Milliardudbud om lægehelikoptere standset efter klageafgørelse

Britisk mastodont får medhold i klage over uberettiget fravalg og er nu med i kampen om at vinde opgaven med at stå for landets akutlægehelikoptere.

Processen med at beslutte, hvem der fra 2023 skal have opgaven med at stå for driften af akutlægehelikopterordningen, har vist sig at være temmelig bumlet og er endt ud i, at landets regioner er blevet pålagt at standse det igangværende udbud.

Det skyldes, at Klagenævnet for Udbud i en foreløbig delafgørelse giver den britiske koncern Babcock International, der er Europas største helikopteroperatør, medhold i en klage omkring prækvalifikationen.

Her blev koncernen fravalgt af økonomiske årsager, på trods af at den gjorde det klart, at den ville finde den kapital, der skal til for at stå for driften. Den døgnbemandede ordning med fire helikoptere, der er placeret forskellige steder i landet, heriblandt Ringsted, har en værdi af mere end 1,2 milliarder kroner.

Delafgørelsen betyder samtidig, at nævnet vurderer, at udbudsreglerne er overtrådt, og at Region Midtjylland, der står for at håndtere udbuddet, skal standse det.

Tre virksomheder dyster nu om at vinde opgaven

Det er ikke først gang, Region Midtjylland dømmes for at overtræde udbudsreglerne. Det skete også tilbage i 2013, hvor den første ordning blev sendt i udbud. Den endte Norsk Luftambulanse med at vinde, som siden har stået for driften.

Også i det nuværende udbud har der været problemer. Først måtte det gå om, da kun nordmændene tilsyneladende levede op til kravene. I anden rundes prækvalificering blev fem bud lagt på bordet, men kun nordmændene og fransk SAF Helicopteres gik videre.

Jyllands-Posten har fortalt om en luftfartsinspektør, der forlod en arbejdsgruppe, som forberedte udbuddet, fordi han mente, udbuddet nærmest var skræddersyet til, at Norsk Luftambulanse skulle fortsætte.

Som en konsekvens af, at Klagenævnet for Udbud giver medhold til Babcock International, har regionerne besluttet at indlemme briterne i udbudsrunden og dermed give dem lov til at byde på helikopterordningen sammen med det norske og franske firma, skriver Jyllands-Posten.

- Babcock ser ud til at få medhold, og derfor vil vi byde dem ind i buddet, siger Dorthe Crüger, der er formand for styregruppen, der har håndteret udbuddet på vegne af regionerne.

Den nuværende aftale med Norsk Luftambulanse udløber i oktober 2023.

Sidste år besøgte TV2 ØST de ansatte på akutlægehelikopteren, der er i luften flere gange om dagen. Se eller gense indslaget her: