Brystkræft-afsløringer vinder journalistikkens største pris

Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl får Cavlingprisen for afsløringer af mangelfulde undersøgelser for brystkræft på Ringsted Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De to Jyllands-Posten-journalister Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl har fået Cavlingprisen for 2019.

Det har de for deres afsløringer af, hvordan sygehuse i strid med de nationale retningslinjer gav kvinder mangelfulde undersøgelser for brystkræft.

Det oplyser Dansk Journalistforbund ved et arrangement fredag på Nationalmuseet.

Cavlingprisen er den mest prestigefyldte danske journalistpris.

quote Vi har søgt et utal af aktindsigter, og vi har hele tiden fulgt op på de gamle aktindsigter

Morten Pihl, vinder af Cavlingprisen

Afslørede bevidst forsømmelse

Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl var sammen med tre andre projekter nomineret for deres artikelserie "Det store sundhedssvigt".

Her afslørede journalisterne, hvordan sundhedsvæsenet bevidst og planlagt havde forsømt deres pligt til at undersøge kvinder for kræft.

- Vi har søgt et utal af aktindsigter, og vi har hele tiden fulgt op på de gamle aktindsigter, fordi sagen jo udviklede sig gennem det år, vi har skrevet.

- Men det er bestemt ikke hver gang, man får det, man spørger om. Så er der ikke andet at gøre end at søge igen - med mere fasthed i stemmen, siger Morten Pihl til Jyllands-Posten.

tidslinje-til-brystkraeft-skadalen-digi.jpg
Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus
tidslinje-til-brystkraeft-skadalen-digi.jpg
Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus

Det er i øvrigt tredje gang, at Morten Pihl får tildelt Cavlingprisen. De foregående to gange var i 2002 og 2014.

Dermed tangerer Morten Pihl journalisten Michael Klint, som også har modtaget prisen tre gange.

Oksekød, drab og krig

Blandt de andre nominerede til 2019-prisen var journalist Sune Engel Rasmussen for sit generationsportræt af krigen i Afghanistan i bogen "Nyt blod".

Derudover var to forskellige projekter fra journalister fra Information nomineret til prisen.

Det ene nominerede projekt var artikelserien "Oksekødsrapporten" af Louise Drivsholm, Martin Bahn og Lasse Skou Andersen.

Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt
Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt

Serien afslørede, hvordan en omstridt rapport om oksekøds klimaaftryk var blevet til i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Danish Crown - og altså ikke var uafhængig forskning.

Den anden nominering gik til artikelserien "1417 drab i Danmark", hvor Line Vaaben undersøger, hvad de sidste 25 års drab i Danmark siger om os som mennesker.

Cavlingprisen uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, som i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år.

I 2018 blev vinderne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske for afdækningen af hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Fakta: Cavlingprisen

Cavlingprisen er den mest prestigefyldte danske journalistiske pris. Den uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, som i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år.

 

For 2019 går prisen til Jyllands-Postens journalister Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl for deres afsløringer af, hvordan sygehuse i strid med de nationale retningslinjer gav kvinder mangelfulde undersøgelser for brystkræft.

 

 

Læs her om prisen:

 

  • Fonden bag Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 til minde om Henrik Cavling, der foruden at være en højt æret journalist og redaktør stiftede Dansk Journalistforbund.
  • Til oprettelsen af Cavlingprisen bidrog forbundet med 15.000 kroner. Politiken gav 10.000 kroner og Berlingske Tidende 5000 kroner.
  • Det er udbyttet af disse beløb, der hvert år giver midler til uddelingen af den journalistiske hæderspris.
  • Selve prisen blev uddelt første gang i 1945 til journalist Henrik V. Ringsted. I år er det 72. gang, at den uddeles. To år - 1955 og 1958 - har været uden modtagere.
  • Med prisen på 25.000 kroner følger Jørgen Rodes statuette af Henrik Cavling.
  • Vinderen af Cavlingprisen udvælges af en særlig komité. Komitéen vælges for tre år adgangen og kan genvælges.

 

 

Her er listen over de seneste ti års vindere:

 

  • 2019: Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl (Jyllands-Posten) for deres afsløringer af, hvordan sygehuse i strid med de nationale retningslinjer gav kvinder mangelfulde undersøgelser for brystkræft.
  • 2018: Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund (Berlingske) for afdækningen af hvidvask i Danske Bank.
  • 2017: Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen for deres bog om den kriminelle bande Bullshit.
  • 2016: Chris Kjær Jensen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund (Berlingske) for deres artikelserie om den såkaldte kvælstofsag, der beskrev forløbet bag regeringens landbrugspakke.
  • 2015: Puk Damsgård (DR) for reportager fra konfliktfyldte områder i Mellemøsten og for bogen "Ser du månen, Daniel".
  • 2014: Morten Pihl (Jyllands-Posten) for serien "Lægernes store tag selv-bord" hvori danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål afsløres.
  • 2013: Jeppe Gaardboe, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen (DR) for dokumentarserie om ulovlig rådgivning om skattely fra skatterådgivere i veletablerede banker og virksomheder.
  • 2012: Asbjørn With (Nordjyske Medier) for i over 130 artikler at have kulegravet Rebild Kommunes svigt i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til handicappede.
  • 2011: Ulrik Dahlin og Anton Geist (Information) for at påvise, at op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.
  • 2010: Asger Westh, Lars Nørgaard Pedersen og fotograf Stine Larsen (Jyllands-Posten) for featureserien "Hjem fra krigen" om soldaters fysisk og psykisk lemlæstede liv efter krigen.

Kilde: Dansk Journalistforbund.

Region Sjælland slog 22. oktober fast, Ringsted Sygehus ikke længere må afvise kvinder, der bliver henvist af egen læge til et kræftforløb. Se indslaget her:

Ringsted Sygehus må ikke længere afvise kvinder, der bliver henvist af egen læge til et kræftforløb.

Nyhedsoverblik