Politikerne er splittede - skal aktiv dødshjælp gøres lovligt?

Befolkningen er for aktiv dødshjælp i Danmark, imens lægerne og Etisk Råd er imod. Det viser meningsmålinger. Men hvad siger beslutningstagerne?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal aktiv dødshjælp gøres lovligt i Danmark?

Det er i den grad noget, der deler vandene. Både blandt befolkningen, læger, Etisk Råd og ikke mindst blandt politikerne.

Undersøgelser foretaget af Kristeligt Dagblad viser, at et stort flertal af danskerne vil fjerne et forbud mod aktiv dødshjælp, imens et flertal af læger vil fastholde forbuddet.

kopi_af_design_uden_navn.jpg
Læs også
Tinas ønske om at få aktiv dødshjælp skaber heftig debat på Facebook
kopi_af_design_uden_navn.jpg
Læs også
Tinas ønske om at få aktiv dødshjælp skaber heftig debat på Facebook

Selvom langt størstedelen af partierne herhjemme er uenige i, at aktiv dødshjælp skal lovliggøres i Danmark, er der flere partimedlemmer, der har en anden holdning end deres partifæller.

Én af dem er folketingsmedlemmet Morten Dahlin (V). Selvom partiet Venstre er imod indførsel af aktiv dødshjælp i Danmark, så er han for.

- Jeg er jo liberal, og jeg tror på, at man skal have mest mulig frihed i livet, og når jeg tror på det, så er det også naturligt, at jeg går ind for mest mulig frihed i døden, siger han til TV2 ØST.

Det var for betændt en sag

Debatten om aktiv dødshjælp trak for alvor overskrifter her i landet i 2009, da Helge Adam Møller (K) som noget helt usædvanligt tog ordet som privatperson til en åbningsdebat i Folketinget.

Artiklen fortsætter under videoen.

Tina Horn lider af sygdommen sclerose. Hun har nu et ønske om at få aktiv dødshjælp.

Her rettede han en indtrængende appel til Folketinget om at tage en seriøs debat om aktiv dødshjælp med ordene: Jeg har hele mig liv kunnet bestemme over mig selv, men når det kommer til afslutningen på livet, har jeg ingen selvbestemmelsesret, sagde han.

quote I alle partigrupper er der medlemmer, der er for aktiv dødshjælp og der er medlemmer, der er imod

Helge Adam Møller (K)

- Der var en masse ministre, der kom hen til mig bagefter og erklærede sig enige. Men de havde ingen kommentarer til det i Folketingssalen. Det var for betændt en sag, siger Helge Adam Møller i dag til TV2 ØST.

I enhver partigruppe er nogle for og nogle imod

Næstved-politikeren Helge Adam Møller går selv ind for aktiv dødshjælp på trods af, at Det Konservative Folkeparti er imod aktiv dødshjælp. Det er de i hvert fald, hvis man spørger partiets sundhedsordfører Per Larsen (K).

- Det er noget af det, jeg aldrig rigtigt har forstået i politik, selvom jeg har været folketingsmedlem i 28 år. Medlemmerne var altid fritstillede, så længe jeg var gruppeformand. Det kan være en religiøs eller etisk overbevisning, der gør, at man er for eller imod, men man kan være en ligeså god socialdemokrat eller konservativ politiker, siger Helge Adam Møller.

Janus Tarp
Læs også
Janus er lam fra halsen og ned: - Jeg går ind for aktiv livshjælp og ikke aktiv dødshjælp
Janus Tarp
Læs også
Janus er lam fra halsen og ned: - Jeg går ind for aktiv livshjælp og ikke aktiv dødshjælp

- I alle partigrupper er der medlemmer, der er for aktiv dødshjælp og der er medlemmer, der er imod. Men lur mig om ikke, der er et flertal i hver partigruppe for aktiv dødshjælp, hvis du spørger hvilket som helst parti.

I et frit samfund skal man kunne vælge frit

Venstres Morten Dahlin er for lovliggørelsen af aktiv dødshjælp, selvom han er uenig med sine partifæller.

- Jeg synes, at en naturlig konsekvens af at leve i et frit samfund er, at hvis man som uhelbredelig syg har lyst til at tage afsked med den her verden i ro og fred og tage afsked med sin nærmeste familie og venner, så skal man have friheden til det.

Artiklen fortsætter under videoen.

  

Individet skal kunne vælger frit, uanset hvor syg man er. Det mener Adam Helge Møller også:

- Jeg vil ikke udelukke, at nogen kan træffe en forkert beslutning. Det gælder jo i alle livets forhold. Man kan vælge forkert uddannelse og den forkerte kone. Det er en mulighed, du giver - dem, der er imod aktiv dødshjælp, de kan gøre, som de altid har gjort, og dem, der ønsker det, kan benytte sig af muligheden.

Læs også
Lisbeth på Hospice vil gerne have hjælp til at dø – men Etisk Råd afslår
Læs også
Lisbeth på Hospice vil gerne have hjælp til at dø – men Etisk Råd afslår

En undersøgelse foretaget af Kristeligt Dagblad viser, at otte ud af ti læger er imod aktiv dødshjælp og det samme er Etisk Råd, som i løbet af årene har haft det som et tilbagevendende tema.

- Jeg tror, der er ligeså mange meninger hos læger om det her, som der er hos helt almindelige danskere. Min egen søster er læge, og hun går faktisk ind for aktiv dødshjælp. Jeg forbeholder mig retten til at have den helt principielle holdning, at hvis man er uhelbredelig syg, skal vi ikke som samfund sætte en stopper for, at man tager afsked med den her verden på en værdig og stille og rolig måde, siger Morten Dahlin.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Se, hvordan de forskellige partier stiller sig i forhold til, om aktiv dødshjælp skal være lovligt, her:

 
  Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Intet der strider imod lægeløftet

Et andet argument mod aktiv dødshjælp, der ofte bliver brugt af læger, men også i Etisk Råd er, at det for læger er i strid mod lægeløftet at tage andre menneskers liv, da de er uddannede til at helbrede og livsforlænge.

Men det argument, er der ikke belæg for, mener Helge Adam Møller.

- Det argument har jeg ofte hørt, men det passer ikke. I lægeløftet - som er prisværdigt kort og klart - er der intet, som er imod dødshjælp. Den eneste sætning i løftet som omtaler patienten direkte siger, at jeg stedse skal anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn.

Mormor Ester Sjøquist fra Korsør
Læs også
Mormor indledte sultestrejke for at få lov til at dø
Mormor Ester Sjøquist fra Korsør
Læs også
Mormor indledte sultestrejke for at få lov til at dø

Et andet argument mod aktiv dødshjælp, som er blevet fremført af både læger og politikere, er også muligheden for at smertelindre. Men det hjælper ikke den lidende tilstrækkeligt, mener Morten Dahlin.

- Vi kan jo se på flere eksempler, at de rammer, vi har i dag, ikke er vide nok. Der er stadig nogen, der bliver fanget i systemet, hvor det kun er dem med mange penge, der har råd til at tage til Schweiz og få aktiv dødshjælp, imens alle os almindelige mennesker, vi får lov til at blive hjemme. Derfor har lovgivningen ikke ramt Bulls Eye på det her punkt i Danmark, og derfor synes jeg, det er helt fair, at vi tager en diskussion om, hvordan vi gør lovgivningen mere fri, og hvordan gør vi lovgivningen bedre, siger han.

Ting tager tid

Netop diskussionen og debatten er det, der for alvor kan rykke ved realiteterne, mener den mangeårige folketingspolitiker fra Næstved.

Og debatten har allerede rykket sig, siden han tog ordet i 2009, hvor man blev anset for kriminel, hvis man gik ind for aktiv dødshjælp. I dag er det mere normalt at tale om.

- Oprindeligt, da jeg gik ind for det for ti år siden, var det et enigt Etisk Råd, der var imod. Dengang var der 15 medlemmer; læger, præster, professorer. Jeg kunne godt ønske mig, at der var almindelig danskere med, siger Helge Adam Møller.

Artiklen fortsætter under videoen.

Lisbeth Lyngaard Henriksen bor på Svanevig Hospice på Lolland, hvor døende får smertelindrende behandling i den sidste tid.

Han er ikke i tvivl om, at det på et tidspunkt bliver lovligt med aktiv dødshjælp i Danmark.

- Hvis vi snakker igen om 20 år, så er det indført, det er jeg slet ikke i tvivl om. Det er debatten, der flytter. Hvis politikerne kan mærke, at presset fra befolkningen bliver tilstrækkeligt stort, så vil de være tvunget til at handle på det. Det er indført i mange andre lande, og det er en debat, der kører. Ting tager tid.

Selv er Helge Adam Møller ikke i tvivl om, hvad han vil gøre, når hans tid kommer.

- Jeg har instrueret mine to døtre på 22 år og 24 år og mine søstre i, hvad de skal gøre, hvis jeg nogensinde selv ender i den situation. Jeg havde selv en far, der var en stærk mand og oberst, der til sidst lå som en muselmand og tiggede og bad om, at nu måtte det slutte. De sidste 14 dage kunne han ikke kende sine børn eller nogen andre.


Nyhedsoverblik