Sygehusdirektør efter frifindelse: - Vi lærer af alle patientforløb

Det er en lettet sygehusdirektør, der får at vide, at en af hans tidligere ansatte er blevet frifundet i retten. Hun var tiltalt for forsømmelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

76-årige Tove Sonn afgik ved døden, da hun blev kvalt i sondemad på Nykøbing Falster Sygehus.

Mandag middag har Retten i Nykøbing Falster frifundet den daværende ansvarlige sygeplejerske på den afdeling, det skete.

- Jeg tænker, det er rigtig godt for den pågældende afdelingssygeplejerske og tidligere medarbejdere. Det er godt for sygehuset, at det er sket, og vi er glade for, at retten nu har fundet en afgørelse i den her tid, siger Ricco Dyhr, sygehusdirektør for Nykøbing Falster Sygehus, til TV2 ØST.

Afdelingssygeplejerske er tidligere dømt

Det er ikke første gang, at sygehuset har den pågældende afdelingssygeplejerske i søgelyset. Det er nemlig den samme sygeplejerske, der var ansvarlig for afdelingen, da sygeplejerske Christina Hansen forsøgte at tage livet af patienter på Nykøbing Falster Sygehus.

I 2018, da forløbet med Tove Sonn skete, var afdelingssygeplejersken allerede blevet tiltalt for grovere forsømmelse i forhold til sygeplejersken Christina Hansen, men hun var ikke blevet dømt endnu.

Først i november 2018 idømte Østre Landsret afdelingssygeplejersken en bødestraf for at have siddet advarsler overhørig om sygeplejersken, der blev dømt for drabsforsøg.

Sygehusdirektør: Ærgerligt at der dukker sådan en sag op

Nu håber sygehusdirektøren, at Medicinsk afdeling og Nykøbing Falster Sygehus kan blive kendt for noget andet, end de ærgerlige sager, der har været.

quote Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at der dukker sådan en sag op

Ricco Dyhr, sygehusdirektør for Nykøbing F. Sygehus

- Vi kæmper hver eneste dag for at gøre opmærksom på de gode, faglige tiltag, vi gør på det her sygehus. Det synes jeg faktisk, vi gør en rigtig god og stærk indsats for. Så er det selvfølgelig rigtig ærgerligt, at der dukker sådan en sag op, der har det her forløb. Så nu er vi glade for, at der endelig bliver sat et punktum i den her sag, siger sygehusdirektør Ricco Dyhr.

Vil gennemgå retningslinjer igen

Retten frikendte afdelingssygeplejersken med stor enighed. Retten lagde blandt andet vægt på, at afdelingssygeplejersken ikke havde været ret meget på arbejde, imens Tove Sonn var indlagt, og at der var lagt en behandlingsplan for Tove Sonn af læger og sygeplejersker.

Plejepersonalet har forklaret i retten, at de har fulgt de kliniske retningslinjer med at give Tove Sonn sondemaden langsomt i oprejst stilling.

De pårørende mener dog, at det blev givet for hurtigt. Styrelsen for Patientsikkerhed har udtalt kritik i retten af, at der ikke er blevet lyttet tilstrækkeligt på de pårørende, og at den behandling, Tove Sonn fik, var under normal faglig standard.

Hvordan sikrer I jer, at det her ikke kommer til at ske igen?

- Vi vil ind og gennemgå de retningslinjer, der er for det her område og sikre os, at de bliver fulgt, og det gør de. Vi er også glade for, at vi har konstateret, at de medarbejdere, der har vidnet i retten, har sagt, at de også har fulgt de retningslinjer, siger sygehusdirektør Ricco Dyhr

Sygehusdirektør: - Vi lærer af alle patientforløb

Styrelsen for Patientsikkerhed mener ikke, at afdelingssygeplejersken har levet op til sit ansvar. Hun har ikke udvist den fornødne samvittighedsfuldhed i behandlingen af Tove Sonn, løs det i retten.

quote Vi lærer af alle patientforløb. Både de gode og de mindre gode

Ricco Dyhr, sygehusdirektør for Nykøbing F. Sygehus

- Vi lærer af alle patientforløb. Både de gode og de mindre gode. Ligesom med utilsigtede hændelser – der går vi også ind og kigger på, hvad vi kan blive endnu bedre til. Det gør vi også med sådan en sag her. Vi sikrer os, at alle faglige retningslinjer, de følges, og at de følges slavisk, som de skal, siger Ricco Dyhr.

Men har I konkret talt med personalet om, hvad man gør i de her sager?

- I de har sager, som i alle andre sager, og når vi har utilsigtede hændelser, og noget der ikke er gået lige præcis, som det skulle, så går vi ind og kigger på de her sager. Så kigger vi på, hvad vi kan lære af den enkelte sag, og hvordan vi altid kan levere den højeste standard og service