik hængt nationalflaget op folketingssalen på Christiansborg.

Disse fire flagtyper er i spil

1. Et stort flag, som hænger ned fra loftet med cirka størrelse på 1,8 x 2 meter.
Flaget kan monteres på side- eller endevægge i byrådssalen.
 
2. Et lidt mindre flag på væggen et passende sted med cirka størrelse på 0,8 x 1 meter.
Flaget kan monteres på side- eller endevægge i byrådssalen.
 
3. En fane monteret i højre eller venstre hjørne af byrådssalen længst væk fra indgangsdøren. Fanen monteres stående med en højde på ca. 2,5 meter skrånende ud fra højre eller venstre hjørne.
 
4. Et flag hængende foran på borgmesterens pult.
Flaget monteres hængende ned foran pulten i en længde på cirka 0,3 x 0,4 m.
Se mere

- Den konservative byrådsgruppe har rejst sagen, fordi vi mener, at vi skal have vores smukke flag op på rådhuset. Flere kommuner har allerede sat Dannebrog op i deres byrådssale. Flaget er også kommet op i Folketinget. Derfor mener vi i den konservative byrådsgruppe, at det er helt naturligt, at vi følger trop her i Ringsted, sagde han. 

Flagdebatten splittede byrådet, der efter længere tids diskussion vedtog Det Konservative Folkepartis forslag med 11 stemmer for, seks imod og to blanke, deriblandt borgmester Henrik Hvidesten (V).

Udløste en usædvanlig alliance  

Forslaget udløste en usædvanlig alliance i byrådssalen. Enhedslisten to medlemmer meddelte nemlig, at de ville stemme ja til forslaget.

- Vi synes ikke, at det er verdens vigtigste forslag, men vi stemmer alligevel ja. Det gør vi af to årsager. For det første, så er Dannebrog jo altovervejende rødt. Det kan vi jo godt lide. Den anden årsag er, at Dannebrog er et symbol, der tilhører os alle. Men der har været en kedelig tendens til, at nogen har forsøgt at tage patent på Dannebrog og det at være dansk. Det synes vi har været usmageligt, for Dannebrog tilhører os alle, fastslog Henrik Kjær (EL).

Men forslaget var langt fra alle politikernes kop te. Borgmester Henrik Hvidesten (V) skubbede debatten i gang lettere spydigt.

- Lige om lidt skal vi snakke om vores budget på 2,2 milliarder til velfærd rundt omkring i kommunen, men inden da har Andreas Karlsen fra de konservative dog ønsket en anden sag behandlet i byrådssalen. Det handler om Dannebrog, lød det fra borgmesteren.

Et enigt Dansk Folkeparti sagde ja til forslaget, mens der var forskellige holdninger i både Venstre og Socialdemokratiet.

Det er på byrådets møde den 8. oktober, at flagtypen skal besluttes.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App