Regionsrådsformand beklager: - Vi burde have formuleret os anderledes

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) beklager, for han ville gerne have nuanceret en melding fra i sommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det blev sagt for unuanceret. Men vi fortiede altså ikke noget. Alt, vi kendte til, blev lagt frem. Vi har ingen interesse i at skjule noget.

Sådan siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S), efter han i Jyllands-Posten mandag bliver kritiseret for meget sikre meldinger i sagen om de benamputerede, der muligvis med rette behandling kunne have undgået eller udskudt en behandling.

I sommer sagde han i en pressemeddelelse fra Region Sjælland, at der ikke har været tegn på udfordringer i kvaliteten af behandlingerne. Patienterne var blevet behandlet og udredt, som de skulle, lød det.

Regionen kritiseres i avisen mandag for at have været tavs om et påbud og en henvendelse fra en læge, der skrev til Heino Knudsen, da sagen om de benamputerede kom frem i Region Midtjylland - og Heini Knudsen er i dag ked af formuleringen i pressemeddelelsen. 

- Det kom meget hurtigt frem, at meddelelsen skulle have været nuanceret. Der var ventetid på karkirurgisk, selvom det ikke var for dem, som var truet af en akut benamputation. Skulle vi have lavet formuleringen i dag, med det som vi ved nu, så havde den fået en helt anden ordlyd, siger regionsrådsformanden.

- Det er rigtig ærgerligt

Han er dog rigtig ked af den kritik der er kommet i Jyllands-Posten mandag.

- Det er rigtig ærgerligt. Men det der er rigtig vigtigt for mig er, at der ikke er nogen på hverken politisk eller administrativt niveau, der har lyst til at skjule noget. Tværtimod, så kører vi med fuld åbenhed i denne sag. Vi har ingen kritik i at holde noget hemmeligt. Vi vil gerne have alt frem, siger han, og siger, at regionsrådet orienteres, når der er noget at orientere om, og siger, at alle aktindsigter imødekommes og alt offentliggøres.

Læs også
Ny kritik af regionsrådsformand i sag om benamputationer
Læs også
Ny kritik af regionsrådsformand i sag om benamputationer

Han understreger, at regionen siden sagerne kom frem har lavet en handleplan, der skal sørge for at håndtere sagen - og undgå, at der sker lignende sager i fremtiden.

- Vi undersøger hvad der er sket - på tværs af organisationer, læger og kommuner. Også for at se, om der er noget vi kan gøre bedre. Det er det afgørende, siger han.

Særdeles alvorligt

Heino Knudsen understreger, at det helt afgørende er, at der handles på den erfaring, som man har fået.

- Det er en alvorlig sag, når man kan se, at vi er den region, der har flest benamputationer. derfor har det også været vigtigt for mig, at vi har reageret omgående på det, og med en tydelig handleplan, så vi kommer til bunds i arbejdet fremadrettet. Vores borgere skal også have den allerbedste behandling, siger han.

Læs også
Undersøgelse af benamputationer:
Fire ud af fem sager stammer fra Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
Undersøgelse af benamputationer:
Fire ud af fem sager stammer fra Nykøbing Falster Sygehus

Regionsdirektør Per Bennetsen mener, at man med handleplanerne står et godt sted for at undgå lignende sager i fremtiden.

Han understreger, at regionerne har et system, der via analyser skal opdage, hvis behandlingerne af en sygdom i en region sakker bagud efter de andre.

- De vil se på, om der er nogle behandlingsformer, procedurer eller andet der kan forklare det. Men det kan også skyldes, at der er at befolkningen i nogle dele af landet har andre sygdomsmønstre end andre. Det var sådan en rapport der afslørede dette problem, siger han.