Plejepersonale forklarer i retten: Vi fulgte de kliniske retningslinjer

Retssagen om Tove Sonn, der blev kvalt i sondemad på Nykøbing F. Sygehus, fortsatte torsdag. De kliniske retningslinjer blev fulgt, siger personalet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hele 10 medarbejdere fra afdeling M120 på Nykøbing F. Sygehus afgav torsdag forklaring i Retten i Nykøbing Falster - herunder både sygeplejersker, sosu-assistenter og læger.

Overordnet var det samlede budskab klart: De kliniske retningslinjer blev overholdt, da Tove Sonn var indlagt på afdelingen. Hun sad altid oprejst i mere end 45 grader, når hun fik sondemad, og hun fik sondemaden langsomt.

Læs også
Kvinde kvalt i sondemad på sygehus - nu har familien meldt det til politiet
Læs også
Kvinde kvalt i sondemad på sygehus - nu har familien meldt det til politiet

Sådan lød forklaringen samstemmigt fra personalet i retten.

Personale: Tove sad altid op

Tove Sonn blev på grund af en lungebetændelse indlagt på afdeling M130 på Nykøbing Falster Sygehus den 30. januar 2018. Det var Ib Sonn, der i fællesskab med familiens læge besluttede, at hun skulle indlægges. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Tove Sonn fik for år tilbage flere blodpropper i hjernen. Hun var lam, fik sondemad og var sengeliggende hele tiden.
Tove Sonn fik for år tilbage flere blodpropper i hjernen. Hun var lam, fik sondemad og var sengeliggende hele tiden. Foto: TV2 ØST

Tove Sonn fik for år tilbage flere blodpropper i hjernen, hun var lam, fik sondemad, kunne ikke signalere andet end ja og nej, og hun var sengeliggende hele tiden.

15 dage efter den 76-årig kvinde var blevet indlagt på sygehuset, afgik hun ved døden den 14. februar 2018.

quote Hun var altid rejst mere end 45 grader op, når hun fik mad

Sygeplejerske

Ib Sonn og hans partner Tom har i årevis passet Tove Sonn og har gentagne gange forklaret personalet, at det var vigtigt, at Tove Sonn ikke lå ned. Alligevel siger de, at de gang på gang fandt hende liggende ned. Men det afviser personalet under dagens retsmøde.

- Hun var altid rejst mere end 45 grader op, når hun fik mad, sagde en af sygeplejerskerne i retten.

Pårørende hæver, at Tove fik sondemad for hurtigt

På Region Sjællands egen hjemmeside kan man læse de kliniske retningslinjer, når der gives sondemad til en patient. Her lyder det, at maden skal indgives på mellem 10 og 20 minutter i en sonde i næsen.

Læs også
Styrelse kritiserer sygehus efter dødsfald: - Sådan noget må ikke ske
Læs også
Styrelse kritiserer sygehus efter dødsfald: - Sådan noget må ikke ske

De pårørende har forklaret, at Tove Sonn fik indgivet sondemaden på under et minut.

- Men det kan ikke lade sig gøre fysisk, sagde en af de sygeplejersker, der var ansat på M130, da Tove Sonn var indlagt.

Tom Sonn satte endda en seddel op på Tove Sonns stue, hvor der stod, at hun ikke måtte ligge ned, og at sondemaden skulle gives over 20 minutter, da det ellers danner sekret i lungerne.

Afdelingssygeplejerske tidligere tiltalt

Sygeplejerskerne afgiver forklaring i sagen, men er ikke tiltalt. Det er den daværende afdelingssygeplejerske på afdelingen til gengæld. Hun kan risikere fire måneders fængsel eller at få frataget retten til at udøve sygepleje som leder.

Tove Sonn
Læs også
Tove blev kvalt i sondemad på sygehus - nu er afdelingssygeplejerske i retten
Tove Sonn
Læs også
Tove blev kvalt i sondemad på sygehus - nu er afdelingssygeplejerske i retten

Det er den samme afdelingssygeplejerske, der blev straffet med bøde i Østre Landsret, fordi hun gentagne gange overhørte, at hendes medarbejdere advarede hende mod sygeplejersken Christina Aistrup Hansen, som de mente tog livet af patienterne på sygehuset.

quote Vi havde vores retningslinjer

Sygeplejerske

I denne sag er afdelingssygeplejersken tiltalt for grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sit virke som afdelingssygeplejerske på medicinsk afdeling M130, fordi hun ikke lagde en tværfaglig plan for pleje af en 76-årig kvinde, der blev indlagt på afdelingen.

Uforstående over for tværfaglig plan

Derfor blev personalet i løbet af deres afhøring også spurgt ind til netop den tværfaglige plan.

- Var der en tværfaglig plan, i forhold til hvad I skulle stille op, hvis ikke det gik godt med hende, spurgte anklageren en af vidnerne.

- Jeg tror ikke, at jeg forstår hvad du mener. Vi havde vores retningslinjer, lød svaret fra sygeplejersken.

Retssagen fortsætter den 9. marts, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed skal afgive forklaring, og hvor der forventes at falde dom i sagen. 


Nyhedsoverblik