Debat om Dannebrog splitter byråd

Et forslag fra de konservative om at hænge Dannebrog op i byrådssalen i Ringsted, splittede byrådet ved mødet mandag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dannebrog skal op i byrådssalen i rådhuset i Ringsted.

Det står klart efter mandagens byrådsmøde. Men inden vedtagelsen, nåede forslaget dog at splitte byrådet.

Det var den konservative Andreas Karlsen, der stod bag forslaget om de rød-hvide farver i byrådssalen.

quote Lige om lidt skal vi snakke om vores budget på 2,2 milliarder til velfærd rundt omkring i kommunen, men inden da har Andreas Karlsen fra de konservative dog ønsket en anden sag behandlet i byrådssalen

Henrik Hvidesten (V), borgmester

Han var blevet inspireret af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der sidste efterår fik hængt nationalflaget op folketingssalen.

- Den konservative byrådsgruppe har rejst sagen, fordi vi mener, at vi skal have vores smukke flag op på rådhuset. Flere kommuner har allerede sat Dannebrog op i deres byrådssale. Flaget er også kommet op i Folketinget. Derfor mener vi i den konservative byrådsgruppe, at det er helt naturligt, at vi følger trop her i Ringsted, sagde han mandag aften.

Uventet ja-siger

Forslaget udløste en usædvanlig alliance i byrådssalen. Enhedslisten to medlemmer meddelte nemlig, at de ville stemme ja til forslaget.

- Vi synes ikke, at det er verdens vigtigste forslag, men vi stemmer alligevel ja. Det gør vi af to årsager. For det første, så er Dannebrog jo altovervejende rødt. Det kan vi jo godt lide. Den anden årsag er, at Dannebrog er et symbol, der tilhører os alle. Men der har været en kedelig tendens til, at nogen har forsøgt at tage patent på Dannebrog og det at være dansk. Det synes vi har været usmageligt, for Dannebrog tilhører os alle, fastslog Henrik Kjær (EL).

Men forslaget var langt fra alle politikernes kop te. Borgmester Henrik Hvidesten (V) skubbede debatten i gang lettere spydigt.

- Lige om lidt skal vi snakke om vores budget på 2,2 milliarder til velfærd rundt omkring i kommunen, men inden da har Andreas Karlsen fra de konservative dog ønsket en anden sag behandlet i byrådssalen. Det handler om Dannebrog, lød det fra borgmesteren.

Et enigt Dansk Folkeparti sagde ja til forslaget, mens der var forskellige holdninger i både Venstre og Socialdemokratiet.

Det særlige forsvinder

Britta Nielsen (SF) slog kortfattet fast, at hun var imod. Det samme gjorde den radikale Torben Lollike – med lidt flere ord.

- Jeg synes, det er en dårlig ide. Hvis arkitekten havde ment, at Dannebrog skulle op i byrådssalen, så havde han gjort plads til det. I stedet for har han sat vores byvåben ind i gardiner og gobeliner. Dannebrog er et meget smukt flag. Jeg hejser det gerne ved særlige lejligheder. Men hvis vi har det oppe hver dag, så forsvinder noget af det særlige, sagde Torben Lollike (R).

Det fik Venstres Timo Jensen til at svare:

- Jeg arbejder i Forsvaret, der ser jeg på flaget hver dag. Når jeg ser på min og mine kollegers uniform, så er der Dannebrog på skulderen. Det er jeg meget stolt af. Flaget får ikke mindre betydning af, at jeg ser det hver dag. Det er et symbol, som alle i Danmark kan mødes omkring, sagde han.

Forslaget blev vedtaget med 11 stemmer for, seks imod og to undlod at stemme, deriblandt borgmester Henrik Hvidesten.