Sygeplejersker frygter ny fyringsrunde - Region Sjælland står foran millionbesparelse

En besparelse på 89 millioner kroner på budgettet for 2020 i Region Sjælland skaber bekymring på sygehusene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der skal spares 89 millioner kroner, hvis pengene skal passe i budgettet for Region Sjælland i 2020 - i hvert fald hvis det står til embedsmændene.

Det kom frem, da regionsrådet mandag aften førstebehandlede budgettet.

Det fik formanden for Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland, Helle Dirksen, til at tage ordet i spørgetiden inden regionsrådsmødet.

quote Vi har fortsat et sundhedsvæsen, der er presset på økonomien

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

- Der er et utroligt højt arbejdspres på sygehusene. Vi kan mærke konsekvenserne af sidste års besparelser. Vi mangler medarbejdere, derfor mener vi i Dansk Sygeplejeråd, at en af jeres vigtigste opgaver er at fastholde de medarbejdere, I har, sagde hun.

Helle Dirksen henviste til sidste års økonomiske katastrofeopbremsning med massefyringer i Region Sjælland. Og det faktum, at forvaltningen nu oplyser, at sparekravet på de 89 millioner kan betyde nye personalereduktioner, som der står i budgetforslaget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland, Helle Dirksen, markerede sig ved budgetbehandlingen.
Formanden for Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland, Helle Dirksen, markerede sig ved budgetbehandlingen. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Altså fyringer blandt de godt 18.000 ansatte.

- Vi kan derfor blive meget bekymrede, når der står, at det kan blive nødvendigt med medarbejderreduktioner næste år. Jeg vil henstille til, at I finder pengene på en anden måde, fastslog fagforeningsformanden.

Venstre udsteder garanti

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) skyndte sig at understrege, at budgetforslaget ikke er politisk behandlet endnu.

- Når jeg kigger på den samlede tilførsel i vores budget, så er det ikke færre hænder, vi kan se frem til. Tværtimod. Der er over 200 millioner mere at gøre godt med. Når administrationen skriver, som den har gjort, så handler det om mindre tilpasninger i en organisation med 18.000 ansatte. Jeg ser ikke nogen større fyringsrunder for mig, forsikrede regionsrådsformanden.

Læs også
Region Sjælland indvier nyt vikarbureau - men der mangler 250 vikarer
Læs også
Region Sjælland indvier nyt vikarbureau - men der mangler 250 vikarer

Venstre gik skridtet videre og var parat til at udstede en garanti mod massefyringer på sygehusene.

- Vi vil arbejde for, at vi politisk giver en garanti imod masseafskedigelser. Vi skal sende et politisk signal om, at der selvfølgelig være plads til tilpasninger på de enkelte afdelinger, men der skal være ro i vores organisation, fastslog Jacob Jensen (V).

DF: Slut med skåltaler

Og så gav Dansk Folkeparti den lige en tand mere:

- Vi synes, det skal være slut med skåltalerne. Medarbejderne er Region Sjællands væsentligste ressource, derfor vil Dansk Folkeparti foreslå ved dette års budgetforhandlinger, at vi afsætter penge til et lønløft til sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, sagde Gitte Simoni (DF).

Regionerne fik samlet set 1,5 milliard ekstra til at betale regningerne med næste år i forhandlingerne med regeringen. Det betyder 239 millioner mere til Region Sjælland.

Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Svarer til 162 stillinger - Region Sjælland i top med sygefravær
Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Svarer til 162 stillinger - Region Sjælland i top med sygefravær

Det kan mærkes. Der er flere penge at rutte med. I forvaltningens forslag til budget for 2020 er der 78 millioner kroner, der kan snoldes for. Pengene er i hvert fald ikke afsat til noget endnu. Samtidig er der fortsat en bufferpulje til uforudsete regninger på 80 millioner. Faktisk er der så mange penge i år, at også Enhedslisten satser på at være med i et budgetforlig med alle de øvrige partier imod sætning til sidste år, meddelte Bruno Jerup (EL).

- Med de økonomiske muligheder der ligger foran os, tror vi godt, at Enhedslisten kan være med til dette års budgetaftale. Men rammebesparelserne er ikke spiselige for os. De penge kan vi finde andre steder, sagde Bruno Jerup.

Artiklen fortsætter under billedet.

Regionsrådet førstebehandlede mande aften budgettet.
Regionsrådet førstebehandlede mande aften budgettet. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Det var også en mere optimistisk regionsrådsformand, der gjorde det store regnestykke op ved første behandlingen af budgettet.

- Vi har fortsat et sundhedsvæsen, der er presset på økonomien. Men vi viste lederskab sidste år og traf ubehagelige, men nødvendige beslutninger. Det hjælper os i år. Jeg ser meget mere lyst på fremtiden i dag end på samme tidspunkt sidste år, sagde Heino Knudsen (S).

Går i den rigtige retning

Efter rækken af løfter fra politikerne i regionsrådet var det også en mere optimistisk Helle Dirksen, formand for Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland, der forlod mødet.

- Jeg synes, at de tilkendegivelser, der er kommet, går i den rigtige retning. Det er betryggende for medarbejderne ude på sygehusene. Men regionen har heller ikke råd til fornyet usikkerhed om arbejdsforholdene ude på afdelingerne, sagde hun.

Samlet balancerer regionens budget på små 20 milliarder kroner. Politikerne begynder på de egentlige forhandlinger allerede her til aften. Forhandlingerne fortsætter tirsdag.

Regionsrådet vedtager det endelige budget ved 2. behandlingen på mødet den 4. november.


Nyhedsoverblik