Bønder nervøse for slagterinedlukning – mangler plads til 35.000 svin om ugen

En større logistisk udfordring venter for både Danish Crown og svineavlerne, efter at slagteriet i Ringsted er lukket ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyheden om, at Danish Crown lukker slagteriet i Ringsted ned i foreløbigt en uge, får ikke blot konsekvenser for de op mod 1.000 medarbejdere, hvoraf størstedelen skal gå i selvisolation.

De danske landmænd, der leverer grise til Danish Crown, bliver også påvirket af nedlukningen i Ringsted.

Kim Kjær Knudsen er svineavler på Allindemaglegården i Ringsted Kommune. Hver uge sender han 2.200 svin afsted til slagteriet i Ringsted, men lige nu ved han ikke, hvad de kommende uger bringer.

quote Vi er fuldstændigt afhængige af at kunne få slagtet vores grise uge for uge

Kim Kjær Knudsen, svineavler, Ringsted

- Af de grise, jeg har tilmeldt i den kommende uge til slagteriet, der ved jeg ikke, hvor mange vi kan køre, siger han og tilføjer:

- Vi er fuldstændigt afhængige af at kunne få slagtet vores grise uge for uge.

Samlet tager slagteriet i Ringsted imod 35.000 svin til slagtning hver eneste uge fra svineavlere på Sjælland. Heraf er halvdelen den seneste uge sendt til Danish Crowns slagterier i Jylland grundet coronasituaitonen, som har medført, at der køres på halv kraft på slagteriet i Ringsted.

Men med slagteriet lukket helt ned, skal der findes slagterikapacitet til samtlige 35.000 svin, der skulle have været til Ringsted, på Danish Crowns øvrige slagterier i foreløbigt en uge.

- Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige præcist, hvordan det kommer til at udspille sig, men der kan eksempelvis komme behov for at læsse grise på mere skæve tidspunkter og acceptere, at mængden af udsatte grise kan blive større, hedder det i en meddelelse fra Danish Crown, som blev udsendt lørdag.

dc_ringsted.jpg
Læs også
Danish Crown lukker slagteri i Ringsted – 800 ansatte skal gå i isolation
dc_ringsted.jpg
Læs også
Danish Crown lukker slagteri i Ringsted – 800 ansatte skal gå i isolation

Kim Kjær Knudsen understreger, at han bakker fuld ud op om den strategi, som Danish Crown har lagt.

Kim Kjær Knudsen fortæller, at han er nervøs for, at nedlukningen af slagteriet i Ringsted skulle blive længere varigt.
Kim Kjær Knudsen fortæller, at han er nervøs for, at nedlukningen af slagteriet i Ringsted skulle blive længere varigt. Foto: TV2 ØST

- Først og fremmest handler det om medarbejderne på slagteriet – så vi bakker selvfølgelig op om den beslutning, der er taget, der skal sikre, vi får de medarbejdere på benene igen og stoppet smittespredningen.

quote Det, jeg er rigtig nervøs for, det er, hvis det her kommer til at blive lidt længere varigt

Kim Kjær Knudsen, svineavler, Ringsted

Men det ændrer ikke ved, at det giver udfordringer, hvis foreløbigt en uges nedlukning skulle blive til flere ugers nedlukning, pointerer svineavleren.

Tager en dag ad gangen

Moderne svineavl kører i meget faste rytmer. Hver eneste uge sendes grise afsted til slagteriet, i takt med at nye grise står klar til at flytte ind i stalden.

- Den rytme kan vi godt forskyde en uge eller to – vi har heldigvis lidt kapacitet til at kunne trække det en uge eller to, siger Kim Kjær Knudsen.

- Det, jeg er rigtig nervøs for, det er, hvis det her kommer til at blive lidt længerevarigt.

At skrue op og ned for produktionen i en svinestald er en langvarig proces. Der går samme tid, som der går fra en so insemineres, til grisen køres til slagtning – ni måneder – til en regulering af kapaciteten slår igennem.

For Kim Kjær Knudsen handler den aktuelle situation både om økonomi og dyrevelfærd. Jo længere tid der går, jo større bliver grisen, og det betyder, grisen skal have mere plads. Men det giver også dårligere pris på slagteriet, der er dimensioneret til grise af en helt bestemt størrelse.

Jais Valeur
Læs også
Derfor lukker Danish Crown i Ringsted – coronasmitte begyndte at springe
Jais Valeur
Læs også
Derfor lukker Danish Crown i Ringsted – coronasmitte begyndte at springe

- Men det er ikke min bekymring lige nu. Det er, hvordan vi får løst det her. Det værste, der kan ske, er, at vi ikke kan komme af med vores grise, siger han og tilføjer:

- Men lad os nu tage en dag ad gangen.

Rammer hele landet

quote De er nødt til at skubbe andre grise bagud i køen for at gøre plads til Ringsted-grise

Kim Heiselberg, formand, Danske Svineproducenter

Kim Heiselberg, formand for landsforeningen Danske Svineproducenter, forklarer, at udfordringerne med at kunne sende svin til slagtning ikke kun vil gælde på Sjælland.

- Det kommer til at trykke slagterikapaciteten i hele Danmark på den måde, at de er nødt til at skubbe andre grise bagud i køen for at gøre plads til Ringsted-grise.

Han peger ligeledes på udfordringer med både økonomi og dyrevelfærd, hvis grisene skal gå længere i staldene, end planlagt.

gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed
gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed

- Der bliver tryk på staldene, når alle producenter ikke kan få afhentet til den tid, de plejer, siger han og tilføjer:

- Staldene er dimensioneret efter en bestemt størrelse på grisen. Hvis du skubber slagtningen en uge eller mere – så er du ude i, at sådan en gris vokser 1000 gram om dagen – og så bliver grisestien lynhurtig for trang. Det handler også om dyrevelfærd – der er en grund til, vi vil have grisen slagtet ved en vis størrelse.

Knokler for en løsning

Hos Danish Crown har man hele søndagen arbejdet på at finde en løsning for de 35.000 svin, som i den kommende uge ikke kan slagtes i Ringsted.

- Vi kan ikke sige noget på nuværende tidspunkt omkring afhentning af svin i den kommende uge, siger pressechef Jens Hansen til TV2 ØST.

Han oplyser, at der forventes at ligge en plan klar mandag – senest tirsdag.

Kapaciteten på Danish Crowns øvrige svineslagterier i Jylland tæller tilsammen knap 250.000 svin per uge, hvor Horsens er den største med en kapacitet på 100.000 svin.


Nyhedsoverblik