Region Sjælland indvier nyt vikarbureau - men der mangler 250 vikarer

Det nye interne vikarbureau skal banke sygefraværet ned og stoppe en voldsom udgift i Region Sjælland. Halvdelen af stillingerne er besat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Større stabilitet, højere kvalitet, bedre patientsikkerhed og et stop for en udgift, der var løbet løbsk.

Det er bevæggrundene for, at Region Sjælland fra 1. oktober stopper med brugen af private vikarbureauer og fremover vil have et fast korps af vikarer, der kan træde til, når de fastansatte sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter ikke kan arbejde.

quote Det er en enorm stor omstilling

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand for Region Sjælland

I 2015 brugte Region Sjælland 129,8 millioner kroner på at hyre eksterne vikarer ind, og i 2017 var beløbet steget til eksplosive 189,7 millioner kroner. Det svarer til fire procent af den samlede lønudgift.  

- I regionsrådet har vi et stort fokus på, hvordan vi kan forbedre arbejdsmiljøet og nedringe vikarudgifterne, så vi kan bruge pengene til mere sundhed, og der tror vi, at det her tiltag er vigtigt, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Mangler stadig at ansætte 250

I alt 500 vikarstillinger skal besættes, indtil nu har Region Sjælland ansat 250.  

- Mange af dem, der har været ansat i de eksterne bureauer, skal måske lige se, at vi laver et eksternt vikarstop og faktisk mener det. Der er godt gang i rekrutteringen, så jeg tror på det, siger Heino Knudsen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Så man vil ikke se, at I risikerer at bruge eksterne vikarer, fordi I ikke har nok interne?

- Jeg tror på, at vi kan løse det med det her setup. Det er en enorm stor omstilling, og jeg har forståelse for, at vi skal i gang. Det vigtigste for os er, at kvaliteten på afdelingerne er i roden, og at vi kan følge med, svarer Heino Knudsen.

sygeplejersker
Læs også
Region Sjælland opretter eget vikarbureau - forventer at ansætte 500 vikarer
sygeplejersker
Læs også
Region Sjælland opretter eget vikarbureau - forventer at ansætte 500 vikarer

Region Hovedstaden har haft et internt vikarbureau siden 2009. Hvordan kan det være, at Region Sjælland har ventet til 2019 med at indføre det?

- Det tør jeg ikke svare på. Den strategi, vi lagde i regionsrådet, da vi kom til i januar sidste år, sætter stort fokus på arbejdsmiljødelen. Samtidig kunne vi se, at eksterne vikarer pressede vores økonomi rigtig meget. Derfor tog vi rigtig hurtigt fat, og det er så det, vi ser resultatet af nu, svarer han.

Skal nedbringe sygefraværet

Oprettelsen af det interne vikarbureau skal også være med til at bringe sygefraværet ned, som i 2018 lå på gennemsnitligt 12,8 dage om året, hvilket er markant højere end de andre regioners.

Region Sjælland har en målsætning om at nedbringe sygefraværet med 10 procent frem til 2021.

Region Sjælland vil på sigt undersøge muligheden for at bruge vikarbureauet i andre faggrupper, eksempelvis pædagoger.

Patienter roser regionen

Oprettelsen af det interne vikarbureau vakte glæde blandt patienterne, da nyheden kom frem.

- Det lyder meget positivt, og vi tror på, det kan være med til at skabe noget bedre kontinuitet for patienterne ved at møde de samme personer på afdelingen, utalte Morten Freil, der er direktør i de danske patient- og pårørendeforeningers paraplyorganisation, Danske Patienter, dengang til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Hvis man oveni købet kan spare nogle penge, så kan de være med til at frigøre nogle ressourcer, som også kan komme patienterne til gavn. Sundhedsvæsnet er meget presset, så det gælder om at anvende ressourcerne bedst muligt, tilføjede han.

Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Svarer til 162 stillinger - Region Sjælland i top med sygefravær
Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Svarer til 162 stillinger - Region Sjælland i top med sygefravær

Men der er flere fordele ved et internt vikarbureau, vurderer Morten Freil. På den måde kan Region Sjælland nemlig sikre, at vikarerne har de rette farlige kvalifikationer.

Risikerer at skyde sig selv i foden

Region Sjælland vil følge situationen tæt i overgangsfasen, så der ikke opstår risiko for patientsikkerheden, og det er en god idé, mener Morten Frei.

- Der er klart, når man laver omstruktureringer, skal man sikre sig, at kompetencerne er i orden, og at kvaliteten er i orden for patienterne. Derfor er det vigtigt at holde øje med patientsikkerheden, sagde han.

Heino Knudsen
Læs også
Regionsrådsformand: Eget vikarbureau vil forbedre arbejdsmiljøet
Heino Knudsen
Læs også
Regionsrådsformand: Eget vikarbureau vil forbedre arbejdsmiljøet

Men Region Sjælland kan ifølge direktøren for Danske Patienter risikere at skyde sig selv i foden ved at oprette et internt vikarbureau.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Hvis man skaber meget fleksible vilkår for vikarerne, når man for eksempel får en fast tilknytning til en afdeling, så kan det på langt sigt gå den modsatte vej og være meget attraktivt at være vikar i stedet for at være fastansat. Det kan skabe et problem i forhold til ressourcerne, hvis det går den vej, sagde Morten Frei.

- Det er ikke noget, vi hører eller ser, men det er noget, man skal holde øje med, tilføjede han.

Region Sjælland vil løbende overveje behovet for vikarer, men på nuværende tidspunkt regner regionen med at tilknytte 500 vikarer.


Nyhedsoverblik