1.200 jobs forsvinder - nu sender byråd henvendelse til medicinalgigant

Byrådet i Ringsted Kommune har besluttet at rette henvendelse til Novo Nordisk efter tabet af kommunens største private virksomhed.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tanken om at få landets mest værdifulde virksomhed til at slå sig ned i Ringsted har fået lokalpolitikerne i den midtsjællandske kommune til at gøre noget usædvanligt.

Et enigt byråd, anført af Det Konservative Folkeparti, har besluttet at rette henvendelse til Novo Nordisk med håbet om at få medicinalgiganten til at slå sig ned i Ringsted.

quote Det kunne være et helt ideelt match

Andreas Karlsen (K), byrådsmedlem i Ringsted Kommune

De konservative nævner som eksempel, at Novo Nordisk kunne gå i dialog med Danish Crown om at overtage slagteriets produktionsanlæg, der ikke længere skal være i brug.

- Ringsted Kommune står desværre i den situation, at vi har mistet kommunens største arbejdsplads, og vi ved, at Novo Nordisk mangler produktionskapacitet. 

- Vi tænkte, at det her var en mulighed for at turde at være proaktive i kommunen, siger Andreas Karlsen, der er formand for den konservative byrådsgruppe.

Danish Crowns slagteri i Ringsted lukker til september.
Danish Crowns slagteri i Ringsted lukker til september. Foto: TV2 ØST

For knap en måned siden meddelte Danish Crown, at virksomheden lukker sit slagteri i Ringsted

Dermed mister kommunen 1.200 arbejdspladser og kommunens største private virksomhed. 

Ekstraordinær henvendelse

Ifølge Andreas Karlsen er det oplagt at søge muligheden for at få Novo Nordisk til Ringsted.

Han nævner byens beliggenhed på Midtsjælland, tæt på motorvejen, og en potentiel mulighed for at opstarte produktion i Danish Crowns produktionsanlæg, som gode forudsætninger for at rykke til byen.

Andreas Karlsen er konservativ byrådspolitiker i Ringsted Kommune.
Andreas Karlsen er konservativ byrådspolitiker i Ringsted Kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Han påpeger, at det naturligvis kræver, at Danish Crown er interesseret i at gå i dialog om et salg af faciliteterne til Novo Nordisk.

- Det kunne være et helt ideelt match, for vi gerne vil have gode arbejdspladser til Ringsted, og Danish Crowns anlæg har en stor produktionskapacitet og ligger op ad Ringsted Forsyning og har dermed synergier i forhold til vand, som, vi ved, også er vigtig for Novo Nordisks produktion, siger han.

Læs også
128 års industrihistorie forsvinder
Læs også
128 års industrihistorie forsvinder

Tror du ikke, at Novo Nordisk allerede var begyndt at søge mod Ringsted, hvis virksomheden ønskede at placere sig der?

- Jo, det kan man altid sige. For os har det været vigtigt at sige, at én ting er, hvad vores dygtige embedsfolk, kommunikationsmedarbejdere og virksomhedskonsulenter har af dialog med virksomheder i regionen, svarer han og tilføjer:

- Men det har en helt anden signalværdi, at vi politisk retter henvendelse som samlet byråd til en virksomhed.

Vil gå langt for at lykkes

Det er ikke usædvanligt, at kommunens embedsværk arbejder for at tiltrække virksomheder og arbejdskraft til kommunen. 

Men det er ikke hverdagskost, at der fra politisk hold rettes henvendelse til bestemte virksomheder.

Det er 128 års industri- og landbrugshistorie, der forsvinder med lukningen af Danish Crown i Ringsted.
Det er 128 års industri- og landbrugshistorie, der forsvinder med lukningen af Danish Crown i Ringsted. Foto: Ringsted Arkiv

Du siger selv, at det en ekstraordinær henvendelse. Man kunne jo godt få den tanke, at Novo Nordisk vil få særbehandling af jer?

- Særbehandling er jo et negativt ladet ord. Vi vil gå meget langt for, at det her kan blive et match. Vi snakker om en virksomhed, som er i massiv vækst, og som er blevet verdens niende mest værdifulde virksomhed. 

- Kunne vi gøre os brugbare for dem og blive en del af det erhvervseventyr, så vil Konservative i Ringsted gå meget langt for, at det kan lykkes, svarer Andreas Karlsen.

Tabet af Danish Crown sætter tydelig præg på det kommunale erhvervsliv - både når det gælder beskæftigelse og indtægter i kommuneskat.

Læs også
Millioner på vej til fyrede slagteriansatte
Læs også
Millioner på vej til fyrede slagteriansatte

I det her tilfælde kan det blive en hjælp til Danish Crown. Kunne I finde på at hjælpe mindre virksomheder med at komme af med deres erhvervsgrunde på samme måde?

- Det er et ekstraordinært tilfælde i forhold til, at vi har mistet 1.200 arbejdspladser, svarer Andreas Karlsen og tilføjer:

- Vi mener godt, at vi politisk må have nogle ambitioner og turde sige, at hvis det kan blive et match med Novo Nordisk, så vil vi gerne gå langt for det.

Vil i dialog med slagteriansatte 

Novo Nordisk oplyser til TV2 ØST, at de løbende kigger på mulighederne for at udvide i både ind- og udland

Men medicinalgiganten har på nuværende tidspunkt ingen planer om at etablere produktionsfaciliteter i Ringsted.

I forhold til medarbejderne på Danish Crowns slagteri i Ringsted er det Novo Nordisks intention at indgå i en dialog om eventuelle jobmuligheder på deres eksisterende lokationer, når processen tillader det.


Nyhedsoverblik